Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Skytterne ligger klar i hullerne og venter på at skiverne hopper op i det fjerne

Årets sidste skydebanetur

Søndag afholdt Hjemmeværnet i Odder deres sidste skydning i 2020 og denne gang var der dømt langtur, da det var skydebanen i Constantia ved Grenaa

27-10-2020

​Søndag afholdt Hjemmeværnet i Odder deres sidste skydning i 2020 og denne gang var der dømt langtur, da det var skydebanen i Constantia ved Grenaa, der skulle ligge baner til kompagniets skydeuddannelsen og selvom den ligger langt væk når man er fra Hjemmeværnet i Østjyllands mest sydlige del, så er den turen værd, for det en flot skydebane med masser af flot natur omkring sig. 


Med til en sådan skydning der ligger en masse forarbejde, der skal i forvejen både pakkes materiale og udstyr til brug på en lang skydebanedag og der skal bestilles og klargøres ammunition og puljevåben. Men der skal også indkøbes forplejning og sørges for væske, helten dur som sagt ikke uden mad og drikke. 


Alt det var for længst klargjort inden der var mødetid kl. 0700 på Knudsminde i Odder og inden da var der afhentet køretøj hos Hjemmeværnet i Østjylland på deres domicil i Brabrand, allerede kl. 0515 kørte den første soldat hjemmefra for at tingene skulle blive klar til afgang og kort efter ankomsten til Knudsminde mødte dagens skydeleder også op for at hjælpe med at gøre klar til de resterende soldaters ankomst.  


Efter dagens deltagende soldater var velankommet begyndte pakningen af udstyr, materiale, forplejning og dagens tildelingen af ammunition, alt imens dagens logistikker fik udfærdigede de vitale transportdokumenter 


Efter alle meldte klar på deres opgaver, så satte de op i deres udpeget køretøj og kursus blev sat mod Constantia Skydebane, humøret var højt og kompagniets sovehjerte faldt hurtigt i søvn, men snakken forsatte mellem de resterende soldater, der skulle byttes løgnehistorier og vigtig information i en stor skøn pærevælling, alt var som det plejede at være. 


Fremme ved skydebanen blev køretøjerne hurtigt tømt og tingene sat på plads i huset som ligger i forlængelse af den hyggelige skydebane og køretøjerne blev kørt på parkeringspladsen. Klokken var endnu ikke 0900 hvor skydningen måtte påbegyndes og der blev beordret go på morgenmad, rundstykker, kage og kaffe. Og kakaomælk til de yngste soldater det var jo en lang dag.  


Efter en lille hyggestund, var klokken nået 0900 og skydebanen der ventede, skydeskiverne var hurtigt på plads og indskydningen og opvarmningen til dagens spændene program kunne snart begynde. 


Dog skulle vi lige igennem de nødvendige eftersyn af gevær og føringsmidler og den vigtige kontrol, i dag udført som makkersikkerhed, det virkede rigtig godt og bliver en sikker gevinst i fremtiden, vi er alle ansvarlige for sikkerheden på skydebanen og makkersikkerhed er et godt tiltag til at synliggøre netop dette. 


Efter nogle runder med indskydninger og efterfølgende justeringer, så var det tid til lidt rutineskydninger inden de obligatoriske K7 skydninger og humøret der nærmest kun steg og steg, så var det tiden til at depoterne skulle fyldes på med brændstof til en travl eftermiddag. 


Støtte-forplejningsgruppen havde bestemt sig for at fejre den sidste skydning med de 3Per, pølser, pølser i svøb og pølsebrød, tilsat kakaomælk, vand og kaffe, der blev talt livligt omkring bordet, mens der blev langet pølser og brød til højre og til venstre. 


Efter spisningen var der ikke meget tid til at slå mave, det var på med udstyret igen, for dagens skydninger som hovedsageligt ville omhandle makkerskydning stod foran os og til makkerskydninger var der valgt banens SAAB-mål, målene havde i forvejen godt med huller i sig, de fik en del flere efter dagens skydning kan jeg godt afsløre.  


Der blev delt op i tomandshold som efter de havde ladet op gik i skyttehullerne og gjorde klar til at målene ville dukke op i det fjerne og så skulle de nedkæmpes hurtigst muligt og kort efter ordren om at der måtte skydes når målene kom frem, så begyndte et sandt fyrværkeri og målene faldt næsten hurtigere end de kunne komme op igen. 


Efter de første standartskydninger blev der øvet magasinskifte, skydninger med ukendt antal patroner i magasinerne og skydning under tidspres, men næsten uanset hvad skydelederen kastede i hovederne på skytterne, så væltede de skiverne ned, det meste af det så vellykket ud. Det viste sig dog at stående skydning efter en lang dag og uden anlæg nok godt kan øves lidt mere i fremtiden, men det er jo kun godt at kunne have et udviklingsmål foran sig, så man ikke går i stå. 


Efter skydningerne var velafsluttet og makkersikkerheden havde udført efterse og kontrol af de medbragte våben, så var det tid til nedbrydning, opsamling af patronhylstre og pakning af køretøjer, var der dog også lige tid til en kop kaffe og et stykke hjemmebagt citronmåne, den smagte himmelsk, tak Kisten! 


Ros til soldaterne som fik oprydningen og pakningen til at forgå problemløst og hurtigt, vi skulle stadigvæk den lange vej hjem til Knudsminde i Odder og mørket var allerede ved at ligge sig over Constantia. 


Dog skulle vi lige en hurtig smutvej, der dog viste sig en lille smule længere end forudset, det er ikke altid nemt at navigere via Google Maps, når man er soldat og oplært i kort i papirformat, men hjem kom vi til Knudsminde​ og mens skytterne gjorde våben rene, så pakkede skydeleder og hans hjælper ud og fik sat tingene på plads, så de er klar til næste skydning. 


Efter en kort tak for i dag, vi ses snart igen, så forsvandt skytterne som dug for solen og tilbage var kun dagens skydeleder og hjælper, som lige skulle have afsluttet dagens aktivitet og oplevelser inden kursen blev sat mod vaskehal og dieselstanderen og derefter Brabrand, så Hjemmeværnet i Østjylland igen kunne råde over et fuldt funktionsdygtigt køretøj til den næste aktivitet eller skarpe opgaver. 


Dagen der startede i nattens mulm og mørke med afgang hjemmefra bopælen kl. 0515, sluttede i ligeså meget mørke med hjemkomst kl. 2100, det er i den grad blevet til efterår, men det var en rigtig god dag, med lutter glade soldater og det gør det hele det værd.  ​


Kunne du også godt tænke dig at væ​re en del af Hjemmeværnet i Odder, så kontakt os endelig, både for en samtale, eller hvis du blot ønsker mere information.
Kontakt til Hjemmeværnet i Odder:
Kompagnichef
Henrik Borch Andersen
Mail: hvkodr-kc@hjv.dk
Telefon: 2487 3833


 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring