Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

5 flotiller på forårets første øvelse

Samarbejde - både med egne enheder og med Redningsstation Grenaa - blev der meget af, da der i weekenden blev afholdt forårets store øvelse til søs; SPRINGEX.

02-04-2019

Tekst Helle Kolding • Fotos: Emil Mattich

Fem fartøjer med godt 60 gaster i alt fra Marinehjemmeværnet deltog i øvelsen, der foregik i og omkring Grenå Havn.

Tovholder på øvelsen var næstkommanderende i Flotille 123 Djursland, Kenneth Kristensen, og han har sammen med en arbejdsgruppe haft travlt med planlægningen af øvelsen siden nytår. Derfor bød øvelsen da også på en række forskellige og udfordrende opgaver, lige fra hvad godt sømandskab er, og til førstehjælp, ’mand over bord’ og forsvar og angreb under indsejling i havn.

-Det var vigtigt at få udarbejdet opgaver, så alle gaster om bord havde noget at lave og momenter, der skulle klares. Og det lykkedes faktisk rigtig godt, fortæller Kenneth Kristensen.

Læs videre under billedet ...
- Der kæmpes med balance og finmotorik i gummibådene under øvelsen med 'jordbær'.

Spændende øvelser og samarbejde med Kystredningstjenesten
Blandt de mere kuriøse indslag, der dog gav stor fornøjelse undervejs, var, da der skulle balanceres ’jordbær’ (runde fendere red.) mellem to fartøjer inde i havnen. Jordbærrene var hængt op i de to skibes kraner, og selvom det var sjovt, gav det også god træning i balance og præcision.

Samarbejdet med Kystredningstjenesten fra Redningsstation Grenaa bestod blandt andet i at bistå hinanden i forskellige momenter, men Marinehjemmeværnets gaster fik også mulighed for at se nærmere på redningsstationens eget fartøj, ANNE RØRBY, der størrelsesmæssigt er som en 800-klasse, men bevæger sig med noget større hastighed i havneområdet.

Rigtig god øvelse – for alle
Vejret var ganske fortrinligt men dog med lidt blæsende udfordringer over middag, og øvelsen sluttede om aftenen, hvor alle deltagere var inviteret over til den lokale Marineforening, der bød på forloren skildpadde og svesketrifli.

-Vi havde en rigtig god øvelse. Også kommunikationsgasterne blev udfordret. De skulle finde flere nye frekvenser, da de netop som træning ikke fik lov at bruge Marinehjemmeværnets normale frekvens, fortæller Kenneth Kristensen.

-Men alle fik travlt under øvelsen, og det er min opfattelse, at alle var meget glade for opgaverne undervejs. Vi havde et superhold fra 123 selv med mange nye gaster, og de klarede det perfekt, tilføjer han.

Øvelsen havde også flere konkurrencemomenter, og her gik den endelige sejr - og dermed pokalen - til Flotille 114 Aalborg.

Det er allerede bestemt at næste års SPRINGEX skal foregå i Helsingør.
I år var besætninger og skibe fra Aarhus, Djursland, Helsingør, Aalborg og Hundested tilmeldt SPRINGEX.

Herunder:
En mand er bjærget op af vandet, og observatøren følger skarpt med i, hvordan sanitetsfolkene håndterer ham. 

  

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring