Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Estisk brigadegeneral: Det giver god mening at samarbejde med det danske hjemmeværn omkring uddannelse

Den nye chef for det estiske hjemmeværn, brigadegeneral, Riho Uhtegi, besøgte i går Hjemmeværnsskolen i Nymindegab i forbindelse med sit orienteringsbesøg ved det danske hjemmeværn.

05-03-2020

af Hasna Eggers, KOM-MA, HVS

Historisk går forbindelsen mellem Danmark og Estland langt tilbage. Myten om Dannebrogs fald fra himlen under slaget i Tallinn, Estland, i 1219, lever i bedste velgående og blev som bekendt fejret til den helt store guldmedalje rundt omkring i vores lille land sidste år. I går og i forgårs var fokusset på forbindelsen mellem det danske hjemmeværn og det estiske hjemmeværn (Estonian Defence League – også kaldet Kaitseliit på estisk), da den nye chef for det estiske hjemmeværn, brigadegeneral, Riho Uhtegi, var på besøg – først ved Hjemmeværnskommandoen i Vordingborg og derefter ved Hjemmeværnsskolen i Nymindegab.

Dagens program på Hjemmeværnsskolen stod på en orientering af skolechef og oberst, Jens Sund, om Hjemmeværnsskolen og dens opgaver samt opgaveløsninger, hvor der også var tid til spørgsmål og erfaringsudvekling. Brigadegeneralen spurgte interesseret til Hjemmeværnsskolens brug af e-learning og ”den danske model”, hvor den frivillige har mulighed for at tage et kursus i et andet distrikt end det, han kommer fra, hvis det passer ham bedre tidsmæssigt. Tid er nemlig den vigtigste faktor i en hjemmeværnsorganisation – og obersten og brigadegeneralen blev da også enige om, at de hellere vil høre 80 brokke sig over for lange dage end 1 brokke sig over for korte dage præcis som Hjemmeværnsskolens første skolechef, oberst Frigast, engang udtalte, da det er tegn på, at tiden bliver udnyttet 110%.

Efterfølgende præsenterede chef for Studie- og Udviklingssektionen (STU), major Torben Kristensen, overordnet de projekter, som STU står overfor i øjeblikket og frem til 2023. Af særlig interesse for esterne er vores nye ledelseskurser og instruktørkursus, hvor det påtænkes at udarbejde lignende kurser i Estland: "Vi har mange af de samme udfordringer - f.eks. ift. rekruttering, og vores forudsætninger minder også meget om hinanden. Derfor giver det god mening at samarbejde med det danske hjemmeværn - bl.a. omkring uddannelse", fortalte generalen, der var glad for at være Danmark på sit første besøg ved det danske hjemmeværn.


Pia (sagbehandler, STU) præsterende de nye ledelseskurser og instruktørkurset.

Sidst, men ikke mindst fik de estiske besøgende en historisk rundvisning i lejren og lå vejen forbi Grundlæggende Skydelærerkursus (modul 1) på skydebanen, hvor generalen viste sig at være en særdeles god skytte.

 


Historisk rundvisning af Hjemmeværnsskolens feltpræst, Thue R. Jensen.


Brigadegeneral Riho Uhtegi på skydebanen.

Samarbejdet mellem det danske og det estiske hjemmeværn fortsætter i uge 12, hvor bl.a. skolechefen tager til Estland for yderligere at diskutere mulighederne for samarbejde ift. nogle udvalgte kurser.
Traditionen tro overtrakte skolechefen Hjemmeværnsskolens skjold, mens brigadegeneralen overrakte skolechefen manchetkanpper og slipsepen i træ.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224