Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

I regn og slud står Patrioten ud.

Med Danske Tursejlere ombord

MHV816 Patrioten på tur i forårsslud med oplysende undervisning i mørkesejlads for Danske Tursejlere.

14-03-2023

​​​​​Patrioten lå klar til afgang på sin faste plads i Tunnelbassinet til trods for frost; Jørn havde været tidligt på færde og fjernet sne fra dækket udover at gøre alle de ting en pligtopfyldende fartøjsmester nu ellers gør.

Palle og resten af besætningen satte Gøsen og gjorde parat til at tage imod gæsterne til dagens - og aftenens - helt specielle sejlads.

Og så vrimlede de Danske Tursejlere ombord guidede af Sabina og Krestine, der kom kørende hele vejen fra foreningens kontor i Nyborg for at tage imod de tilmeldte lystsejlere, der gerne - trygt ombord på Patrioten - ville opleve Limfjordens navigation og natur i mørke.

Sandwiches, sodavand, en hel kasse håndprojektører og mere godt blev slæbt ombord, den sidste tursejler kom cyklende, landgangen og trosserne blev taget, Palle fløjtede, og så var der ellers afgang i let snevejr.

Kursen blev sat ud af fjordens spejlblanke vande til fyrtårnet på Hals Barre, mens mørket sænkede sig, og sneen hørte op. Tursejlerne var på fordækket, på broen, i maskinen og ved kaffemaskinen og stillede spændende spørgsmål og kom med  interessante kommentarer.

- Vi er på vores tredje motorbåd, men vi har aldrig forladt Limfjorden eller sejlet i mørke, og jeg vil så gerne til Læsø, sagde en gæsterne ud for Skiveren, men hver gang vi kommer til det her lidt brede område, så vil min mand ikke længere og så vender vi om. Jeg håber sådan, at denne her tur kan vise ham, at det ikke er farligt.

Let bølgegang og fuldstændigt mørke ramte samtidigt, da Patrioten forlod fjorden, og de fleste gæster forlod fordækket. Der var til gengæld så meget bølgegang, vind og kulde, at da selve Hals Barre Fyrtån blev rundet, var de fleste gæster ved at få varmen ved at drikke kaffe og spise sandwiches indendørs.

Da turen gik indad igen, fik Salt og Peber lige så meget opmærksom på maden som på vandet, og først da vandet blev spejlblankt igen, myldrede gæsterne ud på dækket for at nyde indsejlingen, nu med redningsvestene siddende lidt strammere end før skafningen.

- Prøv at se! Hvor er det vildt, udbrød naturvejleder Sabina, der kæmpede med at prøve at styre en håndprojektør og et stort Canon kamera samtidigt, da en stor flok svaner lettede og fløj lavt og længe foran Patrioten, der gik 11 knob i medvind hjemad.

Endnu flere og større flokke af sovende fugle blev passeret nær Grønlandshavnen, og Sabina fortalte blandt meget andet spændende, at nogle af fuglene i flokken kun sover med den ene hjernehalvdel, mens den anden halvdel modtager faresignaler, og at de dermed fungerer som vagter parat til advare resten af flokken.

Hele flokken ombord på Patrioten kom godt i havn med blussende kinder, klare øjne og propfyldt med fantastiske indtryk og kæmpestore sandwiches.​

Fakta

​Marinehjemmeværnet samarbejdede med Danske Tursejlere og Friluftsrådet og sejlede MHV816 Patrioten i mørke ud ad Limfjorden med undervisning i navigation og natur.

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring