Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Underafdelingens strategiske mål skal være et fælles mål

13 kursister er lige nu samlet i Nymindegab, hvor de er de første til at gennemføre det nye ledelseskursus på chefniveau, Strategisk ledelse og udvikling. Vi har talt med to underafdelingschefer om deres tanker omkring det kommende strategiarbejde. 

12-09-2020

af Hasna Eggers, KOM-MA, HVS

På kurset skal underafdelingschefer og næstkommanderende lærer om strategisk analyse og udvikling med henblik på at arbejde videre med strategiprocessen hjemme i deres respektive underafdelinger.

Som leder i en underafdeling er det vigtigt også at rette blikket væk fra de gense ledelsesopgaver, se sin underafdeling ovenfra og stille sig selv spørgsmålet om, hvorvidt underafdelingen bevæger sig det rette sted hen ift. vision og mission.

En bestemt udfordring gør strategiprocessen sværere
Strategiprocessen er lang og kræver hårdt arbejde – især set i lyset af, at der også ligger en stor udfordring i at få medlemmerne til at møde til aktiviteter, møder, uddannelse osv.

"Som jeg kan høre, at jeg deler med mange af mine kompagnichefkollegaer, er det en grundlæggende udfordring at få medlemmerne til at komme til aktiviteterne, men det er ikke kun et problem i Hjemmeværnet. Problemet ses også i alle andre frivillige organisationer", fortæller en af kursisterne, Kurt Klausen, der er underafdelingschef i Hjemmeværnskompagni Rødovre.  


Kurt Klausen - Underafdelingschef i Hjemmeværnskompagni Rødovre.

"Den største udfordring er at få frivillige til at tage på kurser – hovedsagligt pga. tid ift. familielivet og det civile arbejdsliv. Det er også derfor, at jeg er her i dag – altså for at vise enheden, at det rent faktisk giver noget at komme på kursus", tilføjer en af de andre kursister, John Svenden, der er eskadrillechef i Eskadrille 272 Vestjylland.


John Svenden - Eskadrillechef i Eskadrille 272 i Vestjylland.

Både Kurt og John er forberedte på, at det kræver hårdt arbejde, tid og overbevisning at gennemføre en strategiproces hjemme i underafdelingen.

"Hvis jeg, som chef, sætter målene alene, så kommer vi ingen vegne. Det er derfor vigtigt, at jeg, som minimum, har mit nøglepersonel med, så det bliver et fælles mål og ikke bare mig, der beslutter, hvor underafdelingen skal bevæge sig hen. Befalingsmandskredsen har f.eks. en stor rolle, da det er den, der skal sørge for, at de nye rammer bliver udført i praksis ", fastslår Kurt.

Sådan vil Kurt og John arbejde videre
Der findes ingen facitliste over, hvordan man arbejder videre med strategiprocessen hjemme i underafdelingen efter endt kursus. Derfor har Kurt og John to forskellige idéer til, hvordan de vil gribe arbejdet an, når de kommer hjem.

"At få implementeret den nye vision hjemme i eskadrillen kræver en del overbevisning om, at det rent faktisk kan lade sig gøre, men det tager sin tid og kræver derfor tålmodighed. Der er ingen fast måde at gå til arbejdet på, men det er min tanke at visualisere eskadrilles nye vision – f.eks. ved at få vision 'i glas og ramme' et synligt sted, så alle kan se den og bliver påmindet om den", fortæller John.   

"For 10 år siden lavede vi en vision og mission, som nu kræver et serviceeftersyn, så de passer til vores ståsted i dag. En af de ting, som jeg er blevet opmærksom på, på dette kursus, er, at vi mangler et værdigrundlag. I værdigrundlaget kan vi f.eks. sige, at det ikke er acceptabelt, at man bliver væk fra en aktivitet uden som minimum at framelde sig. Det er noget af det, som vi skal hjem og arbejde videre med, så vi kan få så mange soldater i min underafdeling som muligt med og forhåbentligt også forhøje mødeprocenten", afslutter Kurt.

Kurset afsluttes i morgen, søndag – og vender stærkt tilbage til marts 2021.

Vil du med næste gang?
Er du underafdelingschef eller næstkommanderende og har du lyst til at blive klogere på strategisk ledelse og udvikling, så afholdes kurset igen i 19.-21. MAR 2021 i Nymindegab. Tilmeldingsfristen er 01. FEB 2021, og du finder det på HJV.DK ved at søge på: Ledelse, CH, Strategisk ledelse og udvikling.

Bemærk venligst, at du endnu ikke kan tilmelde dig på HJV.DK. Kurserne for 2021 er først åben for tilmelding medio SEP. Vi giver besked herinde og på Facebook, når kurserne er åbne for tilmelding.  

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring