Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

MFP på Landsøvelse i Fredericia

D. 3-5 Juni var HVF125 tilstede på Gammelhavn i Fredericia som en del af MFP Danmark. Sammen med de andre MFP flotiller deltog vi i Landsøvelsen 2016, som var årets bedste mulighed for at se en komplet MFP flotille i aktion.

27-06-2016
Klokken er 02:00 tidligt Lørdag morgen: Bådene er i vandet, hegnet er rejst og stillingerne forberedt. For 7 timer siden stillede MFP soldater fra fire flotiller på havnen, det endelige mandtal blev gjort op og MFP Danmarks to divisioner og kommando element satte i værk. Bevogtningen på Frederica gammelhavn var berammet som en Flotilleopgave og udover de maritime forberedelser, skulle der oprettes en bevogtning med alle de klassiske elementer: Et sikret, indhegnet område, en AKP med tilhørende searchområder og passagekontrolposter, hvoraf den ene var udstyret med TMG. Som vi alle ved, har ting det med at tage tid og når man blandt andet skal have syv gummibåde i søen og opbygget en TMG stilling efter alle kunstens regler, så går tiden meget hurtigt.

Hurtigt tilbage til Kl. 02:00, nu skal der hviles, for om fire timer går det løs. Rettelse, fire timer blev til tre, da kaffen i forplejnings/underbringningsteltet åbenbart serveres kl 05:00. Efter kaffen gives de sidste instrukser til posterne og briefinger til gummibådsførerne. En af dagens første opgaver er at stille trossehold til modtagelse af 16 grå marinehjemmeværnsfartøjer. Flot så det ud da skibene ankom i "formation one", på to snorlige rækker, men at få gelejdet 16 skibe, der ankommer omtrent samtidigt, til kajs efter en stram havneplan er mildest talt udfordrende.

I løbet af formiddagen stiger aktivitetsniveauet på havnen nogenlunde i takt med temperaturen. Et antal momenter fra søsiden bliver afvist med stigende intensitet og en HVU(High Value Unit) eskorteres på flere sejladser i Lillebælt. På landsiden eskalerer situationen også løbende, og efter flere momenter og et direkte angreb på AKP'en beordres højeste beredskab, herunder anlæggelse af fragmentationsvest og hjelm. Undertegnede kan bekræfte, at det gode vejr ikke blev mindre godt af at iklæde sig fragmentationsvesten. Efter et stykke tid i højeste beredskab, deeskalerer situationen igen og fokus skifter til en mere informationspræget indsats.

I løbet af dagen havde MFP Danmark besøg af flere VIPs på havnen, herunder forsvarsministeren og Kronprinsesse Mary. De besøgende fik forevist dronen og vores tunge maskingevær, samt et kort indspil med GB og TMG. Efter Kronprinsessens besøg lyder ENDEX meldingen over radioen og nedbrydningen af bevogtningen går igang.

Kl. 02:00 er Opgaveløsningen slut, alle både er oppe og alt materiel er på sin plads, en større logistisk udfordring er endelig slut og for MFP DK er det tid til endnu en overnatning på gammelhavn. Søndagens program står på parade foran Bülows kaserne, hvor det er meningen at paraden skal inspiceres af både CH HJV og HKH Dronning Margrethe. Vejret er, som resten af weekenden, til den lune side, men et kontinuerligt væskeindtag sikrer at hele MHV klarer paraden uden udfald.

Efter at have hilst på dronningen og spist et hurtigt måltid mad, er det officielle program slut og MFP DK kaster trosserne og sætter kursen hjemover. På hjemturen er der tid til at reflektere over øvelsen og der er ingen tvivl om at vi er blevet presset(og udviklet) på en række punkter, ikke mindst med de kulturudfordringer der ikke kan undgåes, når fire enheder skal arbejde som en og de fysiske prøvelser der opstår, når man kombinerer tung udrustning og sydlige temperaturer.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring