Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Gl​ade tyske lystsejlere på vej videre efter at være blevet trukket fri

20 ton sejlbåd trukket fri af grunden

Marinehjemmeværnet fra Sønderborg blev mandag aften kaldt ud for at hjælpe en tysk lystsejler, som stod ubehjælpeligt fast i Sønderborg Bugt. Den 17 meter lange og 20 ton tunge sejlbåd måtte trækkes langsomt fri, og to lokale drenge var til god hjælp.

17-08-2020

​​​Tekst Ninna Falck • Fotos: Maria Grau Hansen

Klokken 17.49 mandag aften blev Flotille 136 Sønderborg kontaktet af Forsvaret, som meldte om en tysk lystsejler, der var gået på grund lige ud for Sønderborg med seks voksne om bord.

Stod på 0.9 meter vand

Radiogast om bord på BUDSTIKKEN, Maria Grau Hansen, tager telefonen denne aften, og hun kan indledningsvis fortælle, at havaristen var gået på grund i Sønderborg Bugt lige syd for Sønderborg.

- Han lå på kun 0.9 meter vand lige syd for slottet, fortæller hun, om den tyske lystsejler, der må have haft en fin udsigt til Sønderborg Slot i aftensolen, mens der blev ventet på hjælp.

- Vi fik samlet 14 mand (m/k) og gik ud klokken 18.20, fortsætter fartøjsfører Stephan Valkær, som ikke skulle ud på en lang sejlads denne aften. BUDSTIKKEN skulle kun tilbagelægge 0.2 sømil for at komme ud til havaristen.

Hjælp fra friske lokale drenge

​Stephan havde dog en lille udfordring. BUDSTIKKENS hurtige gummibåd er sendt til reparation, og lystsejleren stod jo på kun knap en met​er vand. Der kan BUDSTIKKEN, som stikker godt to meter, slet ikke komme ud. Men hjælpen var heldigvis nær.

- Vi fik god assistance af to knægte i en lille motorbåd. De sejlede​ en gast og en trosse fra os ud til havaristen, hvor trossen blev gjort fast.

Og så startede ellers et tålmodigt projekt med den tunge lystsejler, som stod solidt på grunden.

Læs videre under billedet ...
- Der var langt mellem BUDSTIKKEN og sejlbåden fra start

Trukket ud til sejlrenden to meter ad gangen

Stephan Valkær havde lagt BUDSTIKKEN for anker i sejlrenden med front mod havaristen.

- Nu trak vi ham så stille og roligt ved hjælp af BUDSTIKKENs ankerspil. Vi havde vores anker bagud i den ene side og trossen ud til havaristen i den anden side. De første to meter stod han virkelig hårdt, men så arbejdede​ vi ham stille og roligt af grunden to meter ad gangen. Det var en rigtig god løsning med alt under kontrol, og efter 30 minutter var han fri af grunden, forklarer Stephan.

Vel fri af grunden sejlede tyskeren op på siden af BUDSTIKKEN, som fik sin udlånte gast tilbage og stor tak for hjælpen.

- Den tyske skipper var supertaknemmelig, slutter en tilfreds Stephan Valkær i telefonen fra BUDSTIKKEN, der var tilbage i Sønderborg Havn igen klokken 20.20.

Og tyskeren, han fortsatte nordpå op gennem Als Sund ud i den lune sommeraften. 

Herunder:
- BUDSTIKKENs ankerspil blev brugt til at trække havaristen langsomt af grunden

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring