Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Førstehjælpskursus i HVE230

Folk bliver trukket til med flot sminkning og spændende cases. Der bliver skabt nogle gode breaks i teorien med de forskellige cases.

26-10-2020

​​​​​​​​​​​​​​​​​

Førstehjælpstaskens indhold og anlæggelse af forbindinger, er en vigtig kompetence for at kunne yde hurtig og effektiv førstehjælp. Derfor startede fredag aften med lige netop disse emner. 
Kursisterne var dermed klar til undervisningen lørdag. Ind i mellem undervisningen omkring bl.a. knoglebrud, kulilteforgiftning, skræmmende blødninger, m.v. var der indspil med cases. 

Hele lørdag var Ledende SAN Iver Østergaard på besøg. I. Østergaard udtaler at han har hørt meget om kurset og det miljø der bliver skabt undervejs. Folk bliver trukket til med flot sminkning og spændende cases. Der bliver skabt nogle gode breaks i teorien med de forskellige cases. Førstehjælp er et håndværk, så det er supergodt at få det i hænderne. I. Østergaard pointerede at der godt kunne være noget mere feedback efter de forskellige cases. Så både kursister og momenter kan komme med deres oplevelser af casen, da det vil give mere viden til kursisten omkring egne kompetencer og reaktionsmønstre. 
I. Østergaard vil ønske der kunne gennemføres cases på flere kurser, men det er tidskrævende. De forskellige cases tager tid at gennemføre, men det betyder ikke at teorien kan beskæres, hvorfor kurset kommer til at tage længere tid. 
Førstehjælpen bliver desværre nedprioriteret i mange enheder, til fordel for fx skydningen. Hvor stor er sandsynligheden for at få brug for førstehjælpskompetencerne versus skydefærdighederne? Førstehjælpen skal trænes, så den sidder på rygraden. Vi skal træne den og helst meget mere end én gang hvert 2. år.  

​​​​​​​​​​Trine og Mathias fra HVE230 er lige kommet ind i HJV og er endnu ikke startet deres HGU. 
Det er spændende og vi får en masse viden, som kan forberede os på vores videre uddannelse, fortæller Mathias. Der er mange fede cases. Både Trine og Mathias er glade for, at de får lov til at bruge det lærte i praksis undervejs. Momenterne er meget realistiske. Hvilket får adrenalinen til at pumpe, da man ikke kan andet end at leve sig ind i det. 
Trine var i starten nervøs for, hvad de gik ind til. Den nervøsitet er forsvundet efterhånden som kammeratskabet til de andre kursister blev skabt. Derudover er Trine glad for den viden hun har fået på uddannelsen, som alt sammen kan bruges. Mathias er enig i, at det er meget praktisk viden i det civile liv. 



Christian fra HVE270 og Emil fra INFHVKKBH har tidligere deltaget i mere traditionelle kurser. ”Jeg forventede en weekend, hvor jeg skulle kede mig,” siger Emil. Han fortsætter… ”hold nu kæft det er fedt, mine forventninger er helt sprængt”. ”Jeg gør det gerne igen næste weekend”. Christian er enig, ”det er et virkelighedstro kursus”. 
Dagen startede med små momenter. Det var gode momenter, men var ikke så udfordrende, da vi var 15 kursister om 1 tilskadekommen. Sidst på dagen blev der skruet op for casene med 14 tilskadekomne. ”Det var vildt fedt, pga. kaos” siger Emil. Christian fortsætter, at kursisterne for rundt som hovedløse høns og blev næsten handlingslammede. Vi viste ikke hvor vi skulle starte eller slutte. Emil siger at han havde førstehjælp under værnepligten, men føler sig nu mere rustet til en bilulykke med 14 sårede. 
Begge er enige om, at undervisningen er meget nemmere at komme igennem, når der er kommet adrenalin sus undervejs. Man når ikke at falde i søvn og vi bliver tvunget til at holde os på dupperne, pga. overraskelsesmomenterne. 
Christian ville gerne have haft førstehjælpsbogen undervejs i undervisningen, men den måtte de ikke bruge. Emil synes dog det var godt, da de blev tvunget til at have fokus på tavlen. Det kom løbende kontrolspørgsmål til teorien, hvilket var godt i forhold til repetition. 
Christian savner det virkeligt hardcore, som HVE230 reklamere for på Facebook. Emil siger med et smil… ”men vi har jo en dag i morgen”. 
Christian håber det den viden de har fået både i teori og praksis virker, hvis de skulle få brug for det i virkeligheden. Det er i hvert fald en alternativ og mere realistisk måde at køre kursus på, end den traditionelle. ”Jo mere realistisk, jo mere forberedt på virkeligheden”, siger Emil. 
Begge er spændt på hvad søndagen bringer. 



Søndagen blev et festfyrværkeri. 2 grupper hjemmeværnsfolk var i gang med tømningen af en fyrværkerifabrik, da den pludselig sprang i luften lidt efter kl. 10 søndag formiddag. Kursisterne kom ud til mange sårede og enkelte der ikke viste livstegn. Her skulle der handles hurtigt, indsatsen skulle koordineres og prioriteres. HLR blev iværksat, sårede forbundet og psykisk førstehjælp blev givet. Ambulancerne trillede én efter én ind på pladsen, alt imens kursisterne arbejde på højtryk.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring