Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Jens Vind, historiker, mindes en tidligere oplevelse

For 50 år siden gik Sovjetunionen ind i det daværende Tjekkoslovakiet. Vi ældre husker det stadig fra vor soldatertid.

21-08-2018
I dag den 21. august er det 50 år siden jeg var bange.
Bange for hvad?
 
Jo jeg var sendt til Kallesmærsk Hede og havde startet med at rulle 6 kilometer feltkabel ud, så der var forbindelse med omverden pr. telefon.
Derefter havde jeg i klitterne oprettet min kontaktvogn, således vi kunne have kontakt med vore kampfly, som afholdte vor årlige taktiske skydninger.
Sådan havde vi arbejdet en god uges tid, da vi i radioen hørte om WAPAs indtog i Tjekkoslovakiet.
Jeg havde lidt svært i starten at forstå min kaptajn var så bekymret og da jeg spurgte ind til det, fik jeg at vide, at der om morgenen havde været 20 gange større WAPA overflyvninger af Danmark, end der var til dagligt.

Så var det jeg blev bange for at Ravnerok skulle bryde løs. I løbet af dagen fik vi besked om hvordan det øgede beredskab gjaldt for os. Vi fik lov til at fortsætte vor aktivitet, men en engelsk eskadrille af Canberra fly skulle den efterfølgende nat have kastet lysbomber over vort område, som led i en finnavigationstur.
Disse fly skulle på egne instrumenter uden hjælp fra radiosystemer kunne flyve en mission.
Denne mission blev aflyst for ikke at opskræmme befolkningen og imod sædvane kom der i nyhederne meddelelse om vor aktivitet.
Det vil her føre for vidt, at komme nærmere ind på hele situationen, den må du læse om et andet sted, eller kontakte mig. Bent Nielsen har også sin oplevelse fra disse dage. Bange var vi, mere end nogen sinde siden. Jeg husker end ikke, at jeg var så dybt engageret under Cubakrisen.
Jens
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring