Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Af: David Meldgaard

Dagbog af David Meldgaard "BEVASS Modul 2"

Så er jeg startet på BEVASS modul 2 hos AFTC i Karup, som fortsætter de næste 12 dage. Vi er et lille hold med seks kursister, hvilket er fedt for indlæringen, fordi vi får max opmærksomhed og mere tid til at være "på".

02-03-2015
Oplagt af THomas Kjærgaard HVE 223
 
BEVASS Modul 2, Dag 1, Karup.
 
Dagen begyndte med fysisk sikkerhed på en flyvestation, som giver os en forståelse af hvordan bevogtningen foregår mm. (Det er HEM klassificeret, så ikke mere om det!)
Men der er huske ord A-B-C-D-E-F-G-H for personer og FAKTORS for køretøjer.... glem alt om UNDTÅBS... dette foregår i vagttjenesten på en flyvestation, og ikke ude i "kamp zonen"! Faktisk kan man godt sige, dette er en form for MP arbejde, og ikke så meget SECFOR! Efter at have lavet signalementer af samtlige værnepligtig, stod den på omklædning til nærkampstræning, og de næste to timer var fysisk hårde, og ikke uden blå mærker! Slag med albuer og knytnæver, spark og knæspark, afvigelser mm... så skridtbeskytter og tandbeskytter er et "must" Efter aftensmaden har den stået på cases. Cases er små momenter, hvor vi i alle tænkelige situationer bliver indsat for at løse opgaverne som vagt.
 
Det kan være alt fra rundering til udrykning, tyveri, vold, førstehjælp til heeeelt banale ting som også skal klares, så man er hele tiden på en rollercoaster, fra ingenting til 180 i timen med adrenalinen kørende. Det er fedt - sjovt og meget lærerigt, og en fantastisk mulighed for at få rykket grænser og lære meget om sig selv. Cases bliver altid debriefet så vi bliver klogere, bedre og mere skarpe i "kanterne" Nu sidder vi og arbejder på en case, som vi i makkerpar skal gennemføre som moment for andre om nogle dage.
Nu er jeg træt, og tænker tilbage på vi begyndte i morges... men det føles allerede som om jeg har været her i flere dage. Så intensivt er det! næsten ingen pauser. Men jeg kan varmt anbefale BEVASS kursus til alle, der vil udfordre sig selv og blive en bedre soldat. Dette er det identiske kursus som flyvevåbnet bruger 5 uger på, vi får alle lektionerne, ingen "free bees" fordi vi er HJV - men så får vi også lov til at gennemføre det på 2 uger
 
BEVASS Modul 2, Dag 2, Karup.
 
Endnu en rigtig spændende dag på kursus, hvor vi begyndte med at have formiddagslektioner i militær straffelov (MSL), leveret på en meget fin måde af auditøren. Fokus har været omkring vagtens beføjelser, og de konsekvenser det har for andre ikke at adlyde dem, samt om MSL ved euforiserende stoffer og alkohol, pligtforsømmelse mv. Hvornår skal vagten gribe ind og efterfølgende skrive rapport om hændelsen.
 
Særligt rapport skrivning – eller snare hvad man skal huske at have med i en rapporten af detaljer, part A og B… skriv altid i datid, blev vi undervist i efter frokost af en meget dygtig og engageret politimand, som igen var rigtig god til at komme med scenarier, vi diskuterede hvorledes de skulle skrives i en rapport.  Vi lærte om huskeordet de 5 S’er, når man som vagten kan være førstemand på et gerningssted.
 
De 5 S’er er: Sikre hjælp, sikre gerningsmand, sikre gerningssted, sikre vidner og sikre underretning til vagtholdsføreren.
Den sidste del af eftermiddagen og først på aftenen har vi haft førstehjælpsundervisning i 6 timer, hvor fokus primært var på livredende førstehjælp, som naturligvis er meget vigtig som vagt, eftersom de oftest er dem, der bliver sendt først ud til ulykke på flyvestationen. Livredende Air-Breath-Circulation, hvilket blev undervist for os med dukker og hjertestarter. Så nu er hjertemassagen blevet opfrisket, både på spædbørn, børn og voksne.. Dukker til at presse luften ud af ”maven” ved kvælning/noget galt i halsen mv. Det afsluttede i en prøve, som vi alle bestod meget tilfredsstillende.
 Hertil aften, har vi siddet og arbejdet med drejebogen til vores elevcase, som er færdig, så nu ser vi frem til, at afprøve øvelserne på lørdag.
 

 
BEVASS Modul 2, Dag 3, Karup,
 
Endnu en rigtig spændende dag på kursus med fuld skrue på. Vi lagde ud med en teori lektion i ”førstemand på gerningsstedet”. Hvordan afskærmer vi området, og ikke mindst hvordan får vi styr på formodet gerningsmænd, vidner, tilskuer, presse, men også lige så relevant, hvordan indsætter vi andre myndigheder som ambulancer, brandvæsnet, politiet mm.
Men også om hvordan overdrager vi gerningsstedet. Der er en masse at holde styr på, og man må bare holde hovedet koldt, og gå metodisk til værks!
Herefter fik vi lov til at prøve et par cases. Husk det er små momenter, hvor vi enkeltvis bliver indsat som vagt, mens de andre tager notater til debriefingen. Jeg tog den første case som vagt. Hovedvagten kaldte mig op med melding  
 
”Vold – en person er slået bevidstløs med stumt våben, vedkommende er hentet med ambulance – sikre gerningsstedet og evt. vidner – Formodet gerningsmand kørte i blå Peugeot 208, 170-175 cm høj – 25-30 år, blå og grøn striktrøje”.
 
Super…
Tankerne kører med 180 km i timen, skal jeg op og bokse, håndjern peberspray stav! Jeg ankommer til stedet, melder, at jeg har fundet det formodede køretøj, og jeg sikrede mig nøglen fra tændingen, så ”den” ikke smutter fra mig. Jeg begyndte runderingen og fandt en person der passede nogenlunde med signalementet trods han var højere. Jeg spurgte ham, hvad han lavede ved gerningsstedet, og om hvor længe han havde været her! Han fortalte, jeg skulle være stille! Fordi han havde set en eller anden buk og fugl?
 
De gør alt for at hylle dig ud af fatningen! Han havde kun en tynd trøje på, det var 2 grader varmt og det stank. Og et minut senere fandt jeg overtrøjen, så jeg valgte at tilbageholde ham, og melde hans ”generalier” videre til hovedvagten (ID –navn ma. nr. mm) han virkede ikke truende, men som vagt skal man huske sin egensikring. Jeg undersøgte området og køretøjet,men jeg fandt ikke noget nærmere mistænkeligt andet end, han passede i str. med trøjen, sædelængde i førersiden af bilen og signalement, så han blev tilbageholdt til politiet kunne overtage. Godt gået.. men f….k hvor kan man godt blive hevet ud af den, når man har en ornitolog og bukkefyr i blandt sig.
 
Det næste punkt i dagens program var BOR (Brand og Redning). Det har også tidligere vist sig, det er en god ting, at vagten kan slukke ild, eftersom han/hun er den først der bliver kaldt til ”gerningsstedet”. Teori i de tre elementer der skal til for at antænde ild. Temperatur, ilt og brandbart materiale. To vigtige faktorer: antændelighed og forbrændingshastighed. – Fx antændes benzin gasser fra -45 grader… og diesel gasser fra +62 grader (225 grader varmt antændelseskilde og så brænder det). Brandens udbredelse: sekunder op af, minutter til siderne og timer nedad osv. Vi tog ud på brandøvelsesområdet på flyvestationen og trænede slukning med vandslukker, pulverslukker, C02 slukker samt brandtæppe. Det var en fed oplevelse og lærerigt at slukke en person indhyllet i ild med et brandtæppe.
 
Herefter tilbage i klasselokale Draken til repetition i de foregående lektioner, inden den større test i morgen. Det er en stoptest, så den skal bestås, så derfor står den på lektielæsning, når jeg har sendt dagens dagbog fra Karup.
 
Når indlæringen er i højt gear, og man skal huske mange ting, så er det virkelig godt, at få ting genopfrisket. Men, vi skulle lige afslutte med 2,5 times nærkampstræning med coremuscle opvarmning – det er mildt sagt bare hårdt – og derefter indlæring og indøvelse af blokader af slag, greb (følg med mig greb) osv. Det var hård træning af vores militarycombatinstructor fra AFTC, og der er ingen kære mor.. det handler om at vi kommer sikkert hjem til familien, og det gør de ikke, med mindre de gør, hvad de får besked på!.
 
 

BEVASS Modul 2, Dag 4, Karup,
 
Jeg håber, I alle er ok på Sjælland! Det er lidt vildt, at vi begyndte morgenens lektion omkring større katastrofer, og hvordan politiet som øverste, koordinerende myndighed, opdeler opmarch-områder for det øvrige beredskab rundt om gerningsstedet, når man så senere ser det ske LIVE fra Østerbro.
 
Herefter løste vi cases i første mand på gerningsstedet, hvor første moment var en bygning med kraftig røgudvikling, og personer inde i bygningen der skulle reddes ud. Efter frokost var vi til slutkontrol, som er en skriftlig prøve i bevogtningstjeneste, love, regler for anvendelse af magt mm. Vi præsterede faktisk det højeste nogensinde med ca. 90% i snit – man består ved 70%, så vi var glade og lettede;-)
 
Så havde vi teori i pistolskydning – gode råd, og noget forberedelse til vores skydninger på mandag og tirsdag.
 
I eftermiddags lavede vi vores elevcases, hvor vi var ude og løse politimæssige opgaver. Første moment var nogen fulde unge soldater der kørte fra Propelmessen. Jeg var vagten og fik dem hurtigt bragt til standsning, og det gik også godt, skønt de blev ved med at skåle og tænde for bilradioen, så jeg måtte skære hårdt igennem. Bilisten var ikke påvirket viste alkoholmeter testen, men da den ene skulle pisse, og han gjorde det op af mit patrulje køretøj;-)  - så sluttede festen for ham og han blev lagt i håndjern! – man skal fand’me ikke pisse op af min vogn!!!
 
Det næste moment var en øvelse, der foregik i vagtstuen, hvor vi hurtigt skulle lave en plan for afsøgning af flyvestationen, da der var kommet et civilt køretøj ind pga. af en defekt automatisklåge…. Og Karup flyvestation er bare stor.., men det var en meget relevant opgave.
 
Den sidste elevopgave var vores – vi arbejde i body teams - den gik ud på, vi var omklædt til civilt og var ved at tømme en af beboelsesbygning på flyvestationen for diverse tyvekoster… Det blev lidt spændende med tumult og anholdelser, men det er hele tiden meget lærerigt, fordi vi debriefer hver gang, så vi husker og lærer af, hvad der gik godt, hvad vi lavede knapt så godt samt det vi glemte.
 
Efter en fin aftensmad på KFUM, med TV2 NEWS kørende, kunne vi få det seneste fra terrorhandlingen i København. 
 
Hertil aftenen forsatte vi med cases – nu er de blevet mere skarpe, således vi får trænet vores magtmidler. Alt fra skænderier mellem parter, som så udvikler sig til knivoverfald mod vagten. Vagtens reaktion skal afprøves – skifter han fx fra peberspray til pistol, når han bliver angrebet med en kniv? – osv. Vi var to vagter som kom i et voldsomt håndgemen med to soldater, der havde indtaget narko, og der blev både brugt peberspray (saltvand i øvelsesudgaven), stav – greb og håndjern.. og den case gav adrenalin i kroppen –  det er mega fedt det her!!!!
 
Aftenens sidste case var en mulig stjålet cykel.. God nat sov godt ! mvh NK
 
    
 
BEVASS Modul 2, dag 5, Karup
 
Nogen friske 223’ere på FB?
Hej alle sammen, jeg håber, I alle har det godt, for jeg sender mine hilsner til jer fra det jyske.  I dag har vi haft en psykolog til at undervise os hele dagen, for at kunne klæde os ordentligt på, til at benytte talens ”magt”. Det har været en rigtig spændende dag, hvor vi har talt om psyken, den mentale tilstand, personligheder, autoriteter mv. Det var ikke alt sammen undervisning, for der var indlagt cases, hvor vi skulle agere de forskellige temperaments former igennem, således at vi kunne tale personerne ned.
 
Det var hyldende sjovt og lærerigt, så endnu engang kan jeg kun anbefale, at I får taget uddannelsen, som er blandt det ypperste vi kan komme igennem i HJV. Jeg har lært nogle nye kommunikations ”tricks”, som jeg har et par stykker, jeg glæder mig til at komme hjem og øve det med;-) Huske ordet LISOS hedder det, og det består af at Lytte-Indleve, Spørge, Opsummere, Sammenfatte … det er herligt;-)
 
Efter alt det teoretiske og praktiske med cases har vi afsluttet dagen med nærkampstræning, som bestod i sparketræning, greb, parader mod knivoverfald samt modangreb, og øvelse i at tage pistolen fra en modstander! Her kan jeg godt mærke, at uddannelsen, er steget et nøk i form af, at det giver mere mening. Vi skal være i stand til at kunne varetage vores egensikring, og det bliver man altså kun en bedre soldat af, plus at det giver en mere selvtillid, og man får flyttet sine grænser! Det her bliver altså bare federe og bedre for hver eneste dag, så jeg ligner snart en hel smiley;-) God nat fra NK 
 
BEVASS Modul 2, dag 6, Karup,
 
Så blev det mandag morgen. Det var fedt, for kurset bliver bare bedre og bedre! Vi lagde ud med retspleje undervisning ved auditøren, hvor vi havde  gennemgang af militær straffelov paragraf 11-27, og afslutningsvis fik vi nogle opgaver, vi besvarede så godt vi kunne, for at løbe vi igennem efterfølgende. Det gode ved vores underviser er, alle de eksempler, han hele tiden bringer frem, og det bliver bare mere interessant når der er substans i undervisningen.
 
Nu blev det det bare fedt! – nu skulle vi på pistolbanen. Der blev skudt mange skud af, og vi fik trænet stående og knælende skud, skub med træk fra hylstret i bæltet osv.
Skydningernes sværhedsgrad intensiveres løbende, også en håndsfatning, og vi trænede ”klik” lyden efter det første skud, og satte hurtigt det næste over i den modsatte skive. Vi trænede med at ramme små farve kort som skiver, på forskellige steder på figuren.
Sidste skydning havde jeg ikke prøvet før, og den var fed. Der blev sat et A3 ark op med en lommeregner på skiven. Nu skulle vi med fire magasiner bede vores makker skyde sig frem til fx 66, og herefter begyndte han bare metodisk at skyde sig op til tal summen, og selvfølgelig skulle man lide ”trykke” på plus mellem hvert tal man ramte. Det gjorde det ikke nemmere at + og - , lå tæt på hinanden, så vi ”regnede som gale”J
 
Jeg må sige en ting, og det er, at dette hold BEVASS’er der skyder vildt godt!! – Til det vil jeg også lige sige, at vi kun er seks på kursus (som jeg iøvrigt ikke fatter en pind af? Vågn op, hvor er der mange oplevelser til dem som vil), og vi er blevet godt sammentømret, og fungere som et stærkt holdJ
 
Efter at have været ude i den kolde vind, var det tid til to lektioner i retspleje sidst på eftermiddagen med opgaver og repetition inden vores sluttest i morgen.
 
Hertil aften har vi lavet cases med to scenarier – vi er ved at blive gode skuespillere efterhånden – men i dag var første case en vagtrundering med en elektriker som arbejde i et af klasselokalerne ud på aftenen, så rutinemæssigt skulle han tjekkes om hans dagskort og historie hang korrekt sammen, og det gjorde den så han fik lov at fortsætte. – det er et meget realistisk hverdags scenarie. Det var det næste ikke! Jeg var på rundering og kommer ind i et klasse lokale og overrasker en tyv som vil mig det meget ondt, og lidt efter ligger han bestemt og ”lokumsagtigt” i håndjern.
 
Jeg gjorde det sindssygt godt, men efter min bestemte fremføring med pistol, greb, håndjern mv… så glemte jeg fand’me at fortælle hvad klokken, du er anholdt for xx, og ”du har ingen pligt til at udtale dig”, og det er rigtig dumt, for det kunne sikkert have givet problemer senere, når juristeriet flue xxx med alle detaljerne – de har jo rigtig god tid til at finde hullerne i sagerne. Så godt at man kan være bestemt og autoritær, men jeg skal huske at jeg ikke er patruljemand, men derimod ”politimand” på en flyvestation.. LESSON LEARN!! ;-) Endnu en fed, fed dag, tak! og god nat til jer fra NKJ
 
 
BEVASS Modul 2, dag 7, Karup
 
Hej 223’ereJ
I morges startede vi med retspleje stoptesten. Den har vakt en anelse uro, skønt vi har haft 16 timers undervisning i retsplejeloven, militærstraffelov- og mil retspleje lov. Vi havde en time til at besvare opgaverne, og vi skulle forklare vores handlinger, dispositioner mv. , så det blev hurtigt til mange sider med forklaringer på hvorledes jeg, som vagt, ville løse givne situationer.
 
Det kan godt være, det lyder en anelse tørt emnet, men hvis vi ikke har styr på lovene, så kan vi løse de opgaver vi bliver pålagt, så enkelt er det! – Vi fik først resultatet sidst på eftermiddagen, men vi havde alle sammen bestået med bravurJ
 
Nå, men nu bliver det vildt fedt! Pistolskydning i terrænet, og jeg overdriver ikke, når jeg siger, vi fik skudt alle mulige tænkelige scenarie skydninger med 5-600 skud i alt. Vi skyder alle imponerende godt, og det skal på ingen måde misforstås med pral, men de skyder virkelig godt mine med kursister! Jeg har valgt ikke at skrive så meget om skydningerne, men se videoen den beskriver det meget præcist. Synes du dette ser fedt ud?? – Så tag BEVASS uddannelsen.
 
Våben blev pudset, sammen med de værnepligtige, som havde været på øvelse, og vi fik lidt tid for os selv. Det var fedt, for om lidt skulle vi til vores næste lektioner i Krav Maga. Coretræning til at begynde med, for derefter at repetere de sidste lærte slag, spark, greb mv. Der blev lagt mere på af ny indlæring, så vi er blevet endnu bedre rustet, til at tage vare om os selv – både i tjenesten, men også som civil, og det er en stor gave. Tak for den, og tak for en af de bedste skyde oplevelser nogensinde!! Hyg jerJMvh NK
 
 
BEVASS Modul 2, dag 8, Karup
 
Hej 223’ere,
Nu er vi godt over halvejs i uddannelsen, og det går rigtig godt. Dagen begyndte med en køretur til Viborg politistation, hvor formiddagens lektioner stod på færdselsloven, samt lektioner i trafikregulering. Begge emner indgår i vagtens arbejde, så det skulle vi ud og øve.
Vi lagde ud med, at sætte vores buslet på vejen uden for politigården, således at vi spærrede det ene spor. Herefter løste vi parallel trafikregulering, så vi alle fik afprøvet det, og det var der ikke mange ”ben i”. Herefter trak vi ind og fik en fin rundtur af politistationen, samt historier om politiets daglige arbejde i Danmarks største politikreds. Vi fik frokost og gjorde os klar til en udfordring, som for mange ligger langt væk fra hverdagen. Vi skulle ud og trafikregulere et dobbelt sporet lyskryds! – Det er bestemt nyt for mig, og jeg havde en fornemmelse af uro i kroppen.
 
Vi kørte op til krydset som var godt trafikkeret, og politibetjenten slukkede herefter lysreguleringen, hvorefter vi kunne se ham i aktion, og danne os et ”live view” på hvordan det skulle gøres. Fem minutter efter stod den første aspirant ude i krydset ved politibetjenten, som nu stod bag ved og kom med rettelser og gode råd. Jeg dansede rundt derude, og lignede en skibsbruden med min lille ”rednings-” vest. Således gik turen for os alle i første runde, og derefter tog vi en tur HELT alene i krydset, hvilket egentligt faldt meget naturligt.
 
Der blev indimellem smilet til billisteren, når vi fik overskud, men mest af alt var der dyb koncentration. Der var da også nogle billister, som slet ikke kunne finde ud af vores anvisninger, men mest af alt kørte de roligt – men mange biler var der, og sjældent har jeg set så mange køreskolevogne på så kort tidJ
 
Yes, så var det overstået og vi var alle lettede, og havde totalt slappe skuldre. Core træningen og nærkampen i går aftes gjorde os godt møre og ømme, og det blev på ingen måder mindre hårdt af at stå med armen højt løftet i krydset. Efter prøvelsen kørte vi tilbage til flyvestation Karup, hvor resten af dagen og aften stod på peberspray uddannelse.
 
Selve uddannelse tager end 4-5 timer og består i teori og lære om magtmidlets virkning mv. Vi så en række videoer fra undersøgelser foretaget af politiet i Finland, Sverige, Danmark og USA. De viste forskelligheden i folks reaktion på peberspray, og det er ikke et vidundermagt middel, men i over 82% af brugen, har det den ønskede virkning at pacificere ens modstander.
 
Det var absolut spændende gennemgang, og jeg kunne godt se på de andre, at de begyndte at blive presset over hvad de snart skulle igennem. Jeg er så heldig, at jeg har gennemført peberspray uddannelsen på modul 1 sidste år, så jeg behøvede ikke at tage det igenJ Teorien var slut, nu havde vi smagt på peberspray, indåndet til det ved at stikke hovedet i en spand, stået i en container med peberspray sprøjtet ind til os, så nu skulle vi med den vandattrappen øve i at bruge den på en modstander.
 
Lang afstand, kort afstand, fra siden og med/mod vinden, så får man fornemmelsen af at bruge pebersprayen. Så var alt det sjove forbi, og nu skulle de andre have deres ilddåb. En fik sprayet sig på afstand, mens de andre fik lagt en ”streg” over øjnene tæt på. Virkning var også spredt hos os, nogen kunne gå en tur, og andre røg lige i gulvet til vandspanden foran dem.
Der var stønnen, snot, ukvemsord og hævede ansigter. Men alle klarede det virkelig flot, og var alle enige om at det var en god oplevelse, at kende våbnets formåen.
Tak for en rigtig spændende dag. Nu tør jeg tage styringen med trafikregulering i et kryds, og peberen den vil jeg aldrig glemme skønt det er fem måneder siden at jeg fik turen. God nat! Mvh NKJ
 
 
 
BEVASS Modul 2, dag 9, Karup
 
God aftenJ Det er med små sprækker i øjnene, at jeg skriver dagens beretning til jer. Uret ringede kl. 0300 i morges, bad og klargøring, og så af sted til flyvestation Ålborg. Opgaven var klar – ”I har vagten” men vi havde de garvede professionelle vagter med os som instruktører, men momenterne var ægte! – Vi tog os af adgangskontrol fra kl. 0645 – 0730 i hovedvagten og den sydlige port.
Alt personel skulle fremvise militært ID-kort eller anden gyldig legitimation, som vi var blevet briefet om inden vi kørte ud på opgaverne. 
 
Jeg var med vagten nede ved den sydlige port, hvor de normalt bruger brik ved den automatiske låge, så det var noget af en overraskelse de fik, da vi stod en håndfuld vagter i gule veste. Det var helt rart, at det ikke var figuranter, for det var noget nemmere med ”rigtige” mennesker. De var hverken flabede, nægtende mv. J Efter vi havde undersøgt mere end 100+ personer ved syd porten, kørte vi op og fik morgenmad. Nye opgaver blev delt ud af vagtholdslederen, og nu skulle vi splittes i hold af to mand samt en vagt, og køre i en turnus tjeneste.
 
Vi kørte hentil det gamle kontroltårn, og lavede opholdskontrol i en halvtime. Vi undersøgte om sele, kørebog, kørekort samt id-kort var i orden, og det er en direkte politiopgave på flyvestationen, og den løses af vagten.Som uden for hegnet, så spredes rygterne hurtigt på flyvestationen, så efter en halv time, så vidste alle at vi holdt der.
 
Næste turnus var et besøg hos vagten, hvor vi fik en gennemgang i vagt ”kontrolrummet”, kiggede i kameraer og tjekkede alarmer med mere. Det var coolJ… meget!  Sidste turnus var en tur ud og hilse på hovedvagten, og sidde i hans ”bur”, for at se hvorledes han derfra kunne styre al adgang til flyvestationen. 
Igen en super fin vagt, som meget åbent fortalte os om hverdagen, og hvordan de daglige opgaver der bliver løst. Det var samtidigt Forsvaretsdag, så der var en del unge mænd, der skulle ind på session, og de blev da overrasket over alle de vagter der var tilstede.
 
Sidste opgave i Ålborg blev en udgangskontrol, hvor vi stoppede alle køretøjer der skulle ud af flyvestationen. Alle blev bedt om at fremvise indholdet i deres køretøjer, og det blev flere overrasket over. Til sidst sluttede vi af med en debriefing med vagterne og deres chef.
(uh- glemte lige at en OL og MJ fra HVS UDD MIDTJYL var tilstede i morgens, og det vi rigtig fint med et besøg så tidligt om morgenen, for at se BEVASS aspiranter i aktion). De var meget tilfredse med vores udførsel  af opgaverne og vores venlighed, og så vi er meget velkomne til at komme op til dem igen, og sådan var linjen hele vejen igennem.
Det var virkelig rart, at føle sig meget velkommen hos dem.. også i de skarpe opgaver! Kæmpe tak til vagterne fra Ålborg, for deres imødekommenhed og set-up for osJ
 
Busletten rullede til flyvestation Karup, hvor vi mødte på AFTC hundeskole, hvor vi fik en helt formidabel gennemgang om hunden i vagttjenesten, og hvordan hunden benyttes og formår. Vi blev vist rundt på hundeskolen, som er et meget imponerende sted, med top fine ”suiter” i kennelerne mv.
 
Hunden fandt hash som blev plantet på en aspirant, og vi prøvede også med sprængstof som også blev fundet, gemt inde i den stor lade. Hunden fandt også et våben i skoven, og den gav hals foran en person som gemte sig. Til sidst fik en af os lov til at løbe væk fra hunden, og den sprang fint på ham og bed ham i ”armen”.
 
Aftenens undervisning i nærkæmp bestod af core træning samt repetition af tidligere lærte ”tricks”, og i dag arbejde vi også med rullefald, anholdelse med håndjern, afværgelse af kniv og kvælning mv. Det begynder at hænge ved, så det er dejligt, men man er øm og smadret efter hver gangJ
 
Det har været en kæmpe oplevelse i dag, og vi er rigtige glade og tilfredse alle sammen. Humøret er højt, men nu er jeg tæt på at falde i søvn. God nat og sov godt! Mvh NK
 
 
BEVASS Modul 2, dag 10, Karup
 
I dag har vi haft den store generalprøve for vores indsættelse som BEVASS. Vi begyndte kl. 0800 i morges, med at indrette vores klasseværelse til hovedvagten (KSN), med tavler, kort, døgnrapport, køretøjsoversigt, turnusliste for vagterne, vagtstue, detentioner, afhøringsrum mv.
Kl. 0900 startede bevogtningsøvelsen som kørte frem til kl. 1700. I tidsrummet kørte vi turnus tjeneste af 5 kvarter, således en af hos var vagtholdsfører, og de øvrige var delt op i 2x2 mands patruljer, samt en enkeltmandspatrulje. Tre vagt køretøjer var lignet op, alt var dobbelt kontrolleret, og vi var klar.
 
Desværre kan jeg ikke fortælle for meget omkring momenterne, men vi blev sat på en række prøvelser med alt fra falske alarmer, tyveri, færdselsuheld, brand og så nogle mere action betonede opgaver med anholdelser mv. Der var indlagt momenter i løbet af hele dagen, også af typen som et normalt vagttjenestested ikke engang oplever i løbet af et helt år, så der var mildest talt gang i den.
 
Jeg vil umiddelbart mene, at vi havde over 20 momenter på de ni timer vi var på, og prøvelserne fik egentligt afdækket alt hvad vi havde lært de sidste 10 dage, og det var fedt at se at det virkede når vi rykkede ud på flyvestationen. Instruktørerne synes vi havde løftet opgaver til A+, så det kunne vi være meget stolte af. Vi fik også feedback til nogle ting vi skulle huske/rette til den afsluttende eksamen på søndag, for at vi ville blive endnu bedre. Så det var godt at få konstruktiv feedback.
 
Dagen har været helt suveræn, og meget bekræftende at erkende, at vi har styr på det tillærte, og så har vi samtidig haft det helt vildt sjovt. Tænk sig en hel dag, pakket med momenter af politimæssig karakter, med fuld skrue og situationer,  hvor man skal holde hovedet koldt og bevare overblikket under stort pres og bevågenhed– det var super fedt.
 
Der er kun en ting at sige, denne uddannelse er enorm god og meget relevant til det vi går og laver. Det har været en af de bedste HJV dage i mine 23 år i HJV!
God fredag aften, mvh NKJ
 
 
BEVASS Modul 2, dag 11, Karup
 
Nu nærmere vi os slutningen af uddannelsen, og jeg kan efterhånden godt mærke, både fysisk og psykisk, at de siger, det er én af de ti hårdeste uddannelser i HJV. Jeg er efterhånden træt i hovedet af indlæring, overindlæring, og huske det hele – hele tiden. Vi bliver konstant evalueret af vores instruktører, for vores væremåde, holdninger, indlæring, udførsel og vores præsentationer og det gælder alle fag. Desværre mistede vi en god aspirant fra kurset i dag, og det var meget trist, og en påmindelse om, at der ikke bliver givet ved døren.
 
Selve den faglige del er slut, og i morgen afventer den endelige eksamen. Hvis vi ikke består, så får vi ikke kursusbevis, så det er med en smule uro i kroppen, at jeg sidder og skriver om dagen i dag. Det ligger i baghovedet, selvom jeg føler mig godt rustet til at klare dem, men det er fuck ups samt det uvisse! Det gider man bare ikke nu, hvor man har været i gang i 11 døgn.
 
I morges fik vi dejlig morgenmad på KFUM, og kl. 0815 kørte vi af sted til dagens hovedbegivenhed, som vi har set frem til hele ugen. Korsholm skydebiograf!!!! Vi skød i to hold af tre-fire mand. Vi startede fra 25m med pistol, og rykkede så til 10m, og nogle enkelte gange til 6 meter.
 
En skydebiograf er egentlig en indendørsskydebane med et stort hvidt lærred man skyder på, mens en projekter lyser lærredet op med diverse billeder eller film, hvor man skyder på målene. Vi havde forskellige reaktionsbilleder, fra 10 meters afstand, hvor en person havde en eller anden genstand i hånden, som vi så skulle vælge hvilket et magtmiddel ville bruge.
 
Peberspray, stav eller pistol. Personen kunne holde en kniv, støvsuger, kagerulle, id-kort eller et skydevåben, og ved hvert billede skulle vi enten trække pistol fra hylster eller peber osv. Der hvor projektilet bryder lærredet (og derved billedet eller filmen) kommer en rød cirkel, så man er bare ikke i tvivl om skuddet sidder i brystet eller i hovedet, så det var temmelig fint, at få klar besked.
 
Den største forskel kontra de tidligere skydninger vi har haft, er at vi havde bevægelige mål i form af skuespillere på en film. Skød jeg modstanderen i brystet eller hovedet brummede han og faldt om… rimelig vildt at man kan lave det, og det virkede. Gennem flere timer kæmpede vi os igennem flere film/handlebaner, med personer der ville overfalde os eller andre, og vi skulle klare modstanderne., og det klarede vi rigtig fint gennem hele dagen.
 
Det var en stor oplevelse og prøve, og det er kun ganske få, der kan få lov at benytte anlægget som politiet, SOF, MP’erne og AFTC, som jeg fik det fortalt, så det er endnu en grund til at blive BEVASS.
 
Vi kom tilbage til Karup og rensede pistolerne, og tog derefter over i KFUM og fik dejlig madJ 20 minutter efter stod det på aftenens sidste lektion og kursets sidste nærkamps lektion i 2,5 time. Hårdt og godt, men mest af alt, fik vi overindlæring og genopfrisket det lærte, som vi så øvede på hinanden. Jeg er simpelthen så glad for, at have lært en del Krav Maga herovre, og det har også givet mig noget på det personlige plan. Nu ved jeg mere om mig selv, end da jeg kom, og det er tiltalende for mig. Jeg vil ikke sige, at jeg ærgrer mig over at få blå mærker og hudafskrabninger af de andre kursister, men nu er jeg glad for at den del er vel overståetJ
 
Nu er det tid til, at sige god nat til jer alle. I morgen er den store vigtige dag, og nu vil jeg lade op til at kunne være mentalt klar. Jeg håber, I får en dejlig aften. Mvh NKpåt, er at vi havde bevægelige m, er at vi havde bevægelige mar temmelig cool, at få klar besked. Den største forskel kontra de
 
BEVASS Modul 2, dag 12, Karup
 
BeståetJ !!!!
 
God nat, mvh NK

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring