Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Æressten

5. september 2020 samt afsløring af Æressten

I dag den 5. september markerede HVKSTV sammen med Veteran- og Soldaterforeninger i samarbejde med Stevns Kommune, flagdagen for Danmarks udsendte med to højtideligheder.

05-09-2020

​Af Hans A. Hansen


Dagen startede med en marchs gennem en flagsmykket Store Heddinge. I marchen indgik adskillige faner samt veteraner, Hjemmeværnet og Soldaterforeningerne på Stevns, anført af MUHVKROS, med behørig støtte fra POHVKKGE.

 

Første højtidelighed var ved Stevns Kommune, hvor borgmesteren modtog paraden og flaget blev hejst. Borgmesteren talte om udsendelse af danskere til de mange forskelligartede opgaver/missioner rundt omkring i verden. Missioner der ofte er meget vanskelige, meget farlige og skal løses under meget vanskelige forhold. Missioner, som skal hjælpe mennesker, der ikke har de fredelige og trykke rammer, som vi har i Danmark.


Nogle af de udsendte vender hjem med sår på sjælen, andre med sår på kroppen. I sin tale kom borgmesteren også ind på det at være pårørende til udsendte – familien, der sidder hjemme og venter på, at et familiemedlem skal komme hjem. Ligeledes omtalte borgmesteren også tiden efter en udsendelse, denne tid kan i visse tilfælde være umådelig svær.

 

Som afslutning sang alle 2 vers af hhv.: I Danmark er jeg født og Danmark nu blunder den lyse nat, smukt spillet af orkestret.


 

Anden højtidelighed var ved den nye ÆRESSTEN for Danmarks udsendte, som Stevns Hjemmeværnsforening har rejst, efter aftale med Stevns Kommune, på kommunal grund ved indkørslen til Hjemmeværnsgården.


Her udtrykte borgmesteren sin glæde over, at der nu var kommet et længe ønsket sted, hvor vi alle år efter år fortsat kan mødes den 5. september - hejse det danske flag, hilse med vore faner og udtrykke den dybe respekt, som alle har for Danmarks udsendte.


Herefter afslørede borgmesteren stenen og lagde en krans fra Hjemmeværnet sammen med historiker ved Hjemmeværnskompagniet, Hans A. Hansen.


Hans A. Hansen takkede materielgården i Stevns Kommune for det store arbejde, de havde udført med at rydde grunden til stenen. Ligeledes en tak til OMYRA/Stevns Kridtbrud, der har givet stenen som gave, og til Lymans Legat, der har ydet en donation, der har gjort det økonomisk muligt at rejse stenen.

Hans A. Hansen omtalte symbolikken/strukturen i stenens udformning i relation til de opgaver Danmarks udsendte udfører.


Herefter afsluttede MUHVKROS højtideligheden med to stykker musik.

Som afslutning på dagen samledes alle inde på Hjemmeværnsgården, hvor Stevns Kommune var vært ved et traktement.



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring