Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​​Besætning fra HVF 369

Kransenedlæggelse ved Hvidsten Kro

Kransenedlæggelse ved Hvidsten Kro den 29. juni 2017.

09-08-2017
​ 

En besætning fra Flotille 369, Holmen aflagde – traditionen tro – besøg ved Hvidsten Kro den 29 juni 2017 for at højtideligholde årsdagen for henrettelsen af flere af Hvidstengruppens medlemmer.

Besætningen var tidligere ankommet til Mariager med flotilles skib MHV907 Hvidsten, og til besøget ankom desuden en delegation fra København med bil.

Dagen blev mindet ved at flotillens medlemmer aflagde et besøg i Mindelunden, som ligger tæt ved Hvidsten Kro​, og hvor flere af medlemmerne af Hvidstengruppen er begravet. Flotillens medlemmer lagde i den forbindelse en krans ved mindestenen.

Efter et øjebliks stilhed til ære for gruppens medlemmer besøgte besætning og delegation kroens nye museum for den kendte modstandsgruppe og afsluttede besøget med frokost på Hvidsten Kro.

Fartøjsfører Christa Hector Knudsen takkede i den forbindelse værterne for at flotillen endnu en gang havde fået mulighed for at mindes deres familie og alles fælles historie.​

​Lidt historie...!

En gammel kro

Hvidsten kro hører til landets ældste. Den blev bygget i 1634 ved den gamle Mariagerlandevej - i kirkebyen Hald. Da man senere rettede vejføringen ud, så den nye vej kom til at passere Hvidsten, flyttede kroen med. En medvirkende årsag til flytningen var en utålelig trætte mellem kromanden og præsten på stedet.
Slægten Fiil, som her fortælles om, kan takke St. St. Blicher for en indgriben, som blev afgørende for familiens skæbne på stedet. Det blev i særlig grad kroparret Marius og Gudrun, som kom til at præge kroen.
 
Begge var optaget af den gamle bondekultur, og Marius lå ustandselig på farten for at opkøbe seværdige og spændende ting til kroen. Der berettes om familiens tunge skæbne under krigen. 1 1984 havde familien 100 års jubilæum på stedet - og kroen har bestået i 350 år.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224