Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Astrid Grønbæk giver hjertemassage

Livredning på programmet – for både børn og voksne

Hvad gør man lige, hvis en person pludselig synker livløs sammen Det var den problemstilling der mødte de besøgende på Hjemmeværnets event-stande, i anledning af Hjertestarterdagen, den 16. oktober.

23-10-2018

​Tekst og foto. Peder Frits Nielsen

Efterårsferien er for mange lig med varm kakao og masser af hygge, men for nogen er den lig med at stille op for andre og gøre en forskel.

Lokale førstehjælpsinstruktører og sminkører samt en dygtig førstehjælpsinstruktør fra SSR  havde valgt stille op i Odense, Holstebro og to steder i Aalborg på Hjertestarterdagen, der for sjette gang blev afholdt over hele Danmark, den 16. oktober.

De dygtige Hjemmeværnsoldater stod klar til at guide og vejlede borgere i at genoplive med en hjertestarter.
Der var også mulighed for at komme "til skade", da nogle af Hjemmeværnets dygtige sminkører stod klar til at male små-sår og skrammer på børn og barnlige sjæle.

Relevant og lærerigt
De mange besøgende var enige i at det er meget vigtigt og samfundsrelevant at kunne yde førstehjælp, og dermed være med til at redde menneskeliv.

Sara Hedegaard, der besøgte én af Hjemmeværnets stande i Aalborg, kunne i den grad se det relevante: "Der er dejligt med muligheden for at få genopfrisket sin førstehjælp - det er jo liv det handler om".



Den 13-årige Astrid Grønbæk var imponeret over, hvor nemt det egentlig var at betjene en hjertestarter: "Den fortæller hvad jeg skal gøre – det er godt at lære, hvordan man gør, så man ikke går i panik" fortalte hun.

Førstehjælp er også for de små…
Dagens yngste gæst på standen i Odense var 4-årige Caroline Clausen, der sammen med sin mor Liselotte kiggede forbi.
Caroline viste på fornemste vist, hvordan man lægger en person i stabilt sideleje – Liselotte, der er sygeplejerske HAR nemlig allerede givet hende den første viden omkring førstehjælp. "Jeg har lært Caroline nogle grundlæggende ting omkring førstehjælp. Det er vigtigt, at vi alle lærer det og bliver fortrolige med at yde førstehjælp, så vi kan den dag, det måske går hen og bliver alvor" fortæller Liselotte Clausen og tilføjer, at man naturligvis ikke kan og skal lære en fire-årig alt om førstehjælp, men man kan så de første frø til en god og bred førstehjælps-viden.



Stor tilfredshed med eventet

Alle de deltagende Hjemmeværnssoldater var enige om, at det var en god og spændende dag, hvor vi dels fik vist vores kompetencer i førstehjælp og afmystificeret dét at arbejde med hjertestarter, stabilt sideleje osv, dels fik "vist flaget" for en masse besøgende på de fire lokationer.

Også initiativtageren til Hjemmeværnets deltagelse i Hjertestarterdagen, den meget engagerede Majken Vestergaard, der både er Førstehjælpsinstruktør og Informationsofficer på Hjemmeværnsdistrikt Sydøstjylland var begejstret:
"Hjertestarterdagen 2018 blev alt det jeg kun turde drømme om, da vi startede planlægning i sommers.
Jeg har undervejs fået en masse positive tilkendegivelser, der har givet mig modet og troen på, at jeg var på rette vej.
Støtten og opbakningen fra FSU og Landsdelsregionen har været en uundværlig sparringspartner og jeg har virkelig følt, at jeg er vokset med opgaven.
Jeg var ved at revne af stolthed, da jeg hørte og så vores instruktører og sminkører i de sociale medier få den kæmpe ros, som de i den grad fortjener.
Uden dem ingen Hjertestarterdag. Dansk Råd for Genoplivning har også gjort en stor indsats for at vi kunne lykkes med i dag. Vi har fået alle de steder som vi har bedt om. Sidst og ikke mindst en stor tak til infoelementet der har holdt sammen på historier, billeder og medier for mig" udtaler hun.


Majken Vestergaa​rd sammen med bibliotekar på Holstebro Bibliotek, der også var en del af Hjertestarterdagen 


Førstehjælp er vigtig for alle – og på alle tidspunkter

Og husk: Førstehjælp er ikke noget, man kun kan få brug for under tjenesten – vores kompetencer kommer os til gode i alle forhold: privat, på arbejde, på ferien osv – alle steder hvor vi færdes og opholder os, vil vi være uddannet til at kunne yde førstehjælp og dermed potentielt kunne redde menneskeliv..

Det er Forsvarets Sundhedstjeneste (FSU), der står for uddannelsen af Hjemmeværnets førstehjælpsfaglige personale. Og FSU har støttet op om ideen og projektet fra start.
2018 er første år, hvor Hjemmeværnet deltager i Hjertestarterdagen, men med de positive oplevelser vi har haft i løbet af dagen, er der ingen tvivl om, at vi også gerne stiller op fremover, og viser, at Hjemmeværnssoldater også er uddannet i at redde liv.

Og næste gang forhåbentlig i endnu flere byer i regionen.


 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring