Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Soldater fra SSR samarbejdede tæt sammen med Frømandskorpset på Øvelse Night Hawk 2018. Forsvarets Fototjeneste.

Soldater fra SSR samarbejdede tæt sammen med Frømandskorpset på Øvelse Night Hawk 2018. På billedet ses Frømandskorpset under indsættelse. Foto: Forsvarets Fototjeneste.

SSR samarbejdede med Frømandskorpset

[HJK] Under øvelse Night Hawk 2018, indgik SSR aktivt i øvelsens operationsplanlægning og indsættelse som en integreret del af Frømandskorpset.

14-12-2018

Af: Emil Richardy Denieul. HJV magasinet, December 2018

Mens flere hundrede hjemmeværnssoldater fungerede som momenter under øvelse Night Hawk 2018, var virkeligheden en helt anden for en gruppe SSR soldater. De indgik aktivt i øvelsens operationsplanlægning og indsættelse som en integreret del af Frømandskorpset.

 
I et planlægningsrum på Flådestation Frederikshavn sidder en stor stab i fuld gang med at planlægge operationer, analysere efterretningsbilleder og hvad der ellers følger med stabsarbejdet under komplekse operationer.

Og det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men en stor del af staben består af frivillige soldater fra Hjemmeværnets nationale specialenhed, SSR, der under øvelsen er en integreret del af Frømandskorpsets Special Operations Maritime Task Group (SOMTG).

På samme tid - knap 100 kilometer derfra hænger en helikopter i luften over Anholt. I den sidder en patrulje fra SSR, der indsættes på øen. De skal over det næste stykke tid observere på et mål: hvordan er døre og porte låst, hvor mange lag pigtråd skal forceres, og hvilke bygninger bliver ikke brugt. Alt sammen informationer, som bliver sendt tilbage til hovedkvarteret.

Med sig har de en dronefører fra Frømandskorpset, der sammen med patruljen skal sende informationer om modstanderen hjem til hovedkvarteret.

Ekstra motivation
En af de soldater, der sidder i helikopteren, er 35-årige Thomas. Han er patruljefører hos SSR og har efterhånden prøvet lidt af hvert. Men denne øvelse er særligt fed.

“Det er nok det tætteste man kommer på virkeligheden under en øvelse. Der er en masse elementer med, som der også ville være i en skarp operation. Det betyder, at vi kan træne alle vores kompetencer som f.eks. indsættelse fra RHIB (specialgummibåd, der bruges af professionelle militærstyrker) eller helikopter. Og så er det selvfølgelig også en oplevelse at arbejde så tæt sammen med Frømandskorpset” siger han.

Netop det tætte samarbejde med Frømandskorpset er noget, der bliver sat pris på hele vejen rundt. Det fortæller ”KG”, der er leder af operationssektionen hos SSR.

“Vi kunne virkelig mærke, at vi var en del af enheden. Det er fedt at blive bekræftet i, at vi kan virke på det her niveau. Samarbejdet er også med til at give ekstra motivation til soldaterne.”

Samarbejdet med Frømandskorpset startede for alvor tilbage i år 2005, men kulminerede i år, hvor de to enheder var fælles om opgaverne.

“Der var ikke noget ”dem” og ”os” på denne her øvelse. Det var os! Vi var fælles om at løse opgaverne i tæt samarbejde, og det fungerede rigtig godt. Jeg har en kæmpe respekt for det, SSR gør.” siger Chef for Frømandskorpset, kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach, der gerne, at samarbejdet fortsætter.”


 

FAKTA om SSR
SSR er Hjemmeværnets nationale specialenhed indenfor patruljetjeneste og rekognoscering, og skal blandt andet kunne støtte Forsvarets specialoperationsstyrker i Frømandskorpset og Jægerkorpset.

Optagelsesforløbet til SSR starter i januar 2019. Læs mere på www.ssr.dk eller ring 70 22 65 04.

Hjemmeværnsmagasinet udgives af Hjemmeværnskommandoen.
Læs samme artikel i HJV magasinet December 2018

 

Læs mere om øvelse Night Hawk og samarbejdet mellem Frømandskorpset og SSR:

https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/nyheder/Sider/Night-Hawk-2018-Froemandskorpset-cerificeret-ssr-stoetter.aspx 

 

Læs mere om optagelsesforløbet til SSR:

 https://www.hjv.dk/oe/HVKSSR/nyheder/Sider/HJV-magasinet-sep-2018-SSR-med-en-patruljesoldat-.aspx 

Hvis du vil vide mere

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring