Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Sygedomsbehandler C i skibe: 'Søens kompetente samaritanere'

Sygdomsbehandleren er en nødvendighed, når der opstår sygdom eller uheld ombord. Hjemmeværnsskolens skribent var i går forbi Slipshavn for at se, hvordan Marinehjemmeværnet uddanner nye sygdomsbehandlere på kurset, ’Sygdomsbehandler C i skibe’.  

24-01-2020

Af Palle Christiansen, skribent HVS.

Når der opstår sygdom, eller uheld ombord på skibet – især til søs, er det godt at have personel med, der er uddannet til at kunne håndtere disse hændelser. Marinehjemmeværnssektionen Slipshavn har netop kørt 2-dages-kurset 'Sygdomsbehandler C i skibe' med 11 aktive kursister med undervisning ledet af instruktør fra Fiskeriskolen, Preben Holler.

På bedste pædagogiske facon, har kursisterne fået til opgave at være instruktører for hinanden – en opgave, som de går til med stor glæde. Formiddagens skema indeholder mange forskellige temaer - Jimmi Nielsen fra Korsør Flotille fortæller, hvordan man stopper blødninger og principperne i trykforbinding, Michael Heegaard fra Aarhus Flotille siger noget om faldulykker, som kan give ret alvorlige skader, mens Kjeld Andersen fra Ærø giver os et indlæg om symptomer for blodpropper og, hvad man kan gøre. Senere lærer kursisterne også om epilepsianfald og astma- og diabetestilfælde, men også om at yde psykologisk førstehjælp og den vigtige dialog med Radio Medical, som støtter sygdomsbehandlerne på skibene.

Selvom kursisterne er meget på banen mht. at undervise, så er kursets instruktør, Preben Holler, også selv på banen, hvor han uddyber emnet om det kuldechok, som møder en person der falder i koldt havvand. Har man redningsvest på, når man falder i, øges chancen for at overleve længere tid i vandet, slår Preben fast.

"Det er fantastisk at se kursisternes ivrighed efter at byde ind med deres erfaringer og viden", fortæller Preben efterfølgende.

Eftermiddagens øvelse foregår ombord på MHV 810. Her har de 3 ventende opgaver. I den første opgave er maskinmanden faldet og har brækket en nakkehvirvel og et lårben i maskinrummet. Kursisterne skal derfor fungere som skibets besætning. Nogle er på broen, andre er sygdomsbehandlere, og atter andre er observatører. Da de er ved at lægge patienten på et Spine-board, går der en SAR-alarm, som dog bliver aflyst kort efter.

 


I den anden opgave er en gast faldet på fordækket, mens den sidste opgave har en skipper ombord fået hjertetilfælde. I begge tilfældet bliver de uheldige 'reddet' professionelt.

Herefter slutter et fantastisk kursus. "Jeg håber, at I har fået noget med herfra, som I kan bruge", afslutter den ledende instruktør, Preben Holler. Derefter bliver der uddelt certifikater. Alle 11 har bestået og fået nogle brugbare værktøjer med i rygsækken.

Chefen for Marinehjemmeværnsektionen, Mads K. Sørensen, er optimistisk på sin sektions vegne. I 2019 havde 1224 kursister besøgt Marinehjemmeværnssektionen. "Marinehjemmeværnets folk er hyppigere på kursus end de øvrige hjemmeværnsgrene, fordi de har så mange specialiserede uddannelser, der skal fornyes", fortæller Mads.

Har du lyst til at deltage, når 'Sygdomsbehandler C i skibe' finder sted igen?
Så har du mulighed for at deltage, når kurset igen finder sted 30.-31 MAR, 07.-09. JUL og 23.24. NOV på Slipshavn

Forudsætning for deltagelse er Lovpligtig Uddannelse 4 for Marinehjemmeværnet.

Tilmelding sker via HJV.DK.

 

 

 

 

 

 

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring