Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Apollo

Apollo

MHV 811 APOLLO


MHV 811 - Er navngivet APOLLO og er det fartøj som flotillen disponerer over.

APOLLO – det latinske navn for den græske gud Apollon
​Apollon (oldgræsk: Ἀπόλλων, latin: Apollo) er lysets og sangens gud i græsk mytologi. Da digtningen er styret af strenge krav til rytme og metrum, er han også mådeholdets og den lysende forstands gud. Han sættes derfor gerne over Dionysos, der var vildskabens og lidenskabernes gud. Apollon er søn af Zeus og Leto og tvillingebror til Artemis/ Diana. Han er musisk og festlig, men også krigerisk og hævngerrig. Apollon er far til Aristaios.
​Sagn
​Apollon blev en af grækernes mægtigste guder. Da Leto var gravid med Apollon, måtte hun flygte fra den jaloux Hera, Zeus' kone. Leto flakkede om for at finde et sted, der turde modtage hende og det ventede barn. Hun fandt et fristed på den omdrivende ø Delos, og her bragte hun Apollon og hans tvillingesøster Artemis til verden.
 
Apollon kan sende sine dødbringende pile overalt og er også en aggressiv gud. Han vogter over menneskene, så længe de er rene og moralsk ansvarlige.
 
Hans attributter er buen og lyren; æbletræet er indviet til ham.
 
Med kvinderne har Apollon ikke det store held, de vil ikke vide af ham. Det går bedre på det krigeriske område: han erobrer Delfi fra Gaia. På Delfi, hvor han og hans søster er født, har Apollon sit orakel, der råder i moralske sager. Han overtog Delfi efter at have gjort det af med den gamle hersker over stedet, Python, og kom i den forbindelse med i klubben af dragedræbende guder. I Iliaden er han på trojanernes side mod grækerne.
 
Apollon kom til Foikos, hvor han i en snæver dal ved foden af det tvetoppede bjerg Parnassos nedlagde en frygtelig slange ved navn Pyton eller Delfyne med sine pile. Sikkert er det grunden til, at han er hovedguden i helligdommen ved Delfi.
 
Apollons hyppigst anvendte attribut Foibos dækker over modsætningerne i hans væsen; det kan betyde »Den blændende, skræmmende« og »Den strålende rene, rensende«. På den ene side er han den sølvbuevæbnede fjerntrammer, hvis pile spreder pest og pludselig død. På den anden side er han den rensende og helbredende guddom, selv et skønhedens lysende ideal, rank og ædel med gyldne lokker. Som ondtafværgeren, der bringer sundhed og trivsel, overstråler han endog Helios som solgud.
 
Størst anseelse opnåede Apollon som orakelgud i Delfi, hvor hans officielle navn er Loksias. Her forkyndte han fader Zeus’ vilje gennem sin præstinde Pythia, når stater eller enkeltpersoner bad om råd. Oraklet i Delfi var i lange tider Grækenlands højeste religiøse autoritet, som søgte at stifte fred mellem guder og mennesker.
 
Han var den første græske gud, som romerne overtog under navnet Apollo.

MHV 800-klassen

Udstyr 
Hurtiggående gummibåd med fast bund, placeret på agterdækket.
Hydraulisk kran på agterdækket til udsætning og bjærgning af gummibåd.
Kit til at tage juridisk gældende prøver af olieforurening.
Transportabel brand- og lænsepumpe.
Diverse redningsudstyr.
Medicinkiste og genoplivningsudstyr.
To maskingeværer kan medbringes og monteres ombord.
  
Elektronisk udstyr 
Nyeste elektronik indenfor navigation og pejling af nødsendere, satellitkompas, anti-kollisions radar, nightvision (infrarødt kamera og lysforstærkende kikkert) til bl.a. eftersøgningsopgaver, ECDIS (elektronisk kort data informationssystem), ekkolod, vindmåler, autopilot og DGPS (satellit navigationssystem). 
                
Det første MHV 800-klasse fartøj blev navngivet i 1992. Forud for dette havde der været en lang planlægningsfase af den nye fartøjstype for at sikre, at Marinehjemmeværnets erfaringer blev indkoopereret i udviklingen samtidig med, at fartøjerne levede op til de krav, som Søværnets Operative Kommando stillede for, at de kunne anvendes til at løse opgaver indenfor farvandsovervågning, rednings- og miljømissioner.
 
Fartøjerne har løbende fået opdateringer af det elektroniske udstyr, så de på dette område ligner den nyere 900-klasse.  ​

 
  • Byggeår: 1996 på Søby Værft
  • Længde: 23,7m
  • Bredde: 5,6m
  • Dybgang: 2,0m
  • Motorer: To Scania 141    på hver 430HK
  • Hjælpemotorer: En Scania  på 110HK
  • Max. hastighed: 12 knob
  • Besætning: 12 pers.​

HVF 115 Vendsyssel

 

Enhedsoversigt

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring