Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

”De kendte kun hold ud og gå på” - faldne soldater blev mindet på Dybbøl

Den 18. april 1864 gennembrød Preussiske styrker de danske forsvarsværker ved Dybbøl.
Hvert år, på årsdagen for slaget, bliver de faldne soldater fra begge sider mindet ved en smuk højtidelighed på Dybbøl Banke.

19-04-2018
(Af Peder Frits Nielsen – Fotos: Anders Sørensen og Peder Frits Nielsen)

Fra morgenstunden var der flaghejsning ved Dybbøl Mølle og derefter kranselægning ved nogle af de steder, hvor danske soldater faldt under kampene.
Kl. 10 samledes omkring 400 mennesker – soldater og civile, danskere og tyskere – ved Krigergravene på Dybbøl Banke.
Her holdt chefen ved Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland oberstløjtnant Claus Klaris en tale, hvor han mindedes de faldne soldater. Han kom også ind på de ændringer i det danske samfund og den danske selvopfattelse, som nederlaget medførte. 



Udfaldet af krigen blev, at grænsen blev rykket nordpå, og først efter folkeafstemningen i 1920, blev Sønderjylland dansk igen. Derfor er den del af historien noget, der stadig står skarpt for sønderjyderne – her mærkede man i den grad følgerne af nederlaget.

I sin tale citerede Claus Klaris Kong Frederik den niendes tale ved 100-året for slaget:
”I dag har vi i dyb ærbødighed mindedes alle dem, der faldt her for 100 år siden. De kendte ikke ordene ’Hvad kan det nytte!’, de kendte kun ’Hold ud og gå på!’ De segnede for overmagten, og da krigen var ovre, begyndte en våbenløs kamp”.
De danske tab under slaget løb op i 1.669 døde og sårede samt 3.131 tilfangetagne soldater – preusserne havde i alt 1.201 døde og sårede.



Efter talen fik premierløjtnant Jens Peter Rasmussen ordet og guidede kranselægningen ved de 4 mindesten. Kranselægningerne blev bl.a. foretaget af Claus Klaris, chefen for Landsdelsregion Vest oberst Flemming Agerskov og chefen for Landeskommando Schleswig Holstein oberst Ralf Güttler.
Derudover blev der blandt andet lagt kranse af Sønderborgs borgmester og bypræsidenten for Flensburg ved den store mindesten.

Ved ceremonien var der fanekommandoer med danske soldater fra Hjemmeværnet og tyske soldater fra Landeskommando Schleswig-Holstein, ligesom både Forsvaret, Hjemmeværnet, Forsvarsbrødrene, soldaterforeninger mv. stillede med de i alt 25 faner.
Der var deltagelse af ”Jydske Landsoldater”, der sammen med tyske kolleger stillede i militæruniformer model 1864. Slesvigske Musikkorps deltog ligeledes i ceremonien, hvor de lagde smuk musik til højtideligheden.



Mindehøjtidelighederne fortsatte hen over dagen – bl.a. med en mindegudstjeneste onsdag aften og en efterfølgende mindesammenkomst.







Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring