Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Infrahvktra

Nyt navn til VHK

Virksomhedshjemmeværnskompagnierne i Vest Danmark får nyt navn.

16-10-2020

​​

Hjemmeværnskompagnier får nyt navn

De tidligere virksomhedshjemmeværnskompagnier har nu officielt skiftet navn til infrastrukturhjemmeværnskompagnier. Det gør, at navnet passer bedre til de opgaver, som kompagnierne løser.

06-10-2020

​Af: Charlotte Hjerrild Bonde - LRGNV

Det har været et stykke tid undervejs, men i denne weekend blev det officielt markeret, at de fire kompagnier i Landsdelsregion Vest, som har specialiseret sig i opgaveløsning indenfor infrastruktur, fremover bærer navnet “Infrastrukturhjemmeværnskompagni”. 

Dette​ skete i forbindelse med det årlige kursus i færdigheder i kritisk infrastruktur, som blev afholdt på Fredericia fælled.

Tidligere lænede kompagnierne sig meget op ad de traditionelle statsvirksomheder. Man rekrutterede kun soldater, som arbejdede i den pågældende virksomhed, og soldaterne blev efterfølgende specialiserede i at støtte op som Hjemmeværn i selvsamme virksomhed. Herfor gav det hedengangne navn “virksomhedshjemmeværnskompagni” mening.  

Men opgaverne, som Hjemmeværnets frivillige soldater løser, har ændret sig. 
De er ikke længere knyttede til statslige virksomheder og derfor sker rekrutteringen bredt i hele befolkningen. Opgaverne er fokuserede omkring kritisk infrastruktur, hvorfor navnet Infrastrukturhjemmværnskompagni passer bedre til de opgaver, kompagnierne reelt løser, samt de opgaver som de fremadrettet forventes at kunne løse. 

Fungerende kompagnichef ved weekendens kursus, Carsten Skovgaard, var da også ganske tilfreds med det nye navn, og han understreger, at de opgaver, kompagnierne løser nu, er mindst lige så vigtige som tidligere: 
“Infrastruktur er altafgørende for, at et land kan fungere. Derfor at det vigtigt, at Hjemmeværnet har soldater, der er specialiserede i at løse opgaver indenfor kritisk infrastruktur, forklarer Carsten Skovgaard. 

Basisuddannelse kombineret med specialfunktion
Som soldat i et Infrastrukturhjemmeværnskompagni er man specialist i særlig opgaveløsning inden for infrastruktur. Desuden har man – ligesom resten af Hjemmeværnets soldater - gennemgået en militær grunduddannelse på linje med Hærens basisuddannelse. Ligeledes støtter infrastrukturhjemmeværnets soldater Forsvaret, Politiet og Beredskabet i opgaveløsning på land, både i Danmark og i udlandet 

Netop kombinationen af de traditionelle militære discipliner og en specialfunktion er det, som gør et infrastrukturhjemmeværnskompagni særlig interessant. Det mener i hvert fald 31-årige Morten Rud Jensen, som deltog på weekendens kursus:
“Det giver en masse rent personligt, at kunne kombinere de her ting. Det er en ekstra udfordring, når der både er fokus på de militære færdigheder samt, at vi bliver uddannede i at varetage opgaver inden for infrastruktur, siger Morten Rud Jensen.

I forbindelse med markeringen af navneskiftet blev fire anciennitetstegn desuden overrakt af chef for Landsdelsregion Vest, oberst Flemming Agerskov.


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring