Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnets Årsberetning 2018

[HJK] En trediedel af Hjemmeværnets samlede støtte til Forsvaret, gik specifikt til Specialoperationskommandoen (SOKOM) i 2018. SSR støttede operativt med (patrulje+stabspersonel) under Night Hawk 2018. Hjemmeværnet støtter også Internationalt.

19-03-2018

Af Hjemmeværnskommandoen

Publiceret 19-03-2019 (flytte tilbage i arkiv 12 mdr pga forsiden af HJV.DK (SSR)

[HJK] En trediedel af Hjemmeværnets samlede støtte til Forsvaret, gik specifikt til Specialoperationskommandoen (SOKOM) i 2018. SSR indgik specifikt med et operativt bidrag (patrulje+stab) under Øvelse Night Hawk 2018.

 

Uddrag af Årsberetning for Hjemmeværnskommandoen /2018 (side 11-13):

Hjemmeværnet leverer på anmodning varslet støtte til Forsvaret og samfundets samlede beredskab. Indsættel-serne sker primært som støtte til Forsvarets og Politiets opgaveløsning i forbindelse med søfartskontrol/farvands-overvågning med fartøjer fra Marinehjemmeværnet, færdselsregulering/afspærring eller observations-/overvåg-ningsopgaver med soldater eller fly samt ved uddannelses- og øvelsesvirksomhed. I 2018 har Hjemmeværnet samlet været rekvireret 2.060 gange til varslet støtte, svarende til en stigning på mere end 23 pct. i forhold til 2017, og har i den forbindelse imødekommet 2.037 anmodninger svarende til en målopfyldelse på 98,9 pct.Særligt på uddannelses- og øvelsesområdet, hvor Hjemmeværnet primært støtter Forsvaret, har stigningen været markant. Her er efterspørgslen på Hjemmeværnets støtte steget med hele 79 pct. i forbindelse med uddannelses- og øvelsesaktiviteter.

Hjemmeværnskommandoen kan her fremhæve aktiviteter som øvelsen NIGHT HAWK i oktober og øvelsen TRIDENT JUNCTURE i september til november som nogle af de store aktiviteter.

På øvelsen NIGHT HAWK, der er en øvelse for danske og internationale specialoperationsstyrker, deltog Hjemme-værnet med flere end 300 hjemmeværnssoldater fordelt i perioden 10.-28. september. Hjemmeværnets soldater løste her en bred vifte af opgaver i relation til eksempelvis momentafvikling (fjendestyrke), øvelsesindspil og anden støtte. Eksempelvis støttede Hjemmeværnets Særlige Støtte- og Rekognosceringskompagni (SSR) Frømandskorpsets Maritime Task Group (FKP SOMTG) med en operativ patrulje samt stabspersonel.

På øvelsen TRIDENT JUNCTURE var flere end 600 hjemmeværnssoldater i perioden fra 28. september til 15. no-vember involveret i opgaveløsningen i forbindelse med modtagelse, trafikkontrol, oprettelse af logistiske støtte-punkter (Convoy Support Center) og andre Host Nation Support-opgaver for de udenlandske styrkers passage gennem dansk territorium, herunder også koordination med både tyske og svenske myndigheder i forbindelse med overtagelse/overdragelse af ansvaret for styrkernes bevægelse gennem Danmark.

 

[ FOTO ]

Værtsnationsstøtte er en ny opgave for Hjemmeværnet. Den består blandt andet i at overvåge og vise udenlandske enheder vej, når de passerer Danmark. Opgaven var aktuel, da udenlandske enheder i efteråret 2018 havde kurs mod Norge for at deltage i den største NATO-øvelse siden Den Kolde Krig, Trident Juncture. Foto: Morten Fredslund

 

Hjemmeværnets uddannelsesstøtte til Forsvaret sker med udgangspunkt i, at der opnås et relevant uddannelsesudbytte for indsatte hjemmeværnsenheder og soldater, men støtten må ikke kompromittere Hjemmeværnets evne til at løse operative opgaver. Samlet har Hjemmeværnet i 2018 modtaget 617 anmodninger om uddannelses- og øvelsesstøtte mod 345 i 2017 og har imødekommet 613 af disse, svarende til en målopfyldelse på 99,4 pct.

Samlet set har Hjemmeværnets frivillige soldater leveret 186.948 timer til støtte for Forsvaret i 2018, hvilket er en stigning på mere end 57 pct. i forhold til 2017, hvor Hjemmeværnet leverede 118.882 timers støtte til Forsva-ret. Her er det værd at bemærke, at støtten til Specialoperationskommandoen alene udgør 62.292 timer eller 1/3 af Hjemmeværnets samlede støtte til Forsvaret, hvilket er en stigning på godt 145 pct. i forhold til 2017, hvor timetallet var 25.368 timer.

Ud over ovennævnte støttevirksomhed har Hjemmeværnet i hele 2018 leveret støtte til Politiets opgaveløsning i forbindelse med grænsekontrollen ved den dansk/tyske grænse i Sønderjylland samt i Gedser og Rødby. Denne opgave indgår ikke i ovenstående opgørelse, da opgaveløsningen er sket med frivillige hjemmeværnssoldater ansat på kontrakt i Forsvaret i forbindelse med opgaveløsningen. Opgaven forventes i løbet af 2019-2020 successivt løst med et større antal soldater fra Forsvaret, idet Hjemmeværnet dog fortsat forventes at have et mindre antal frivillige soldater ansat til opgaven.

Endvidere har Hjemmeværnet støttet Forsvaret internationalt med enkeltpersoner til missionerne Resolute Support Mission i Afghanistan og Operation Inherent Resolve i Irak, ligesom stabiliserings- og kapacitetsopbygningsarbejdet i både Georgien og Afrika er fortsat. Endelig er samarbejdet med Sverige, Norge, USA og de baltiske lande særligt vedr. instruktøruddannelse og øvelsesudveksling fortsat, hvilket har været med et godt udbytte for involverede nationer i relation til interoperabilitet og samarbejdsrelationer i øvrigt.

 

 Seneste nyheder

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring