Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Værløse Flyveplads som kan have se i april 1940

Den 9. april om morgen angreb tyske fly Værløse flyveplads 1940

Angrebet fandt sted ca. 5.20 om morgen, udført af flytypen messerscmitt bf-110, der beskød de opstillede fly og nedskød R-49 (en Fokker C.V.) med løjtnanterne Godtfredsen og Brodersen, fra ca. 50 meter højde.

03-04-2015
Hvorfor angreb tysker flyvepladsen og hvor kom de fra?
Danmark blev angrebet forbi man skulle bruge Aalborg flyveplads som mellemlandingsplads for at kunne nå til Norge, med de tyske fly, derfor var det af vital betydning af besættelse af Danmark skete hurtigt og smertefri for tyskerne, så angrebet kom for at sikre lokalt luftoverlegenhed over København i den kritiske periode, indtil danskerne opgav al modstand, skulle luftwaffe forhindre danske jagerfly i at blande sig i operationen. Dette kunne kun ske gennem jagereskorte til de bombefly, som skulle true København, kombineret med et overraskelsesangreb på Værløse flyveplads i de tidlige morgentimer den 9. april.
De tyske fly startede fra Barth, som ligger nordøst for Rostock ca. kl. 5.00 og var anført af Hauptmann Wolfgang Falck
Kunne det danske forsvar have gjort noget mere/andet denne april morgen?
Ja måske, man havde planner klar til at flyve ud til div. Feltflyvepladser, men manglede den sidste ordre her til. Man havde heller ikke sat den frivillige luftmeldetjenste på plads, og ingen har kunne finde en fornuftigt grund hvorfor dette ikke skete.
 

 
løjtnanterne Godtfredsen og Brodersen blev bisat den 14. april 1940.
 


 
 
skrevet af: Flemming Jellinghof ROF
 
Kilde: bog ”Angrebet på værløse flyveplads den 9 april 1940" af OB Hans A Schrøder.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring