Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Et godt samarbejde giver gode og udfordrende skydninger

Når Skydelærere og –instruktører fra tre Hjemmeværnsdistrikter går sammen om at afholde Skydeperiode (SKYPER) i Borris, er der basis for rigtig mange spændende og udfordrende skydninger.

14-05-2019

​​​

Det har været Hjemmeværnsdistrikt Fyn, der i år har haft teten med planlægning og afvikling af årets SKYPER i Borris skydeterræn, godt støttet og bakket op af Hjemmeværnsdistrikterne Syd- og Sønderjylland samt Sydøstjylland.

Knap 180 skytter og 80 hjælpere fra forskellige kompagnier i de tre distrikter, har brugt weekenden på at træne både enkeltmandsskydninger og skydninger i grupperamme.
I alt har der været opstillet 14 forskellige baner, og hvert deltagende skydehold har skudt på 8 baner i løbet af weekenden.

Både de menige soldater og førerne har fået mulighed for at træne skydning, taktisk optræden og bevægelse, og i nogle grupper har det også været muligt at træne ordreafgivelse på fremmedsprog, da tyske soldater fra Landeskommando Schleswig-Holstein også har deltaget.

Travlhed og smil
I Bygning 13 i Borrislejren ligger Kommandostationen, her under SKYPER.
Bygningen summede af aktivitet fredag, da alle ankommende skydehold og hjælpere skulle registreres og havde tildelt rum til overnatning, men på trods af travlheden er alt blevet klaret og ekspederet med et smil og en frisk bemærkning.
Det samme har været tilfældet på skydebanerne, hvor de mange hjælpere virkelig har lagt sig i selen for at give de deltagende skytter de bedst mulige forhold og de mest spændende og udviklende skydninger.

Gruppeskydning på tværs af distrikterne
På Bane 29, der er en af Gruppeskydningerne, mødte vil Hold 6, bestående af soldater fra Hjemmeværnskompagnierne fra Nyborg, Svendborg og Vejle.
På trods af at det blandede hold ikke er vant til at arbejde sammen, klarede soldaterne skydningen rigtig flot – også på den taktiske del.  
Gruppeføreren, Alexander, fra Hjemmeværnskompagni Nyborg har de kun ros tilovers for sine gruppekammerater og også overfor selve banen og arrangementet:
"Det er nogle udfordrende og spændende baner", fortæller den nyudnævnte Gruppefører og fortsatte: "Det gælder om at øve og træne for os alle – kun sådan bliver vi endnu bedre".


Både for de nye og de rutinerede
På skydeholdet fra Hjemmeværnskompagni Aabenraa fandt vi både ungdom og erfaring samlet.
Heidi Poulsen på 19 år har været soldat i Hjemmeværnet, og er i gang med at gennemføre sin Lovpligtige Uddannelse (LPU). Da hun endnu ikke har taget skydeuddannelsen, deltog hun ved SKYPER uden våben, og tog i stedet tjansen som kører for gruppen.
Selv om Heidi ikke kunne skyde, har hun fået rigtig meget ud af at deltage: "Det er virkelig lærerigt – jeg suger viden til mig fra de mere erfarne soldater, som jeg kan bruge fremover.
Skydningerne og handlebanerne er rigtig gode og virker meget realistiske – Borris Skydeterræn er jo kæmpestort og giver masser af muligheder", beretter hun med et stort smil og fortsætter: "Og så er jeg jo også med for at bakke de andre op – for at støtte kammeratskabet i gruppen og i kompagniet".

Læring og udvikling
Der er ingen tvivl om at samarbejde er vejen frem – også når det kommer til SKYPER.
Når man skal stille så stort et arrangement på benene, kræver det masser af manpower, og med ressourcer fra tre distrikter, bliver opgaven alt andet lige en smule lettere at håndtere.
Fordelen for både skytter og  skydeinstruktører er også at de kan lære på tværs af kompagni- og Distriktsskel, og dermed drage nytte af andres erfaringer.

Der er vist ingen tvivl om at deltagerne i SKYPER 2019 drager hjem med masser af gode oplevelser i bagagen – spændende skydninger, kammeratskab på tværs af enheder og måske oven i købet ny viden.
Tak til Hjemmeværnsdistrikt Fyn for en god SKYPER 2019, vi glæder os allerede til 2020.

Se flere billeder fra weekendens skydning på www.hjvfoto.dk


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224