Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Samarbejdsøvelse sep 2018

For øvelse.
Det brænder på en lille ø i Øresund.
Din opgave bliver at hente frivillige fra Hovedstadens Beredskab, og sejle dem til øen.
Bopa skal levere vandforsyning. Sådan lød meldingen til fartøjsfører OS Jørgen Kjærgaard sent tirsdag eftermiddag

12-09-2018


Tekst : HVF367 Dragør / Foto : Kim J Jørgensen

Tirsdag d. 11. september deltog Marinehjemmeværnet i Dragør og Hovedstadens Beredskab -Frivilligenheden i en fælles samarbejdsøvelse.

Scenen var sat og de frivillige fra 2 organisationer skulle øve samarbejde og kommunikation.
En naturbrand på en lille ø i Øresund havde bredt sig til en omkringliggende bygning. Der var flere såret personer, samt savnede.
Frivilligenheden fra Hovedstadens Beredskab, holdt klar til opsamling på Langelinie. Der blev hurtig bragt brandslukningsudstyr ombord på dækket, og en kort opdatering blev givet.
Forlægningstiden fra Langelinie til øen, blev brugt på at se hinanden an, samt at få sat radioerne op, så alle kunne snakke sammen.

Straks ved ankomst til skadestedet, blev vi mødt af en kontaktperson, der kunne fortælle om hvad der var sket.
Derefter gik mandskabet i land, og kunne danne sig deres eget overblik. Der var brand i en bygning, hvor der var savnet personer.
Desuden var der flere tilskadekommende personer omkring bygningen. Der blev etableret vandforsyning fra MHV911 Bopa's store brandpumper, og beredskabet fik langt brandslanger ud.
Marinehjemmeværnets sygdomsbehandlere & førstehjælpere kunne behandle de såret personer. Dog med kyndig hjælp fra beredskabet, der kunne frigive lidt ekstra ressourcer.
Beredskabet's røgdykkere begav sig ind i bygningen. Røgdykkerne havde for øvelsens skyld vendt deres røgdykkerhætter rundt, så de ikke kunne se noget. De udførte en fin eftersøgning, og fandt en livløs person på husets 1.sal. Personen blev bragt ud i det fri, og fik den fornødne livredende førstehjælp.
Da kaosperioden var overstået, og der var det fornødne overblik. Valgte en af øens beboer i panik af hoppe i vandet og ville svømme til fastlandet. Nu skulle der om rokeres på ressourcerne, og Bopa’s gummibåd skulle i vandet. Den skulle ud at hente den paniske øboer.
Da øen kunne ikke modtage en helikopter, skulle alle de tilskadekommende sejles væk for yderligere behandling.
Efter ca. en time var alle samlet omkring Bopa. Nogle kunne sidde og modtage lidt psykisk førstehjælp andre var immobiliseret med halskrave på spineboard.
Det var signalet til øvelseslut.
Efter en oprydning, hvor der var kommet samling på alt det brugte udstyr, kunne der nydes en ostemad med kolde sodavand og hjemmebagt kage.

Øvelsen viste tydeligt, at man ikke rigtig kendte hinandens kompetencer og hvilket udstyr enhederne havde rådighed over. Kommunikation er også svær, navnlig når en radio gør udfald. Men der blev tænkt alternativt, og en høj stemmeføring løste den del af kommunikationen. Vedligeholdes af førstehjælp kan man aldrig få lidt af 😊
Men øvelse gør mester, og nu kender vi i hvert fald lidt til hinanden og hinandens udstyr.
Tak for en god øvelse, tak til figuranterne, og tak for lån af HVF369’s lokaler på Holmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224