Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnsskolen præsenterer Hjemmeværnets Grunduddannelse

Med tanken om en hurtigere vej til soldatervirket arbejder Hjemmeværnsskolen på en ny værnsfælles grunduddannelse, Hjemmeværnets Grunduddannelse (HGU), som skal stå i stedet for Den Lovpligtige Uddannelse (LPU).

01-09-2020

Vi har erfaret, at der tidsmæssigt går forholdsvis lang tid fra, man er optaget som frivillig i Hjemmeværnet til, man kan være operativ i en underafdeling. Denne tid vil kunne forkortes betydeligt ved at omlægge den nuværende lovpligtige uddannelse således, at den bliver mere komprimeret samtidig med, at en del af uddannelsen gennemføres i underafdelingen.

Når et nyt medlem indtræder i Hjemmeværnet, bliver den nye procedure derfor, at han skal gennemføre et introforløb, der foregår dels via fjernundervisning samt klargøring i underafdelingen. Derefter skal det nye medlem på Hjemmeværnets Grunduddannelse (HGU), som er værnsfælles. HGU varer i 9 dage og giver uddannelse i bl.a. førstehjælp, skydning ud til 100 m (fremadrettet kaldt Trin Alfa), CBRN og beredskabsuddannelse for enkeltmand, som bl.a. indeholder adgangskontrolpost, bevægemåder og skjul/sløring, konflikthåndtering og brand. Undervejs har den frivillige også lettere mulighed for at skifte værn, idet HGU er som sagt værnsfælles, og han derfor ikke kun kommer til at berøre emner fra eget værn. 

Efter HGU lever det nye medlem nu op til Hjemmeværnslovens krav om grundlæggende uddannelse. Det forventes dog, at soldaten gennemfører de følgende moduler jf. oversigten afhængigt af værn – herunder kan Geværskytteuddannelsen og MF-uddannelsen både gennemføres ved distrikt og myndighed. Soldaten kan dog efter HGU allerede indgå i underafdelingens uddannelsesaktiviteter og yde støtte til Politiet*.


* For at yde støtte til Politiet er der et krav om gennemførelse af politimodulet.

For at styrke sin militære profil kan soldaten gøre brug af flexmodulerne. Hvis han gerne vil videre på f.eks. Gruppeførerkursus, er dette et krav. Flexmodulerne kan gennemføres på FELS.DK eller i underafdelingen.  

Den nye uddannelsesstruktur giver derfor den nye frivillige langt større valgfrihed til at specialisere sig efter interesse uden det tidsmæssige pres, som den frivillige oplever med den nuværende lovpligtige uddannelse – og da meget uddannelse kan gennemføres lokalt eller på FELS.DK, betyder det langt større fleksibilitet og udbud – og soldaten kan derfor også hurtigere komme i gang eller videre med sin uddannelse. 

Har du spørgsmål til HGU, så kontakt gerne sagsbehandler og kaptajn Christian Nissen-Petersen på tlf.: 4031 7690 eller e-mail: hvs-stu-03@mil.dk

Vær at vide om HGU

  • HGU varer i 9 dage – og forløbet gennemføres første gang som pilotkursus i uge 45 inden den endelige godkendelse af uddannelsen.
  • Medlemmer, der har bestået LPU 1, kan springe over introforløbet og gå direkte i gang med HGU.
  • Flexmodulerne er klar i 2021/2022.
  • Hver 4. gang kommer uddannelsen til at foregå på Marinehjemmeværnssektionen Slipshavn, men er selvfølgelig værnsfælles.
  • Nye medlemmer med gennemført værnepligt, skal ikke gennemføre HGU, men skal dog – som nu - uddannes i brug af HJV.DK samt introduceres for Hjemmeværnet via tjenestekendskabslektioner. Dette gennemføres i underafdelingen.

 



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring