Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnets Hundetjeneste bliver mere operativ

Hundetjenesten arbejder på at skærpe hundeuddannelsen til en mere bevogtningsmæssig, operativ fremtid med fokus på hundeførerens rådgivende funktion.

10-09-2018

Den nye uddannelse for hundeførere skal give en større taktisk forståelse, og dermed bliver de et endnu større aktiv i operativ tjeneste.

"Vi har oprettet et særligt hundefører-bevogtningskursus, hvor hundeførerne i højere grad får forståelse for gruppeførerens og delingsførerens opgaveløsning ved anvendelsen af hunden. På den måde kan hundeføreren blive en vigtig rådgiver for fx gruppeførerne i forhold til afsøgning og bevogtning, siger kaptajn Bjarne Jeppesen fra Fagcenter Hundetjeneste."

Når Hjemmeværnet skal udføre en bevogtningsopgave, skal området først afsøges. Derefter oprettes patruljer og overvågningsposter med henblik på at hindre uvedkommende adgang til objektet.

Anvendelse af hunde på bevogtningsopgaver er en stor fordel, fordi hundene opdager enhver uregelmæssighed længe før de menneskelige sanser, øre, øjne og lugtesans. En hund på en bevogtningsopgave kan spare på gruppens ressourcer samt give gruppeføreren længere reaktionstid.

I den forgangne weekend gennemførte Fagcenter Hundetjeneste et pilotprojekt med 21 hunde og hundeførere. Pilotprojektet er forløber for den nye uddannelse, som starter den 1. januar 2019. Der blev trænet indrykning på objekt, herunder discipliner som afsøgning af bevogtningsområde og indtrængning, afsøgning af bygning, standsning af person, krydspatrulje, observationstade, patruljeteknik, adgangskontrol mm.

"Vi træner blandt andet, hvordan hundeføreren kan bruge sin viden i forhold til den delingsfører eller gruppefører, der er på. Hundeføreren ved jo hvilke hensyn, der skal tages for at opnå den optimale opgaveløsning med hund. Fx vindens betydning i forhold til hundens fært, fortæller Ole R. Larsen, koordinerende hundeinstruktør."

Fakta

Hjemmeværnets hunde bliver ofte anvendt på skarpe opgaver som fx på Esbjerg Havn og på landets flyvestationer i forbindelse med bevogtning.

Bliv hundefører i Hjemmeværnet

Er du "bidt af en glad hund", så kan du blive hundefører i Hjemmeværnets Hundetjeneste


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring