Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hovmesterkursus: 'Uden mad og drikke duer helten som bekendt ikke'

Ej heller de frivillige marinere ombord på Marinehjemmeværnets grå skibe. Derfor afholder Marinehjemmeværnsskolen Slipshavn tre hovmesterkurser om året for at sikre en løbende forsyning af frivillige madmødre og -fædre. Læs her, hvordan det forløb!

28-01-2020

af Lærke Dyrehauge, REKSPE, HVF244 Svendborg

Syv kursister havde valgt at tage fredagen fri for at bruge tre dage på hovmesterkursus på Slipshavn. Instruktøren Bent Haagen startede kurset ud med understrege, at det ikke er et madlavningskursus, men der kom alligevel rigtigt mange gode fif med undervejs. Alt fra brug af smørbolle til placering af bestik og tilberedning af salater blev diskuteret og forklaret, selvom ingen af delene står på læringsplanen. Men med mange år som underviser i restaurationsbranchen kan Bent Haagen slet ikke lade være, og alle fik gode ideer og ny viden med hjem.

Første dag bød på et online hygiejnekursus for at få grundlæggende hygiejneregler på plads. Hvis man allerede har et hygiejnebevis, kan man aftale med skolen at møde senere på dagen. Da alle havde bestået kurset gik undervisningen over i ernæringslære, mængdeberegning og menuplanlægning til næste dag. Da økonomi også er en vigtig del af hovmestervirket, var der også en lektion med fokus på bestilling af forskud, håndtering af kasseboner og efterfølgende afregning. Kursisterne blev herefter delt op i to hold, hvor det ene fik ansvar for frokost og det andet for aftenskafning om lørdagen. Der blev lagt madplaner og udarbejdet indkøbssedler, og indkøbene blev klaret i Nyborg, som heldigvis har adskillige butikker med aftenåbent.

Lørdag formiddag lagde frokostholdet ud med at indtage kabyssen på MHV810 Luna, hvor menuen stod på gyrosmarineret kylling med tzatziki i græske madbrød. Aftenholdet diskede op med både hummersuppe og oksekuvette med rødvinssovs til aftenskafning. Mens det ene hold stod i kabyssen og svedte, forberedte det andet hold en menuplan til en hel weekendsejlads, så man kunne få styr på mængder, indkøb og økonomi.

 

 


Hovmestertjansen betyder også rengøring af kabyssen, og søndagen stod i rengøringens og oprydningens tegn. Med fælles hjælp blev det hurtigt klaret, og kabyssen blev efterladt lige så pæn og ren, som den blev fundet. De vigtigste punkter omkring økonomi, hygiejne og rengøring blev repeteret inden, der blev overrakt kursusbeviser til alle syv kursister. De kan nu berige deres enheder med ny viden og gode ideer til lækker mad ombord. Som Bent Haagen afsluttede: “I kan nu vende hjem og bestride den vigtigste funktion ombord".

Velbekomme!

Lyder hovmesterkurset som noget for dig?
Eneste forudsætning for at komme på hovmesterkursus er et bestået LPU-forløb og en interesse for mad og sundhed. Det er en fordel at kunne lave mad i forvejen, da der ikke er indlagt undervisning i grundlæggende færdigheder, men man er sikker på, at få mange gode ideer og inspiration med hjem. Der ligger yderligere 2 kurser i 2020, og der er endnu ledige pladser. Kurserne finder sted på Slipshavn hhv. 08.-10. JUL under Slipshavns Uddannelsesuge og 11.-13. SEP.

Tilmelding sker via HJV.DK.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring