Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Maskingeværet monteres. Foto H. F. Laugesen

Skydning med MG 62 på MHV 12 Rønø

HVF 132 HORSENS
MG 62 Skydning på MHV 12 Rønø
13. november 2021 kl. 07:00-18:00

16-11-2021


Til aktiviteten blev man opdelt i to skydehold.
Første skydeholds udgangspunkt var med MHV 12 Rønø fra Horsens Havn kl. 07:00. Undervejs blev MG 62 klargjort, og velankommen til skydeområdet, som lå sydøst for Hjarnø, blev skydemålet udlagt. Der blev spist morgenmad, og skydning blev indledt umiddelbart efter kl. 08:00. Det viste sig, at af​​​​trækker mekanismen på softmount enheden havde problemer med at nå ind til aftrækkeren på maskingeværet. Heldigvis har en del af personellet udviklet en vis form for kreativitet, så Tommy løste problemet med en "kontorclips". En skive, magen til de som i forvejen sidder i mekanismen, men med samme tykkelse som en "kontorclips" ca. 1 mm., vil løse problemet.

Maskingeværet lades. Foto H.F. Laugesen

Der var 750 skud til rådighed for hvert skydehold, som blev fordelt mellem besætningen. De som ikke var uddannet på MG 62 fik, under kyndig vejledning SKDL Bent og SKDL Hans Carl introduktion til maskingeværet herligheder, hvilket har skabt en interesse for at gennemføre den egentlige uddannelse.


MG 62 i Softmount affutage. Foto. Peter.​

En anden udfordring var, at allerede om fredagen konstaterede jeg, at flag "Bravo" ikke fandtes ombord på Rønø. En bestilling på et flag ad de normale kanaler, ville formodentligt ikke nå frem i min tid, så jeg rodede lidt i mine gemmer og fandt et pyntepudebetræk i ren silke og med en skrigende rød farve. Så var problemet løst. Det er formodentligt første gang, det er sket på et MHV fartøj.

Efter skydningen som tog ca. 2 timer, forlagde vi mod Juelsminde, hvor der var tid til, at henholdsvis Peder Juul Nielsen (HVF 133) og Tommy øvede havnemanøvre. Vi lavede en lille havnerundfart i gammelhavn i Juelsminde og lavede et par anløb ved at bakke ind i Sandbjerg Marine, hvor MHV 804 ligge. Vi gik på siden af denne og derefter blev der afhold fælles frokost på Andromeda.

 

 På målet. Foto. Peter.

Efter frokost afgik andet skydehold, og gennemførte skydning i samme område, som vi tidligere havde benyttet.

Også her forløb skydningen uden problemer.

I begge tilfælde startede vi skydningen op fra stille liggende position ca. 200 - 250 meter fra skydemålet, for at udnytte maskingeværet potentiale. Derefter gik vi frem mod målet med stadig højere fart og beskød målet fra forskellige vinkler. Selv om skydemålet godt kan anvendes igen, lå nedslagene fra salverne under en halv meter fra målet, hvilket må siges at være tilfredsstillende, når man tager i betragtning, at målet er en kugle på ca. 30 cm. En person i det område, vil formodentligt seriøst overveje at finde et andet sted at "svømme".

Man kan diskutere om anbringelse at maskingeværet er det rigtige sted på et fartøj af denne her type. Umiddelbart vil en anbringelse agter være et roligere sted. Der er ting der taler for begge dele. Så man skal måske overveje, om der skal være en våbenstation i begge ender af fartøjet. En fjernbetjent TMG 12,7 vil nok være den ideelle løsning.

Anløb på Andromeda. Foto. Henning​

​Generelt en god dag på havet med fornuftigt vejr. Vind SØ ca. 5-6 m/s - let dis med en sigt på ca. 6 sm. Skydning på denne tid af året er fin, når vejret er til det, da lyssejlerne ikke er et forstyrrende element. 

Med hensyn til organisering af sikkerheden, så fungerer det faktisk ganske godt i den form, der er beskrevet i RFM. Hvad angår kommunikation, kan det anbefales, at både skytte og makker udstyres med transportabel VHF med høreaggregat, således skydelederen kan formidle kommunikation sikkert til begge.

Det kan også anbefales, at der anskaffes et høreaggregat med VOX, således man ikke behøver at taste ind, når man taler. Det vil betyde, at man har begge hænder frie. 

Alle udtrykte tilfredshed med arrangementet. Tak til alle for en fin indsats, og en særlig tak til Hans Carl som leverede ammunition og våben, og selv deltog aktivt i begge skydninger.

​Med venlig hilsen
Terkel

RED: Jens Høgild Brogaard




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring