Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Vores historie

​ 
 ​Vores Historie

En kort gennemgang af flotillens historie fra dens oprettelse og til i dag


Historisk tilbageblik:

Marinehjemmeværnet, som dengang hed ”Det maritime hjemmeværn”, havde en lidt svær fødsel. Det skyldes ikke mindst Søværnet, dengang Søværnskommandoen. Man var fra Søværnets side meget i tvivl om, hvor meget nytte vi kunne gøre og hvilke slags opgaver man i det hele taget kunne og skulle sætte os til at løse.

Det var derfor heldigt for os, at det var kommandør E.M. Dahl, der blev beordret til, at tilrettelægge den maritime del af 1948 loven om Hjemmeværnets ordning.

Søværnets tvivl om vores egnethed, er i dag heldigvis forsvundet totalt, Det startede i det små med at vi deltog i Søværnets øvelser, vi lå dog helt ude i kanten, så vi ikke kom i vejen. Det har været en lang vej, at snige sig der ind, hvor tingene foregår, men når det er sagt er det alene op til os, at bevise at vi er relevante og troværdige samarbejdspartnere.


Oprettelse af flotiller:

I efteråret 1949 oprettede man en marinehjemmeværnsenhed i Sønderborg og der blev oprettet divisioner (Underafdelinger) i Gråsten, Aabenraa og Haderslev.

Division Haderslev blev overført til flotillen i Kolding i 1960 og divisionen i Gråsten blev nedlagt i 1963.

Efter at man oprettede Marinehjemmeværnsdistrikt 1 ved årsskiftet 1973/74 var division Aabenraa oppe på ca. 30 medlemmer, hvorfor man begyndte det indledende arbejdet med at oprette en selvstændig halvflotille.

Lokalt gik man i gang med at lave en flotille organisation og man fordelte nøgleposterne. Det kunne jo være at Hjemmeværnskommandoen gav grønt lys, det handlede om, at være klar til at være klar.


Flotille 137 Aabenraa.

Vores ”dåbsattest” fik vi i form af Marinehjemmeværnsdistrikt 1’s skrivelse 270-231, hvor man anmodede om, at Aabenraa blev udskilt fra Sønderborg og fik tildelt en motorbåd, MHV 2, til løsning af opgaver i Aabenraa fjord og området ved Nordals.

Minimumskravet for en Halvflotille var 48 medlemmer, så det tog altså ca. 8 måneder.

Den 26 august 1974 blev halvflotillen oprettet. 1. oktober 1974 fik den betegnelsen HHF 137.


Opgaver vi løser for og i samarbejde med Søværnet.

Vi har, lige fra begyndelsen løst opgaver for og i samarbejde med Søværnet.

I begyndelsen var der dog primært tale om to opgaver:

  1. Farvandspatruljering, at det var hovedopgaven skal ses i lyset af, at vi var midt i den kolde krig og derfor var farvandsovervågningen den absolut vigtigste opgave.
  2. SAR, Sø redningen var ligeledes en af de opgaver vi havde. Det var en opgave vi satte højt, da det jo drejede og stadig drejer sig om at rede menneskeliv.

Vi havde havneovervågning (NCS), opgaven indskrænkede sig dog til, at vi skulle stille personel til at hjælpe på havnemester kontoret.

Opgaven med at kontrollere, hvilke skibe der til enhver tid lå i havnen var havnemesterens.

Vi havde opgaven med at sikre Søværnets skibe når de lå i havn og at formidle kontakten til havnebevogtningen, den lå hos hærhjemmeværnet. Vi havde i realiteten ansvaret for sikkerheden, fra kajkanten og ud.

Vores kommandostation stod for kontakten ud, sommetider til Søværnet, men primært til andre underafdelinger og ikke mindst Hærhjemmeværnsdistriktet.

Senere, da vi fik fartøjer der kunne løse opgaven, kom miljødelen til.

Dengang var flotillen opstillet i fire divisioner og en stab.

  • Staben.
  • Sø-divisionen.
  • Kommandodivisionen.
  • Våbendivisionen.
  • Faglig division.


Staben.

Staben løste dengang primært planlægningsopgaver, så det var ikke lige den del man mærkede mest til i dagligdagen.

 

SØ-divisionen:

Sø-divisionen skulle ifølge opstillings direktivet bestå af mindst 3 operative besætninger. Men de var dog sammensat på en helt anden måde end i dag.

Den ene besætning var samlet af personel der boede i Aabenraa, da de skulle kunne stille hurtigt i tilfælde af, at der kom en redningsaktion (SAR).

Den anden besætning var samlet af personel der kom fra området syd for Aabenraa.

Den tredje var samlet fra Løgumkloster/Tønder.

 

Kommandodivisionen:

Kommandodivisionen var dengang flotillens nervecenter, det var her alle meldinger kom ind, og det var her man bestemte, hvad der skulle ske. Dette dog primært i forbindelse med øvelser.

Sø-divisionen sagde så, som i dag, at når skibet var fra kaj, sejlede man for Søværnet. Men sagen var bare den, at kommandodivisionen koordinerede med MSU 2, det var en enhed der kom fra Søværnet og som meget gerne ville på øvelse i Aabenraa.

At de gerne ville til Aabenraa skyldes, at vi havde, både på personelsiden og helt sikkert på materielsiden, havde den største og nok bedst fungerende kommandostation i landet.


Våbendivisionen:

Vi har i flotillen altid haft en forholdsvis stor våbendivision, da den var størst var den på omkring 40 mand.

Opgaven var, at sikre et søværns skib når det lå til kaj i Aabenraa. Vi havde opgaven fra kajkanten og ud. – Det kan måske lyde lidt mærkeligt, når opgaven med havnebevogtningen lå hos Hærhjemmeværnet.

En af grundene til at det var sådan var, at Hæren og Søværnet ikke kommunikerer på samme måde, ordene betød ikke det samme, så der opstod situationer, hvor man simpelthen talte forbi hinanden.

Senere overtog flotillen så ansvaret for hele havnebevogtningen i Aabenraa. Det var en lokal aftale med Hærhjemmeværnsdistriktet.

 

Faglig division:

 Fagdivisionen primære opgaver:

  • Forsyning med materiel primært til landsiden.
  • Sanitetstjeneste.
  • Fremskaffelse af forplejning.
  • Transportopgaver.
  • Transport i forbindelse med besætningsskift i fremmed havn.

 Til, at løse denne opgave havde divisionen et antal specialister og et antal chauffører og en sanitets gruppe (Førstehjælps gruppe).

 

Boligforhold:

Vi startede med at bo i et lokale vi havde lånt af Rugkobbelskolen (I dag Kongehøjskolen).

Den 1. januar 1974 fik vi lokaler på Skibbrogade 9, men spurgte man medlemmerne var adressen Humlehaven 4, det var bag ved bygningen, men der lå parkeringspladserne, så alle gik den vej ind.

I 1992 rykkede vi så ind på Kilen 25.

I 2018 flyttede vi så til vores nuværende adresse på Sct. Nicolaj gade.


Fartøjer:

  • MHV 62 CARINA.
  • MHV 92 HOLGER DANSKE.
  • MHV 910 RINGEN.

Vi fik tildelt en kutter MHV 62 (60èr klassen), som blev afhentet i Thisted i slutningen af november 1974.

Den var ikke særlig stor og heller ikke særlig køn

Det viste sig dog, at vi ikke havde den store grund til at være utilfreds, OK hun var lille og ikke særlig køn, men det viste sig, at hun var et af de mest søstærke skibe i Marinehjemmeværnet.

Og senest når man kom hjem fra den første tur i havvejr så var man ligeglad med, hvordan hun så ud.

Den 10 september 1988 blev skibet navngivet CARINA.

1999 udgik CARINA af flådens tal og den blev solgt på auktion for 90.000.00 kr.

Den 03.10.1992 blev MHV 92 (90 klassen) HOLGER DANSKE officielt overdraget til flotillen, at komme fra CARINA til HOLGER DANSKE, var som at komme ind i en helt anden verden, den havde en 12 mands besætning og var lavet af stål, vi havde fået et rigtig skib.

HOLGER DANSKE gav et boost til flotillen, vi fik en god tilgang af nye medlemmer.

Vi blev også i stand til, at deltage i store øvelser og udenlandstogter, uden at vi skulle ud og låne skib i andre enheder.

Ringen (900 klassen) ankom til Aabenraa fredag d.15.05.2009 og blev navngivet lørdag d. 16.05.2009. (Der var altså tale om et helt nyt skib).

Vi havde den store glæde, at CH SOK KA Niels Christian Vang havde sagt ja til at forestå navngivningen.

900 klassen var udstyret med flydespærringer til inddæmning af olie og flotillen var den første enhed i landet der udførte en sådan operation for alvor.

RINGEN er nok det bedste skib vi nogensinde har haft, den kan løse alle de opgaver der er stillet til MARINEHJEMMEVÆRNET.

En af de væsentlige opgaver vi i dag løser for Søværnet er SERVEX, Opgaven er farvandsovervågning.

 

Siden sin oprettelse har flotillen haft følgende chefer:

​​1974 Arne B. Hougs

1976 Preben H. Skellgaard

1997 Allan Jørgensen.

2015 Arne Claus Petersen.

2017 Morten Colstrup.

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring