Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Venner mødes i Holmens Kirke

2020 budt velkommen i Holmens Kirke

Marinehjemmeværnets årlige mørkeblå nytårsgudstjeneste fyldte søndag Holmens Kirke, hvor årets gæstetaler var Chefen for Søværnskommandoen.

06-01-2020

​​​Af Ninna Falck

Det var næsten udsolgt i Holmens Kirke, da Marinehjemmeværnet og Danmarks Marineforening søndag bød det nye år velkommen, og man skal næsten​ være der selv for at kunne forstå den særlige stemning ved Marinehjemmeværnets Nytårsgudstjeneste. 

Juletræerne står stadig med lys på ved alteret, og de grønne træer står smukt sammen med den røde glød fra mange faner fra Marinehjemmeværnet og marineforeningen i den gamle kirke. Og når de frivillige fra Marinehjemmeværnet i deres pæneste uniformer og medlemmerne af Marineforeningen i deres mørkeblå jakker fylder op på alle rækkerne, ja så er man ikke i tvivl om, at søens folk er mødt – og det var virkeligt talstærkt i år.

Læs videre under billedet ...

- Man står tæt ved bænkene i Holmens Kirke, da fanerne bæres ind. Foto: Henrik Elborough.

Tak for indsatsen og opbakningen
Der var ros og varme hilsner fra talerstolen, hvor årets hovedtaler, Chef for Søværnskommandoen, kontreadmiral Torben Mikkelsen, gjorde det klart​, at man i Søværnet er meget opmærksomme på den frivillige indsats i både Marinehjemmeværnet og hos marineforeningen. Han takkede for engagementet, støtten og opbakningen.

- I yder hvert år en stor indsats sammen med Søværnet, lød anerkendelsen​ af de frivillige i Marinehjemmeværnet, og han understregede:

- Det samarbejde, der er mellem Marinehjemmeværnet og Søværnet, kan jeg kun se blive tættere og tættere.

Læs videre under billedet ...

- Chef for Søværnskommandoen, kontreadmiral Torben Mikkelsen. Foto: Jane Noesgaard

I sin tale fremhævede admiralen også de mere skarpe militære opgaver omkring værtsnationstøtten, som er kommet til Hjemmeværnet med det seneste forlig. Her skærper Marinehjemmeværnet for tiden sig selv i opgaven med at støtte op fra vandsiden, hvis Danmark og danske havne skal modtage og støtte allierede sejlende enheder – også under højere trusselsniveauer.

Orlogspræst Ulrik Pilemand stod for årets prædiken. Han talte om at være julemæt - men også om at være ’mæt af dage’ i betydningen at være tilfreds med det, man er, og at kunne finde fred med også at være en del af noget større og ikke altid selv være i hovedrollen. At finde mening i livet og det højere mål.

Læs videre under billedet ... 

​- Orlogspræst Ulrik Pilemand. Foto: Ninna Falck

Undervejs sang Holmens kirkekor, ’Holmens Kantori’, så man glemte alt omkring sig, og Kvindelige Marineres Musikkorps overgik igen sig selv med to smukke stykker musik, der lød helt formidabelt i den gamle kirke, som i øvrigt netop har fejret sin 400-års fødselsdag. Og endelig så er det en oplevelse, når hele kirken synger​ med på ’Dejlig er den himmel ​blå’ og ’Altid frejdig, når du går’.

Fra Danmarks Marineforening var der et usædvanligt flot fremmøde, og Marinehjemmeværnet var også mødt flere, end man længe har set. Der var de trofaste sjællandske flotiller, som næsten har faste pladser i kirken, og der var de tilrejsende jyske og fynske​ flotiller, der bare bliver flere og flere for hvert år. 

Læs videre under billedet ...

- Dirigent Jacob Lange og Kvindelige Marineres Musikkorps. Foto: Jane Noesgaard

De mødes alle sammen​ efter gudstjenesten foran alteret, ud i sideskibene og rundt om døbefonten for at hilse på hinanden. Et traditionelt og hyggeligt gensyn med venner fra søen, fra kurser eller fra andre fællesskaber i Marinehjemmeværnet inden alle igen vender tilbage til Dragør, Esbjerg, Svendborg osv.

– og så kan et nyt år begynde!

Se flere billeder herunder:

- Chef for Marinehjemmeværnet, kommandør Henrik Holck Rasmussen, råber traditionen tro: 'Gud bevare​ Dronningen' ved gudstjenestens afslutning. Foto: Ninna Falck


- Fanernerne og Marinehjemmeværnets Fanekommando forlader kirken under ledelse af Chefen for Marinehjemmeværnet. Foto: Claud Olesen


- Og snakken går i hele kirken. Foto: Ninna Falck

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring