Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Mike Benson på vintrænings øvelse i Finland.

Arktisk øvelse i Finland

Fra den 4. til den 9. februar deltog HVE 283 og HVE 223 i det finske Winter Training Course.

13-02-2015
Formålet var et kursus, hvor man skulle lære noget omkring ekstreme vejrforhold og taktikkerne som soldater under arktiske forhold.
De første 2 dage gik med at lære hvordan skiene skulle benyttes. Det kom der meget sjov ud af, da det bestemt ikke er så nemt som det ser ud til.
Vi startede småt, avancerede hen af vejen og sluttede med, at vi stod på ski med en slæde som vejede op mod 150-200 kg, samt vores egen personlige udrustning som vejede i snit 20-24 kg. Samtidig med alt dette skulle vi under taktisk fremrykning i ufremkommeligt terræn forcere ca. 25 km finsk natur med ca. 70 cm sne.


I løbet af de efterfølgende dage fik vi tilgang af ca. 50 deltagere fra de finske reservestyrker, som også skulle igennem nogle prøver. Danskerne fik tilgang af 4 mand. Sammen skulle vi på øvelse og løse forskellige opgaver.
Opgaverne var således:
-          Natskydning med Shot-gun
-          Demonstration af termisk udstyr
-          Hvorledes det finske udstyr bruges som f.eks. deres telt som indeholder brændeovn
-          Brug af radioudstyr
-          Behandling af forfrysninger på kroppen samt CASEVAC
-          Personel og køretøjsminer
-          Hvordan man tænder bål med få ressourcer
-          Sløring overfor termisk udstyr
På disse stationer var der nogle meget dygtige instruktører, hvor man ikke var i tvivl om, at de havde styr på deres ting.
Hele kurset skulle afsluttes med et bad. Et bad hvor man skulle føle virkningen af at ryge igennem isen. Instruktørerne havde været så flinke at lave et hul i isen i forvejen og så var der kun en vej. -Smid tøjet og hop i hullet. Det var ekstremt koldt, men det positive var efterfølgende, at vi kunne komme i sauna og få varmen.


Dermed var kurset afsluttet. Kurset er ekstremt hårdt og udmattende pga. af den fysiske aktivitet. Der skulle virkelig arbejdes og er man ikke i fysisk form, så vil man have meget svært ved at gennemføre turen.
Ud over det danske hold deltog USA, Tjekkiet og Holland sammen med de finske deltagere. Vi har fået rigtig mange nye og gode venner, som vi alle kommer til at savne. Det vi har oplevet sammen skaber et helt specielt bånd som vi vil huske meget længe. Facebook har været rødglødende med anmodninger og statusopdateringer de efterfølgende 2 dage.
Ved afrejsen fra Finland blev jeg prikket af Mikko som var den koordinerende i øvelsen fra Finland. Han fortalte mig, at vi har gjort det rigtig godt og at han var meget imponeret af det gode humør vi havde under hele turen.
På vegne af Flyverhjemmeværnet vil vi gerne takke  vores finske kolleger for den fantastiske mulighed og ikke mindst den store oplevelse som turen var.
Vi håber meget på at kunne vende tilbage igen i 2016.
Med venlig hilsen
Deltagerne fra eskadrillerne
HVE 223 Værløse & HVE 283 Trekanten
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring