Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

At være instruktør i udlandet giver undervisningsrutine og skarpe kommunikative færdigheder

En 15 dages lang tur som instruktør har lært Anders fra OPOHJK Nordsjælland at kommunikere sit budskab skarpt, når han underviser, og gjort ham til en mere rutineret instruktør.

11-07-2023

​​​​​​​​Anders Harder Kragh fra Opklaring- og Overvågningskompagni Nordsjælland rejste sammen med 5 andre instruktører til Georgien for at uddanne 20 skydelærere ved Georgian National Guard, der er det georgiske svar på Hjemmeværnet. Dertil var yderligere 4 instruktører afsted for at uddanne instruktører, men det var ikke den lange rejse eller de mere primitive forhold i Georgien, der udfordrede Anders mest.

 

Anders, da vi fangede ham under Sommerkursus til en snak om hans tur til Georgien.

"De to største udfordringer ved at tage til Georgien for at undervise var for det første, at jeg normalt uddanner skytter og ikke skydelærere. For det andet var det at arbejde med tolk. De georgiske kursister talte meget lidt engelsk. Derfor havde jeg en tolk, der oversatte, hvad jeg sagde. Man lærer derfor at blive meget præcis i sin kommunikation og komme med korte og klare budskaber. Hvis ikke man gør det, kan tingene godt miste sin betydning eller blive meget sjove, når de bliver oversat", fortæller Anders om sin første gang som instruktør i udlandet.  

Den korte og klare kommunikation gav ikke plads til den dialog, som man normalvis kender fra Hjemmeværnsskolen, men gav i stedet Anders en ny øjenåbner.​

"I Danmark, når det er de samme soldater, man er sammen med, så kan det godt blive en dialog om, hvad vi skal lave og, hvordan det skal foregå. I Georgien lærer man at fatte sig i korthed - f.eks. den skive skal derhen, også skal vi skyde den vej – og på den måde kommer vi så i gang. Det er interessant at se, hvor få ord man kan kommunikere med og stadigvæk opnå den samme læring", fortsætter Anders, der fungerer som skydelærer i sit eget kompagni. I Georgien er forholdene primitive ift. Danmark. Derfor skulle der også bygges en skydebane med de materialer, de havde til rådighed. 

På trods af lange dage fra tidlig morgen til sen aften er Anders glad for, at han havde de rette kompetencer og derfor mulighed for at tage afsted, og han har da også nogle gode råd til andre instruktører, der også har lyst til at prøve kræfterne af i udlandet - f.eks. i Georgien: 

"Drømmer man om at undervise i udlandet, skal man, ud over at have lyst til at rejse og opleve en anden kultur, også vide, at det er hårdt arbejde. Vi er på fra Kl. 7 om morgenen til Kl. 20 om aftenen, og når vi sidder sammen, taler vi også arbejde. En vis overhøjde kræves. Derfor vil det nok blive en for stor opgave, hvis man er helt grøn i sit instruktørvirke. Har man noget erfaring i bagagen, kan man hvile i sin rutine, klare presset og ikke gå kold i, at man laver det samme dag ud og dag ind", afslutter Anders.
De 3 sidste billeder er fra instruktørkurset.

Opgaven med at uddanne skydelærere i Georigien kører til og med 2026. Har du lyst til at komme med som instruktør, kan du læse mere her​!

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring