Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Unik mulighed og værdifuld læring på øvelse i Estland

Den 11. – 18. maj 2024 deltog en af Infanterikompagni Jonstrups (INFHVK JON) motoriseret overvågningsenheder(MOTOV) i Øvelse Spring Storm, som en del af den største NATO-øvelse i nyere tid, Steadfast Defender.

01-06-2024Øvelsen involverede 14.000 soldater fra 12 nationer, hvilket gjorde scenarier og moment indspil til en enorm og kompleks militærøvelse. Formålet med øvelse var at styrke samarbejdet og øge beredskabet blandt NATO-medlemslandene hvor INFHVK JON MOTOV deltog som et element fra Danmark som en vigtig brik i opklaringen af fjendens stillinger, placeringer og bevægemønster.

MOTOV Jonstrup deltog som opklaringsdeling med 33 deltagere i henholdsvis 4 grupper og en delingstrop samt et kommandoelement fra Landsdelregion Øst (LRGNE). I samarbejde med MOTOV Jonstrup deltog der også grupper fra distrikterne i Sydsjælland & Lollan/Falster samt Nordsjælland.

 

Opklaringsdelingen blev placeret under det estiske hjemmeværn, Kaiseliit, som var den primære øvelsestager. Modstanderne bestod af enheder fra bl.a. UK og USA. Øvelsesområdet foregik på øen Saaremaa som modstanderne havde stor interesse i at besætte. Med deres interesse for øen, gjorde det vores opklaringsrolle vital, og derfor indgik vi som den primære opklaringsenhed for den forsvarende styrke i området hvilket betød at vi ville være dybt involveret i spændende og relevante opgaver.

 

Opgaver under øvelsen bestod af bl.a. område, - og ruteopklaring, samt observation og rapportering af hændelser. Derfor sendte vi vores grupper ud i respektive områder hvor vi havde kendskab til fjenden havde sat deres gang og opsatte ASO (Afsiddet Område) mhp. At etablere OP (observationsposter). I hvert OP observerede vi fjendens bevægelsesmønstre, og så flere britiske soldater landsætte med skibe samt indsat med helikoptere der endte i styrker på brigadestørrelse. Alle observationer blev meldt over radio til 9 (delingsføreren), hvor informationerne blev analyseret det med formål at kortlægge fjendens retning og placeringer og dermed kunne indsætte støtte i bl.a. HIMARS med morterangreb eller anden forsvarende styrke i samarbejde med det estiske hjemmeværn.

 ​

På trods af grupperne og deltrop forsøgte at holde sig skjult, blev vi dog observeret af fjenden der også forsøgte at nedkæmpe os. Dette skete bl.a. ved indsættelse af helikopter der udførte observation i terrænet og koordinerede deres indsats med britisk let opklaringsenheder forsøgte at nedkæmpe os. Og de fik da også ramt på os. Men på trods af mindre nederlag, kom vi stærkt tilbage, og med solide terrænanalyser og informationer samt ekstremt godt placerede OP'er, fik vi nedkæmpet flere af fjendens forsyningskæder, droneoperatører, antenner og personel. Med de skarpe og præcise informationer og koordinater, fik vi hurtigt oparbejdet et godt ry hos de estiske soldater da soldaternes indsatser gjorde vi fik nedkæmpet større mål, og dermed gjorde vi vores præg i øvelsen og mod fjenden.

 

Deltagelsen i øvelse Spring Storm gav os en unik mulighed for at bidrage til en vigtig NATO-øvelse og opnå værdifuld erfaring, samt anvende hvad vi har lært og træner hjemmefra i et større spil og i virkelighedsnære scenarier der passer til trusselsbilledet i dag. Vores rolle som opklaringsenhed for den forsvarende styrke under det estiske hjemmeværn gav os udfordringer og muligheder for at demonstrere vores færdigheder og samarbejde med internationale styrker. 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring