Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

22 dæksgastelever på eftersøgningsopgave

Kursus blev til virkelighed for 22 elever på Marinehjemmeværnets dæksgastkursus, da de torsdag aften røg af sted på en rigtig eftersøgning. I land havde nogen set noget, som lignede nødraketter, og det bliver altid taget alvorligt.

05-04-2019

​​​​​

Af Ninna Falck

Tre marinehjemmeværnsfartøjer har i denne uge været udlånt til Marinehjemmeværnets maritime skole på Slipshavn for at sejle med dæksgastelever. Det er forholdsvis nye medlemmer, som i løbet af en uge lærer at fungere som gaster på Marinehjemmeværnets fartøjer.

- Vi var netop på vej ind til Svendborg Havn, da vi tilfældigvis hører på Lyngby Radio, at der er observeret det, der ligner en nødraket mellem Thurø og Langeland, og vi tænkte med det samme: Vi melder os på banen!, fortæller fartøjsfører Jens Berg om bord på MHV 904 LYØ, 

Jens Berg og hans blandede besætning af garvede medinstruktører og syv dæksgastelever fik straks ændret LYØ’s kurs, og nu gik det hastigt mod Langelandssund mellem den østfynske kyst og Langeland – og LYØs hurtige gummibåd blev sendt i forvejen. 

LYØ sat til at lede eftersøgningen
Kort efter kom et opkald fra Forsvaret Joint Rescue Coordination Centre (JRCC), som nu officielt indsatte LYØ i opgaven. Jens Berg og LYØ fik samtidig tildelt opgaven som On Scene Coordinator. Det betyder, at de skulle lede eftersøgningen til vands. Frygten var, at en lille jolle var i problemer – og i værste fald, at nogen var faldet over bord.

De to andre Marinehjemmeværnsfartøjer, MHV 805 GEMINI og MHV 909 SPEDITØREN, med i alt 15 dæksgastelever, fulgte straks efter for at deltage i eftersøgningen.

- Vi søgte i et område mellem Oure på Østfyn og spidsen af Langeland, og vi fik også selskab af en af Flyvevåbnets redningshelikoptere. Det har været en meget fin aften med gode forhold til en eftersøgning - svag vind, lidt sø og god sigt, forklarer Jens Berg,

Kort før klokken 23.00 blev aktionen afblæst, uden man havde fundet andet end en masse fugle på vandet. De tre fartøjer kunne nu returnere til Svendborg med 22 nye medlemmer – dæksgasteleverne – som har fået en stor ekstra oplevelse på dagens kursus.

- De har oplevet, hvordan man det ene øjeblik er på vej i havn, og det næste øjeblik er på vej ud til en eftersøgning – og de har klaret det rigtigt fint. De har blandt andet virkelig trænet at holde udkig, fortæller Jens Berg fra LYØ på vej tilbage til Svendborg Havn med en håndfuld elever​, som skal op til prøve i morgen.

Læs videre​ under billedet ...

- eftersøgningen foregik i Langelandssundet mellem Oure på østfyn og nordspidsen af Langeland. Klip fra Google Maps.

Fakta om dæksgastuddannelsen 
Dæksgastuddannelsen varer i 9 dage. Her tager kursisterne et speedbådscertifikat, og de lærer teori om sømærker, vigepligtregler til søs, lysføring mv. 

De kommer en dag​ på brandskole, og så stikker de til søs og lærer om livet om bord. Her lærer kursisterne at stå til rors, at holde udkig, at arbejde på dækket med fendere og trosser, at arbejde med kranen, med flydespærringerne, med nødroret og med brand- og redningsudstyr. 

Dæksgasterne lærer også at bjærge sig op i en redningsflåde, de prøver at blive hoistet af redningshelikopter - og de lærer alle de såkaldte ’ruller’ om bord som angiver f.eks. hvad den enkelte præcis skal gøre, hvis der opstår brand. 

 





Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring