Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Nachtorientierungsmarsch Eiswolf – Militærkonkurrence i Tyskland med dansk deltagelse

Dithmarschen i Nordtyskland, dannede i weekenden, den 26.-28. januar rammen om den 12. ”Nachtorientierungsmarsch Eiswolf” – en militærkonkurrence arrangeret af det tyske Reservistenverbands Kreisgruppe Ditmarschen.

31-01-2018

Den barske natur omkring byen Burg i Dithmarschen i Nordtyskland, dannede i weekenden, den 26.-28. januar rammen om den 12. ”Nachtorientierungsmarsch Eiswolf” – en militærkonkurrence arrangeret af det tyske Reservistenverbands Kreisgruppe Ditmarschen i samarbejde med Landeskommando Schleswig Holstein, og med støtte fra andre tyske Reservistenenheder samt det danske Hjemmeværn.

De 61 deltagende soldater tilbagelagde en rute på godt 20 km. i luftlinje – det svarer reelt til væsentligt mere – mens ca. 140 personer fra Reservistenverband, Hjemmeværnet, brandvæsnet og THW (det tyske civile beredskab) hjalp med til at sætte rammerne for arrangementet.


Den ugæstfri natur med masser af mudder, sump og kanaler, der virkelig kunne dræne benmusklerne men også enkelte kraftige stigninger, til at suge de sidste kræfter ud, var hård kost for deltagerne, der oven i købet også skulle besøge 12 poster undervejs, hvor forskellige opgaver skulle løses – alt fra førstehjælp over vandpassage til våbenkendskab og finmotorisk arbejde med at slå knude på en spaghetti.


Soldater fra Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn havde lavet en post, hvor deltagerne skulle vise deres kendskab til de danske våben, ved at kunne samle dem korrekt så de var funktionsduelige.
Fynboernes deltagelse i øvelsen bunder i et samarbejde med Kreisgruppe Dithmarschen, der strækker sig 30 år tilbage i tiden. Oversergent Kenneth Qvist og menig Morten Larsen fra Politikompagni Odense er blandt de, der har deltaget i mange år, og begge roser det gode forhold og samarbejde der har eksisteret i så mange år.
Posten høstede stor ros og anerkendelse fra både deltagerne og ledelsen af øvelse Eiswolf.


Den Hunterforce, der blev brugt til at jage deltagerne nat og dag, blev udgjort af danske Hjemmeværnssoldater fra  Hjemmeværnskompagni Haderslev Syd og Hjemmeværnskompagni Odense, i samarbejde med tyske soldater af reserven.
Samarbejdet mellem de danske og tyske soldater forløb rigtig godt – ud over at jage øvelsesdeltagere, fik soldaterne muligheder for at udveksle erfaringer, lære af hinanden og udbygge kammeratskabet på tværs af grænser.


Øvelse Eiswolf bruges af det tyske Reservistenverband som en forberedelse til den danske militærkonkurrence, ”Blå Negl”, der afvikles sidst i februar.
I år var en af lederne af ”Blå Negl”, Løjtnant Bjarne Andresen fra Hjemmeværnsdistrikt Sydøstjylland med på turen til Burg så han - sammen med lederen af øvelse Eiswolf, Michael Barth – kunne se hvilke strabadser der ventede deltagerne, lade sig inspirere af øvelsernes indhold og drøfte og udveksle ideer til yderligere fremtidig samarbejde.


I sin tale ved afslutningsparaden lagde Michael Barth stor vægt på det gode samarbejde med det danske Hjemmeværn, og gav klart udtryk for at han naturligvis regner med at se de danske Hjemmeværnssoldater igen i 2019 – på poster og som Hunterforce, men også meget gerne som egentlige konkurrencedeltagere.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring