Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Klokken var næsten tre om natten, da besætningen blev kaldt ud til en uheldig kapsejladsdeltager

To kapsejlere i problemer og en forsvundet fisker

Marinehjemmeværnet i Svendborg var i weekenden på farvandsovervågning for Søværnet. Natten til lørdag blev de alarmeret af Forsvaret første gang. Inden lørdag aften var de blevet kaldt ud på opgaver tre gange

20-09-2022


Af Lærke Vigerø Dyrehauge

- Er I vågne? Vi skal ud og hjælpe en 44 fods sejlbåd!

Sådan lød den sagte besked lørdag morgen klokken 02.40 ombord på Marinehjemmeværnsfartøjet LUNA fra Svendborg. JRCC (Forsvarets Joint Rescue and Coordination Centre) havde ringet og bedt om, at LUNA sejlede ned for at hjælpe en sejlbåd ved Fyns Hoved. Skibet var med sin besætning af frivillige på farvandsovervågning for Søværnet. Derfor var LUNA klar til at sejle lynhurtigt ud på opgaven. 

Der gik ikke mere end 10 min. før LUNA var gjort klar til afgang og på vej ud af Ballen Havn på Samsø. Her havde besætningen planlagt overnatning, efter at de var sejlet fra Svendborg fredag eftermiddag på vej til værft i Strandby, lidt nord for Frederikshavn.

Nord for Fyns Hoved var en af deltagerne i årets ’Silverrudder’ (en kapsejlads rundt om Fyn for solosejlere) kommet i vanskeligheder. Spileren - det store poseformede sejl - havde sat sig fast i roret, og sejlbåden lå derfor og drev østpå i Storebælt. Før eller siden ville sejlbåden havne midt i den travle, tunge skibstrafik, så det var vigtigt at få båden bragt i sikkerhed.

Klokken 03.50 var sejlbåden i sigte. Der blev lagt en slagplan i styrehuset på LUNA, og besætningen klargjorde en trosse til at tage sejlbåden på slæb. Vejret var efterårsagtigt med bølger på ½ til 1 meter og en kold vind fra nordvest. Men trods det lidt barske vejr lykkedes det sejleren, at få gjort slæbetrossen fast på sejlbåden, og nu var LUNA klar til at slæbe sejlbåden i sikkerhed i Kerteminde. 


- Natligt slæb af lystsejler med sejl i roret. Der er altid en, der skal holde vagt med en økse. Klar til at kappe trossen, hvis noget går galt

Netop, som LUNA havde sat kursen mod Kerteminde, ringede skibets telefon endnu en gang. Det var JRCC, der kunne fortælle om endnu en sejlbåd fra Silverrudder, som havde brug for assistance. I første omgang måtte LUNA afslå at hjælpe, da mulighederne bliver lidt begrænsede, når man allerede har en sejlbåd på slæb. 10 minutter senere ringede JRCC igen og fortalte, at den anden sejlbåd selv kunne sejle mod Kerteminde, men at den måske ville få brug for hjælp til at komme ind i havnen. Den aftale var nemmere at sige ja til, så besætningen om bord på LUNA lovede at assistere begge sejlbåde ind i Kerteminde Havn.

Ca. klokken 05,00 var den første båd sikkert fortøjet i Kerteminde, og klokken 06.00 var LUNA fremme ved sejlbåd nummer to, som var lykkedes med at sejle mod Kerteminde for sejl. LUNA hjalp sejlbåd nummer to på plads i Kerteminde havn, hvor besætningen lige nåede en tur i land for at handle lidt mere mad til turen nordpå. 

Fartøjsfører, Per Pedersen, udtaler oven på den fem timers lange indsats: 

- Jeg er meget tilfreds med besætningens indsats omkring de to sejlbåde. De har handlet godt og sikkert hele natten. På trods af kun få timers søvn var humøret stadig højt, så vi kunne fortsætte vores sejlads.


- Uheldige kapsejler nummer to trækkes ind til Kerteminde Havn.​​

Næste stop var ifølge planen Læsø. Men Per Pedersen og hans besætning kom ikke uforstyrret derop.

På vej nordpå mod Læsø var der klokken 18.10 for tredje gang bud efter LUNA. Denne gang var det alvor. Det var en SAR (search and rescue), hvor man frygter for, at der er liv i fare.

En jolle med friske makreller om bord var blevet fundet drivende ud for Frederikshavn, Det gav naturligvis stor uro for fiskeren. Kursen blev straks sat mod området, og alle om bord gjorde klar til opgaven. En redningshelikopter var også sendt ud på opgaven.

Klokken 18.30,  før LUNA var nået frem til eftersøgningsområdet, kunne Per Pedersen dog sætte farten lidt ned igen, da aktionen blev afblæst.

Ejeren af sejlbåden var heldigvis fundet i god behold. 

Den frivillige besætning fra Svendborg endte den travle weekend på farvandsovervågning for Søværnet med at LUNA i søndags blev afleveret til syn på Jobi Værft i Strandby.​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring