Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​To gaster fra besætningen sejlede den tyske sejlbåd i havn.

2 x SAR: Mand over bord i Kattegat og eftersøgning af jolle ved Aalborg

Marinehjemmeværnet fra Aarhus blev onsdag kaldt ud til eftersøgning. En mand var faldet over bord mellem Læsø og Anholt. Torsdag får de til opgave at søge efter evt. personer over bord, da en tom jolle er blevet observeret ved Aalborg.

28-07-2022

​​​​​​​​Tekst: Ninna Falck • Fotos: Allan Behrens og Henning Kristensen

Fartøjsfører Ole Bonde er for tiden sammen med ’Besætning 6’ fra ’Flotille 124 Aarhus’ på deres årlige sommer- og uddannelsestogt. De tolv frivillige har lånt fartøjet ’MHV 902 MANØ’ af kollegaerne i Struer. 

Onsdag var de nået til Anholt. Her lå de​ i havn og netop havde spist frokost, da de klokken 14.08 blev alarmeret af Forsvarets ’Joint Rescue and Coordination Centre’ (JRCC).

Tysk lystsejler faldet over bord

En person var faldet i vandet fra en tysk sejlbåd i Kattegat mellem Læsø og Anholt.

- Vi satte straks kursen derop, og blev undervejs udpeget som OSC for eftersøgningen, hvor der også deltog tre andre redningsbåde fra Læsø og Anholt og en redningshelikopter, forklarer Ole Bonde.

'OSC' betyder On Scene Coordinator, og det vil sige, at man leder de sejlende enheder i eftersøgningen.

Men MANØ nåede ikke langt, før Ole Bonde og hans besætning igen blev kontaktet af JRCC.

- De fortalte, at helikopteren havde fundet manden i vandet, så det var jo meget lykkeligt, fortæller Ole Bonde.

MANØ når dog kun lige tilbage til havnehullet ved Anholt, da der klokken 15.10 igen er bud efter dem.

Kvinde og sejlbåd hjælpes i havn

- JRCC ville gerne have os til at sejle tilbage igen. Kvinden om bord kunne ikke sejle den store båd selv, og to mand fra Læsøs redningsbåd havde været om bord og ville gerne afløses, forklarer Ole Bonde, som derefter vendte MANØ rundt. 

Efter ca en time var MANØ oppe ved sejlbåden. Her sendte Ole Bonde to sejlkyndige gaster om bord til at sejle båden i havn for den tyske kvinde. 

Kursen blev igen sat​ mod Anholt, hvor både MANØ og den tyske båd var i havn klokken 18.30.

Haster mod Limfjorden til ny eftersøgning

Næste dag, torsdag, var det planen, at MANØ skulle til Aalborg, og den tyske kvinde ville meget gerne have et lift med derind. Der var afgang allerede klokken 06.00, da en fiskerbåd skulle bruge kajpladsen.

Midt i Kattegat blev MANØ kontaktet på radioen af Lyngby Radio, som fortalte, at de skulle ringe til JRCC, så snart de havde​ telefondækning. 

- Der var blevet observeret en tom jolle ved Aalborg, og vi sejlede så hurtigt som muligt mod Hals, hvor vi klokken 10.15 satte gummibåden i vandet, så den kunne være hurtigt fremme ved Aalborg.

Man frygter selvfølgelig at nogen er faldet over bord, når man ser en tom jolle i vandet, men klokken 11.10 blev eftersøgningen afblæst uden drama.

- Vi fik besked om, at Nordjyllands Politi, som allerede vidste, at jollen var blevet stjålet, nu på en videoovervågning havde konstateret to personer gå i havn fra jollen i Aalborg, fortæller Ole Bonde.

Det samme kan man læse i et opslag fra Nordjyllands Politi på twitter.

Efter døgnets anden eftersøgning kunne MANØ og dens frivillige besætning nu endelig sejle til Aalborg, sætte den tyske kvinde af og i øvrigt fortsætte den planlagte sejlads. Her er planen at sejle til Nykøbing Mors, inden MANØ skal retur og afleveres tilbage i Struer. 

Herunder:
Arkivfoto af MHV 902 MANØ med sin gummibåd.​​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring