Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Tre Hjemmeværnsenheder, der bærer navnet HVIDSTEN, var med til at ære Hvidstensgruppe på 75-års dag

Tre Hjemmeværnsenheder, der bærer navnet HVIDSTEN

03-07-2019

​​​

Traditionen tro sejlede MHV 907 HVIDSTEN til Mariager lørdag den 29. juni, for at lægge krans på mindestenen for Hvidstensgruppen. I år lagde flotille 369 ikke kransen ved mindestenen. Det gjorde Hendes Majestæt Dronningen, men vi var med til mindearrangementet, både som gæster, som fanebærer og som fakkelbærer.  

I lørdags var det 75 år siden, at Hvidstensgruppens medlemmer blev henrettet i Ryvangen. Hendes Majestæt Dronningen var taget til Hvidsten for at deltage i mindearrangementet og kranselægningen til ære for modstandsfolkene fra Hvidstengruppen og Flotille 369 var repræsenteret sammen med to andre kompagnier med samme navn, Hvidsten, under hele ceremonien.  

Besætningen ombord på MHV907 Hvidsten begyndte arrangementet allerede lørdag kl. 04.00 ved anduvningen Mariager Fjord, hvor vi satte Frihedsflaget under gaflen og Dannebrog blev sat agter. Det var en ære for os alle sammen at sejle under Frihedsflaget hele vejen til Mariager.

Det officielle, men lukkede mindearrangementet, begyndte med en frokost på Hvidsten Kro for specielt inviterede gæster. Besætning 3 fra flotillen var ikke inviteret på frokost, og nød i stedet den dejlige sol udenfor kroen, efter at vi, sammen med "Hvidsten"-kompagniet og "Hvidsten"-eskadrillen, samlet havde stået ret for hendes Majestæt Dronningen ved Hendes ankomst til kroen.

Efter frokost var der kransenedlæggelse ved mindestenen. Her stod faner fra de tre værnsgrene – inkl. flotillens, som flot blev repræsenteret ved Flemming Sieben og Søren Hansen. Efter at Hendes Majestæt Dronningen havde lagt krans og der var holdt en tale, sluttede ceremonien ved Mindestenen og de fleste fra besætningen kørte tilbage til MHV907, som flot lå i Mariager.

4 gaster fortsatte med at være en del af ceremonielle ved Gassum kirke, hvor Hendes Majestæt Dronningen skulle overvære en mindegudstjeneste. Foran kirken stod igen faner fra de tre værnsgrene samt 8 fakler, som symbol på de 8 henrettede medlemmer af Hvidstensgruppen.

Efter mindegudstjenesten sluttede ceremonien og vi var igen alle ombord på MHV 907 Hvidsten.

Trods matheden og trætheden have vi en rigtig dejlig aften i Mariager. Søndag morgen kl. 05.00 begyndte vi udsejlingen af Mariager fjord – igen en ualmindelig smuk og dejlig tur med Hvidsten samt gaster fra flotillen.

 

Fakta om Hvidstengruppen
• Hvidstengruppen var besættelsestidens første modtagergruppe, der blev dannet i marts 1943 på Hvidsten Kro. 
• Gruppen blev en af de vigtigste i modstandsbevægelsen og modtog sendinger med våben og sabotageudstyr, der blev sendt videre til Jylland til andre modstandsgrupper.
• De otte henrettede var: Søren Peter Kristensen, Albert Iversen, Niels Nielsen Kjær, Johan Kjær Hansen, Henning Andersen, Marius Fiil, Peter Bergenhammer Sørensen og Niels Fiil.

Hjemmeværnet har tre enheder, der er opkaldt efter den berømte Hvidstensgruppe

·          Marinehjemmeværnsfartøj MHV 907 Hvidsten

·          Hjemmeværnskompagni Hvidsten

·          Hjemmeværnseskadrille 265 Hvidsten​​


 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224