Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Snowman–Oh man–det var fedt!

I tredje uge af januar gentog vi i Hjemmeværnskompagni Ballerup succesen fra sidste år med en patruljeøvelse.

26-01-2016

Selvom Hjemmeværnskompagni Ballerup er et almindeligt områdekompagni med en infanterideling, betyder det ikke, at vi ikke også synes at patruljetjeneste er spændende. Faktisk har vi lange rødder tilbage til fordums tider med patruljetjeneste og havde midt i 90erne hel tre patruljedelinger.

Vi startede derfor sidste år op med et forsøg med en patruljeøvelse som en slags fortjeneste for god infanteriindsats. På den baggrund havde vi i år lagt op til patruljer fra alle delinger – også kommandodelingen samt med invitation til en patrulje ude fra. Vi fik ikke helt det antal patruljer som var målet. Vi fik stablet tre patruljer på benene inklusiv en enkelt deltager i en af patruljerne fra Politikompagni Københavns Vestegn. De stillede også fem mand til momentstyrken, så der var mere modstand at forvente i patruljerne.


Konceptet var klar. Vi skulle droppes på et aftalt punkt. Infiltrere og trække til et overdagningsområde, etablere overvågning mod et fjendtligt objekt, forskyde til samlepunkt for fælles koordinering  og indøvelse og gennemførelse af angreb.

Det hele lyder ganske enkelt og det er det i princippet også, men i år var der bare et par faktorer som gjorde det vanskeligere – vejret.

I ved selv hvordan vejret har været de sidste par uger. Der var meldinger om ned til 14 minusgrader få dage før øvelsesstart. Det endte dog med ”kun” at være minus 3 med 8-12 sekundmeter og dermed en relativt høj chillfaktor. Så vi vidste godt at vi skulle have varmt tøj med. Det vi måske ikke helt havde forudset var, at jorden var MEGET hård og GLAT. På vores infiltration var vi nødt til at gå meget forsigtigt for ikke at falde eller vride om på fødderne med den tunge oppakning, som for visse personer nåede helt op på 40 kg. Alligevel var der flere som måtte en tur på alle fire men heldigvis uden at komme til skade.

Efter infiltrationsdelen og den halve nat, var det tid til et par timers søvn. Her skulle soveposer, teltflager og enmandstelte stå deres vinterprøve, og det gjorde de med bravur. Jeg sov i hvert tilfælde ganske fortrinligt. 

Formiddagen blev brugt på vagtturnus med observationspost. Det var til gengæld en relativt kold oplevelse. Selvom vi max stod to timer på post, står man jo helt stille og det er svært at holde varmen – kulden trækker simpelthen op gennem fødderne. Heldigvis var det ikke så længe ad gangen og så fik man jo gåturen fra posten til hvileområdet.

Med alle vores observationer om fjendens handlinger på objektet var det blevet tid til patruljekoordinering. Vi forskød til kontaktpunkt. Selvom det kun var 3-4 km havde nattens strabadser sat sig lidt så det var en rimelig hård gåtur. Gåturen tilbage igen var dog endnu hårdere, for vores patrulje fik til opgave at støtte fra samme sted som vi observerede. Kampstillingen blev indtaget og efter go fra delingsføreren blev angrebet gennemført efter planen.

Jeg glemte vist at fortælle, at 3. patrulje, som var sammensat af folk fra 1., 2. og kommandodelingen også blev kaldt gammelmandspatruljen. Den talte folk, som også var aktive i patruljerne i 90’erne og gennemsnitsalderen var ca. 50 år.

Det var skønt at komme ud at gå patrulje igen. Vi skal helt sikkert deltage igen til næste år og jeg er sikker på at de unge mennesker også har haft en god oplevelse.

Tak for en god øvelse og mad på gården da vi kom hjem!

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring