Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Ophold på flyvestation: ’Kurset, der gør dig i stand til at færdes selvstændigt på en flyvestation’

Hvordan opnår den frivillige i Flyverhjemmeværnet de færdigheder, der kræves for at opholde sig selvstændigt på en flyvestation? Og hvilke færdigheder kræver det egentlig? Find ud af det lige her!

29-01-2020

af Hasna Eggers, KOM-MA, HVS

Søndag er en helligdag, der ofte bruges på afslapning med familien derhjemme, inden en ny uge atter går i gang. Det gælder dog ikke for de 17 frivillige fra Flyverhjemmeværnet, der er mødt forventningsfulde og motiverede op på kurset, 'Ophold på flyvestation' på Flyvestation Aalborg, tidligt Kl. 8 om morgenen. For dem er målet med søndagen at blive i stand til at færdes selvstændigt på flyvestationen – og det kræver, at de gennemfører kurset, 'Ophold på flyvestation', der varer en enkelt dag. Før kurset kan de frivillige kun færdes på det operative område med kolleager, der har 'Ophold på flyvestation' på CV'et.

Sådan forløber 'Ophold på flyvestation'
'Ophold på flyvestation' er et typisk hjemmeværnskursus, der indeholder en god blanding af teori og praksis. Dagen indtil frokosten står klar på bordet i Kantinen, går tiden med teori og gennemgang af forskellige bestemmelser og forholdsregler – b.la. flyvesikkerhed, luftfartøjsanatomi, forskelle/ligheder mellem civile og militære installationer, sikring af område, skiltning/afmærkning og meget, meget mere. Det er alt sammen vigtig viden, når de frivillige skal begynde at færdes selvstændigt på flyvestationen.

"Kurset her i Aalborg giver udelukkende de frivillige adgang til at færdes selvstændigt på flyvestationen i Aalborg. Hvis de skal operere selvstændigt f.eks. i Karup, så kræver det, at de har det tilsvarende kursus gennemført på flyvestationen i Karup. Det hele handler om sikkerhed, og der er variationer fra flyvestation til flyvestation", fortæller kaptajn Peter Pedersen, der er kursusansvarlig.      

Efter frokost er det tid til, at kursister skal ud i 3 grupper, hvor de får et kort over flyvestationen og nogle spørgsmål. Nu skal de selvstændigt færdes rundt og finde forskellige poster og svar. Nogle kursister er nye i Flyverhjemmeværnet og kommer næsten direkte fra den lovpligtige uddannelse, mens andre kursister er på kurset for at få det genopfrisket. Ikke desto mindre klarede alle 17 den praktiske øvelse flot.

 


"Jeg føler mig i høj grad mere sikker i at finde rundt på flyvestationen efter kurset end før", fortæller Norman, der har været i Flyverhjemmeværnet i 8 måneder og kommer direkte fra den lovpligtige uddannelse. "Enig, vi er blevet gode til at finde de punkter og objekter på flyvestationen, som der tit bliver talt om. Det er rart at få set dem close-up. Jeg vil helt klart anbefale kurset til andre", supplerer med-kursisten Morten.    

Afslutningsvis får kursisterne lov til at se en SAR-helikopter og få en briefing og demonstration herom af to af piloterne fra døgnberedskabet. "Det her er bare det fedeste!", udbryder kursets eneste kvindelige kursist i mængden.   

 

Vil du med næste gang?
Hvis ja, og du er frivillig i Flyverhjemmeværnet, så kører kurset som følgende:
02. FEB: Ophold på flyvestation Karup
20.-21. MAR: Ophold på flyvestation og lufthavn Skrydstrup
23. MAJ: Ophold på flyvestation Skrydstrup
17. OKT: Ophold på flyvestation Bornholm (forbeholdt HVE205)

Forudsætning for deltagelse er en bestået Lovpligtig Uddannelse, modul 1.

Tilmelding sker via HJV.DK.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring