Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Grundlæggende Instruktørkursus: 'Hjemmeværnsskolens populære dreng i klassen - også udenfor skolen'

Viden, kompetence og færdigheder, taksonomiske trin og afkodning af læringsmål. Der er masser af begreber at holde styr på, når Hjemmeværnsskolen byder på Grundlæggende Instruktørkursus.

28-01-2020

Tekst og billeder af KN Rasmus Franck, Stabskompagni Midt- & Vestsjælland, Hærhjemmeværnet

Hjemmeværnsskolen kan mange ting og har mange tilbud. Men det, som Hjemmeværnsskolen måske i virkeligheden kan, er uddannelse og udvikling af dygtige instruktører. Det er i hvert fald indtrykket man får, når man besøger Nymindegablejren og kommer inden for til Grundlæggende Værnsfælles Instruktørkursus.

Tirsdag 21 januar mødte ca. 20 friske kursister op i Nymindegablejren til det ugelange instruktørkursus. Næsten halvdelen af kursisterne er eksterne og kommer enten fra Hærens stående styrke eller Politiet. Resten er Hjemmeværnets egne frivillige. De forskellige baggrunde giver dynamik på kurset til gavn for kursisterne.

"Det er en kæmpe fordel med så stor erfarings- og aldersmæssig spredning blandt kursisterne" siger lærer og instruktør på kurset, kaptajn Leo. "Og det, at kursisterne kommer med så forskellige baggrunde, giver helt sikkert kurset styrke. Der er forskellige tilgange til instruktørrollen, vores opgave er at sørge for, at den grundlæggende værktøjskasse er i orden."

 

Lektion i 'Træning med egen kropsvægt'.

Jannik fra Trænregimentet har tidligere deltaget i Forsvarets træningsbidrag i Irak og blandt andet undervist irakiske soldater. Her på kurset er fokus dog et andet og instruktørvirket nuanceres, blandt andet ved hjælp af tilbagemeldinger fra medkursisterne og videooptagelser af kursistlektionerne. Refleksion over egen praksis er også et vigtigt redskab til udvikling af instruktørens kompetencer. "Her er det mig og min måde at gøre tingene på, der er i fokus" siger Jannik, og fortsætter; "Det er enormt lærerigt. Samtidig kan man mærke, at lærerne virkelig brænder for deres fag. Det er positivt."


Jannik fra Trænregimentet afholder en lektion i 'Adskillelse og samling af gevær m/95'.

Efterhånden som kurset skrider frem, udfordres kursisterne af for dem ukendte fagområder, f.eks. en lektion i gangestykker på japansk eller flagsætning på et Marinehjemmeværnsfartøj. Fokus er nemlig ikke på faglig viden, men på instruktørmæssige kompetencer.

"Kurset er bygget op omkring de nye pædagogiske principper fra grundbogen 'Instruktørvirke i Forsvaret' og er således værnsfælles. Der er kommet et mere nuanceret syn på læring i forhold til den gamle grundbog, 'Undervisning i Praksis' og der er reelt tale om et helt nyt kursus i forhold til for få år siden", siger kursusleder Gitte Kvist.

Instruktørkurset er udfordrende, men samtidig også udviklende og udbytterigt for den enkelte kursists instruktørvirke. Som alle andre steder gælder det; Møder man op og viser viljen til at ville, skal Hjemmeværnsskolen nok tilvejebringe evnen til at kunne.

Har du lyst til at deltage på Grundlæggende Instruktørkursus næste gang?
Det er altid en god idé at have Grundlæggende Instruktørkursus (GI) på sit hjemmeværns-CV, da kurset oftes er et krav for at deltage på andre kurser f.eks. delingsførerkursus. Kurset kræver udelukkende en bestået Lovpligtig Uddannelse, modul 4.

Der er stadigvæk pladser og åben for tilgang på følgende kurser:
31.-02. FEB: GI (modul 2 af 2), Skive
18.-23. FEB: GI, Nymindegab
28.-01. MAR: GI (modul 1 af 2), Vordingborg
06.-08. MAR: GI (modul 1 af 2), Nymindegab
19.-22. MAR: GI (modul 2 af 2), Vordingborg
19.-22. MAR: GI (modul 2 af 2), Nymindegab
26.-03. JUL: GI (engelsk udgave), Nymindegab (under Sommerkursus 2020)
04.-10. JUL: GI, Slipshavn (under Slipshavns Uddannelsesuge)
04.-06. SEP: GI (modul 1 af 2), Skrydstrup
17.-20. SEP: GI (modul 2 af 2), Skrydstrup
04.-09. OKT: GI, Nymindegab
29.-04. DEC: GI, Vordingborg

Tilmelding sker via HJV.DK. Er det ønskede kursus lukket for tilgang, sker tilmelding i stedet via dit distrikt.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224