Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Fragtskibet lå 300 meter fra den bornholmske kyst

Bornholm: Observerede for olieudslip

En besætning fra Marinehjemmeværnet på Bornholm skulle ultratidligt op mandag morgen. De var kaldt på vandet for at observere et grundstødt Hollandsk fragtskib

18-10-2021

Tekst: Ninna Falck • Foto: Leni Sostack

- Jeg blev ringet op klokken 03.15 i morges af JRCC. De sagde, om 10 minutter sejler et handelsskib ind i Bornholm. Og så spurgte de, om jeg ikke kunne komme med en besætning og med HJORTØ. De ville rigtig gerne have os til at ligge klar derude, hvis der skulle ske noget, forklarer Leni Sostack Larsen, som er chef for Hjemmeværnsflotille 471 Bornholm. 

Det var hovedsagelig olieudslip, bekymringen gik på, men indholdet af lasten, som tilsyneladende består af kunstgødning, ville muligvis heller ikke være god at få ud i Østersøen.

Leni alarmerede straks fartøjsfører Johnny Hedengran. Han fik samlet en besætning om bord på MHV 903 HJORTØ, og de var ude ved det 88 meter lange hollandske fragtskib, BEAUMAIDEN, klokken 04.30. 

BEAUMAIDEN​ lå 300 meter ud for Bornholms vestkyst ud for byen Sorthat Muleby, som ligger ca. fem km nord for Rønne.

De blev observeret af Johnny og hans besætning, som lå klar til at udsætte HJORTØ’s 360 meter flydespærringer til inddæmning af olie, hvis der skulle vise sig at være læk på BEAUMAIDEN brændstoftank efter mødet med den hårde undergrund.

Fra HJORTØ kunne man dog ikke konstatere, at der skulle sive noget ud fra fragtskibet.

- Vi så kun lidt hvidt skum, og vi blev released klokken 11.30 med den besked, at fragtskibet skulle blive liggende og afvente nærmere undersøgelser. Vi kender ikke noget til, hvorfor de ramte Bornholm, bortset fra at de glemte at dreje, fortæller Leni Sostack Larsen, der i dag sejlede med på HJORTØ som kommunikationsgast.

Politiet var blevet sejlet ud om bord på BEAUMAIDEN af Rønne Redningsstation, hvor de afhørte besætningen, og de har lagt adskillige opslag på twitter om sagen.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring