Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Kommitteret for Hjemmeværnet Søren Gade og Forsvarsminister Trine Bramsen. Foto: Forsvarsministeriet.

​Kommitteret for Hjemmeværnet Søren Gade og Forsvarsminister Trine Bramsen. Foto: Forsvarsministeriet.

Gade & Bramsen: Et Hjemmeværn for fremtiden

[FMN] Ny kommitteret for Hjemmeværnet Søren Gade Jensen og forsvarsminister Trine Bramsen beskriver et Hjemmeværn for fremtiden, i dette fælles debatindlæg.

09-11-2021

Af Søren Gade Jensen, kommitteret for Hjemmeværnet, og Trine Bramsen, forsvarsminister

I mere end 75 år har Hjemmeværnet været klar til at passe på Danmark og danskerne. Udsprunget af modstandsbevægelsen efter krigen og tilpasset et nyt trusselsbillede efter Den Kolde Krig står Hjemmeværnet fortsat klar til at hjælpe, når der behov for det.

Vi oplever i disse år, hvordan mere komplekse og uforudsigelige trusler påvirker vores sikkerhed. Her spiller Hjemmeværnet en vigtig, tryghedsskabende rolle i samfundet.

Hjemmeværnets frivillige stiller op, gang på gang, når opgaven kalder. Ikke for egen vindings skyld, men for andres. Hjemmeværnet er til stede lokalt i hele landet og kan inden for en time stille med soldater, skibe og fly, når der er brug for ekstra hjælp. Den lokale forankring er Hjemmeværnets styrke. Frivillige med lokalkendskab er ofte blandt de første på stedet, uanset hvor og hvornår. Ved terrorsituationer, eftersøgninger og store ulykker.

På vandet er Marinehjemmeværnet med til at holde et vågent øje med de danske farvande og kan komme til undsætning, hvis der sker ulykker til søs. Og det er også Hjemmeværnet, der hjælper politiet ved store begivenheder og bevogtningsopgaver.

Også internationalt løser hjemmeværnet vigtige opgaver.

Hjemmeværnets særlige specialstyrke SSR har flere gange været udsendt for at træne sikkerhedsstyrker i andre lande. I 2017 trænede instruktører fra Hjemmeværnet for eksempel sikkerhedsstyrker i Kenya og Uganda, som senere skulle indsættes i en mission i Somalia. Fra 2018-2020 støttede Hjemmeværnet NATOs kapacitetsopbygning i Irak. Og netop i disse dage er et fly fra Flyverhjemmeværnet udsendt til Middelhavet for at støtte den europæiske kystvagt, Frontex.

Også i fremtiden vil vi have brug for Hjemmeværnets ressourcer og evner, når nye naturskabte eller menneskabte kriser rammer landet. Blandt andet derfor har et bredt flertal i Folketinget besluttet at oprette et cyberhjemmeværn, der skal styrke beredskabet i tilfælde af cyberangreb.

Danskernes interesse for frivilligt arbejde er stadig stor. Det ligger i vores DNA at stille op og give en hånd med i vores lokalsamfund. Men konkurrencen om vores fritid og opmærksomhed er hård. Fremtidens Hjemmeværn skal være bedst muligt rustet til at håndtere de kommende udfordringer. Men hvis vi også i fremtiden skal have et effektivt Hjemmeværn med en bred folkelig forankring, er vi nødt til sammen at øge interessen for at være frivillig soldat.

Derfor skal vi anerkende Hjemmeværnets store, forpligtende og givende fællesskab, så Hjemmeværnet fortsat kan være stærkt repræsenteret og skabe tryghed og sikkerhed i hele landet.

---

Dette fælles debatindlæg fra Søren Gade og Trine Bramsen blev blandt andet bragt i SN.DK den 09 November 2021 og Avisen Danmark den 14. November 2021.




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring