Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnets patruljeuddannelse samarbejder med Jægerkorpset

Et gammelt bekendtskab mellem Hjemmeværnsskolens myndighedsbefalingsmand og en major i Jægerkorpset er blevet til et samarbejde mellem Hjemmeværnets patruljeuddannelse og Jægerkorpset.

17-03-2021

​​​​​​​​​af Hasna Eggers, KOM-MA, HVS

Tilbage i sensommeren 2020 er et gammelt bekendtskab mellem Hjemmeværnsskolens myndighedsbefalingsmand, chefsergent og frømand Henning Thisgaard og major Flemming Brøndum fra Jægerkorpset blevet til et samarbejde mellem Hjemmeværnets patruljeuddannelse og Jægerkorpset for at skabe de bedste betingelser for rekruttering mellem Hjemmeværnet og Jægerkorpset samt det øvrige samarbejde mellem korpsene.

"En vej ind i Jægerkorpset kan være, at man får sine soldaterfærdigheder på plads i Hjemmeværnet. Det giver derfor god mening at se på, hvordan vi kan ensrette undervisningen, så det der undervises i, på Hjemmeværnsskolen, svarer til det, der undervises i, i Hæren og i Jægerkorpset. Jeg håber på, at vi får nogle dygtige soldater ud på den anden side. Jo mere vi højner niveauet i Hjemmeværnet, jo bedre bliver de også i stand til at støtte specialstyrkerne, og jo bedre bliver de klædt på til enten at søge videre i Jægerkorpset eller bruge Hjemmeværnet som et springbræt til Jægerkorpset.", fortæller Flemming Brøndum.

I møderne med Jægerkorpset har seniorsergent Søren Balsløv også deltaget som kursusansvarlig for patruljeuddannelserne. "Der er ingen tvivl om, at Jægerkorpsets engagement i Hjemmeværnet har en positiv effekt på hjemmeværnssoldaterne. Det er inspirerende at møde soldater fra f.eks. Jægerkorpset – især hvis man selv går med en jægersoldat i maven", afslutter seniorsergenten. 


Seniorsergent og kursusansvarlig for Hjemmeværnets patruljeuddannelse Søren Balsløv under modul 2 af Grundlæggende Patruljeuddannelse, hvor kursisterne afprøver røgsløring. 


Jægersoldater besøger Hjemmeværnets patruljeuddannelse
Fornyeligt har Hjemmeværnsskolens Uddannelsescenter Sjælland kørt tredje og sidste modul af Grundlæggende Patruljeuddannelse. Kurset indeholder 10 døgn udenfor, og det er en af de længste udendørsperioder for et kursus på Hjemmeværnsskolen. For at se på Hjemmeværnets grundlæggende patruljeuddannelse har Flemming Brøndum sendt to af sine instruktører til Vordingborg. Kurset i Vordingborg er det største nogensinde i GPU-regi med hele 25 kursister og grundet det store skift i vejrforholdene, der er startet på -13 grader og afsluttet på +8 grader, har kursisterne i den grad fået en ekstra udfordring.

 


Kursister er i gang med 3. moduls sidste etape, som er en patruljeøvelse. Her ses 1. deling af 3 på en af øvelsens 3 patruljeposter.




 

Delingen skiftes til at have vagt ved patruljeposten. Når man ikke er på vagt, har man fri. Fritiden bliver brugt på søvn og hvile indtil næste vagt.


"Det er en god og spændende oplevelse at se, hvordan soldaterne ligger derude og omsætter det, som de har lært til praksis. Det er tydeligt at se, at de er motiveret og har ild i øjnene. Det faglige ser rigtigt godt ud, men der er altid nogle småjusteringer. Jeg har haft mange gode samtaler med kursister og instruktører i dag – og vi har nogle idéer til, hvordan tingene skal skrues sammen ift. Jægerkorpsets uddannelser. Vi er positive indstillet på, at det her kan være en vej til jægeruddannelsen", fortæller en af de to jægersoldater, der er på besøg.

Flere enheder har vist interesse
Det er ikke kun Jægerkorpset, der har vist interesse for Hjemmeværnets Grundlæggende Patruljeuddannelse. Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) har stillet med 2 instruktører og er positive overfor, at hjemmeværnssoldater, der ønsker at blive en del af SSR, tager på GPU inden optagelsesprøven til SSR​, hvis han f.eks. mangler at få skærpet sine soldatermæssige færdigheder. Derudover er rygtet også nået Hærens 13. Bataljon fra det slesvigske fodregiment, som ligeledes er interesseret i enten at sende egne soldater på patruljeuddannelse på Hjemmeværnsskolen eller kopiere uddannelsen direkte, hvis interessen for uddannelsen er særlig stor blandt deres soldater.

Vil du med næste gang? 
Hjemmeværnets patruljeuddannelse tiltrækker mange forskellige typer af soldater. Et fællestræk for alle er dog, at man ønsker at afprøve grænser.

Lyder det som noget for dig, er den eneste forudsætning for at starte på Grundlæggende Patruljeuddannelse, at du har gennemført LPU eller HGU med afsluttende øvelse, GUARDEX. Efter en gennemført Grundlæggende Patruljeuddannelse har du mulighed for at videreuddanne dig på Videregående Patruljeuddannelse.

Grundlæggende Patruljeuddannelse 2021/2022

  • Modul 1: 17.-20. JUN 2021 eller 23.-26. SEP 2021
  • Modul 2: 11.-14. NOV 2021
  • Modul 3: FEB 2022

Videregående Patruljeuddannelse 2021

  • ​Modul 1: 17.-20. JUN 2021
  • Modul 2: 26.-29. AUG 2021
  • Modul 3: Uge 46-47 2021 (Litauen)

Kan 3. modul ikke gennemføres i Litauen grundet rejserestriktioner, gennemføres modulet i Danmark i samme periode.

Kontaktperson
Har du spørgsmål, så kontakt venligst sagsbehandler og premierløjtnant Kenneth Sejr på tlf.: 2986 6808 eller e-mail: hvs-u-sj-03@mil.dk.

 

​ 



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring