Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnskompagni Ballerup takker for en fantastisk Landsøvelse 2016

Spændingen blev endelig udløst da største øvelse i Hjemmeværnets historie, Landsøvelse 2016, gik i gang.

07-06-2016
I weekenden 3.-5. juni gennemførte det samlede Hjemmeværn den første Landsøvelse nogensinde. Vi har været mere end 5000 frivillige og der har også været deltagere fra vores samarbejdspartnere i de Skandinavien, de baltiske lande og USA, og vi har været fordelt på forskellige områder fra Horsens til Oksbøl og lidt på Fyn.
 
USNG besøger vores kompagni og er meget interesseret i und med fører:
 

Hjemmeværnskompagni Ballerup var placeret i øvelsesterrænet i Oksbøl, hvor vi bl.a. sammen med andre kompagnier fra vores eget Hjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn fik tildelt et ansvarsområde i Brikby.
 
Vi rykkede ind sent fredag aften efter at vores forkommando havde afsøgt området sammen med vores hundefører. Vi fik hurtigt forevist nærforsvarsstillinger til nattens beredskab og fik gennemført en prøvealarmering. Det blev til nogle timers søvn inden ansvarsområdet skulle være fuldt bevogtet med forberedte kampstillinger. Delingerne gik derfor straks i gang med etableringen og kommandodelingen fik indrettet kommandostationen,KSN, så vi var klar til at tage imod efterretningerne ude fra stillingerne og handle på dem.

Befalingsudgivelse for etablering af bevogtning med nærforsvarsstillinger.
 
Som Landsøvelse med indlagt parade om søndagen, kunne vi godt regne ud, at fjenden hurtigt ville dukke op og der kom også i løbet af dagen mange forsøg på fremrykning mod vores stillinger inden det endelige angreb blev sat ind tidligt lørdag aften. Der var heftig aktivitet alle steder både ude i delingerne, som blev omdirigeret til at lægge tyngde de steder hvor fjenden forsøgte at bryde igennem og også på både kompagniernes og distriktets KSN, hvor man med succes førte kampen på baggrund af de gode meldinger fra delingerne om fjendebilledet. Alt imens blev der også udarbejdet feltaviser, så hjemmeværnssoldaterne kunne følge med i hvad der foregik uden for kampzonen.
 

Efter det endelig angreb handlede det om at blive klar til paraden i Fredericia søndag morgen. Alt det, som vi pakkede ud lørdag morgen, pakkede vi ned igen lørdag aften. Vi krøb i poserne ved midnatstid for at stå op kl. 04.30, så vi kunne være klar i Fredericia ved 9 tiden.  Vi havde 1½ time til at spisemorgenmad og pakke det sidste og kl. 6 var det afgang mod Fredericia. Med mere end 5000 deltagere var vi godt klar over, at det ville tage sin tid at stille på paradepladsen.
 
Hendes Majestæt Dronning Margrethe skulle komme kl. 11. Paraden skulle stå klar fra kl. 9 til indøvelse og med tale fra Chefen for Hjemmeværnet og Viceforsvarschefen ved 10-tiden.  Det viste sig at være noget af en udfordring. Ingen havde forestillet sig, at vejret ville være så godt, og når man skal stå i en parade i to timer skal der rigtig meget vand til. Det lykkedes på mærkværdigvis at få skaffet ekstra drikkevarer. Alle har nok indtaget 1½ liter væske på de halvanden time og det er immervæk 15.000 ½ liters flasker! Og så var det det hele værd, at høre vores Dronnings ros til Hjemmeværnet, hvor man oprigtigt – uden manuskript – kunne høre, at hun var stolt af os og viste hvilket mentalt beredskab vi støtter op om dag ind og dag ud.
 

Jo, Landsøvelsen var en rigtig god oplevelse, som både udviklende, udfordrende, uddannende og underholdende J
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring