Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​MHV 908 BRIGADEN arkivfoto

En go' lørdag i Marinehjemmeværnet

Masser af træning, redningsaktion pga. fejlaktiveret nødsender, støtte til momenter ved operativ evaluering, observation af olieudslip ved grundstødt fragtskib og i øvrigt på farvandsovervågning for Søværnet. BRIGADEN fra Aarhus havde en travl lørdag

30-08-2020

​​​​Rapport af Brian Lodahl, fartøjsfører om bord på MHV 908 BRIGADEN i denne weekend.

Marinehjemmeværnets Flotille 124 Århus sejler i denne weekend SURVEX (Farvandsovervågning) for Søværnet med MHV 908 BRIGADEN. Det sker med flotillens Besætning 1 samt udlånt fartøjsfører Brian Lodahl fra Marinehjemmeværnets Frivillig Stab.

Sendt ud til nødmelding

Lørdag morgen var knapt en time gammel: BRIGADEN var stået ud fra Fredericia Havn, og i færd med at træne blindsejlads rundt om Fænø, imens Gummibåden var ved at tanke ekstra Benzin i lystbådehavnen. Pludselig lød på broen den umiskendelige lyd af en elektronisk nødmelding på VHF-radioen (DSC Digital Distress Call) - og få minutter efter blev BRIGADEN og gummibåden af JRCC sendt mod positionen, som viste sig kun at være få sømil længere væk, på Nordsiden af Fænø. Undervejs fik Lyngby Radio opklaret, at der var tale om en fejl-aktivering af en nødsender, og BRIGADEN kunne derfor nu fortsætte sit forehavende med øvelser og træning for besætningen.

Støtte til operativ evaluering af kollegaer i det sønderjyske

Eftermiddagen har budt på hjælp til MHV's OPEVAL - altså operativ evaluering af Flotillernes parathed og faglighed. I dette tilfælde​ blev Flotille 137 Aabenraa og Flotille 137 Sønderborg evalueret​. Til at støtte de øvelser, der var forberedt for flotillerne i Aabenraa og Sønderborg, var BRIGADEN for et par timer lånt tilbage til MHV  fra Søværnets farvandsovervågning til at agere målskib for en øvelse, hvor hhv. MHV 814 BUDSTIKKEN og MHV 910 RINGEN skulle reagere på en PAN-PAN melding, gå til assistance om brand ombord, samt etablere slæb af dødt skib.

Observation for olieudslip

Da OPEVAL-øvelsen var slut, fortsatte BRIGAD​EN på farvandsovervågningen, og kursen var sat østpå mod Det Sydfynske Øhav, da vagthavende i NMOC (Nationalt Maritimt Overvågningscenter ved Søværnskommandoen red.) endnu engang anmodede om hjælp. 

Et fragtskib på vej ind til Kolding Fjord var gået på grund i indsejlingen til den snævre rende, BRIGADEN satte derfor kursen nordpå endnu en gang for at assistere med en såkaldt ’MAS – OILOPS’ altså en observation og konstatering af, om grundstødningen havde medfødt en olieforurening. Forlægningstiden (tiden til sejladsen op til positionen red.) på et par timer blev brugt til at gøre skibet klar; blandt andet med det udstyr og materiel, som skal bruges til at indsamle olieprøver.

Det viste sig til alt held, at skibet ikke havde udledt olie. Efter en times tid med opklaring og undersøgelser samt dokumentation af hændelsen i Kolding Fjord, kunne vi igen fortsætte vores farvandsovervågning.

En god dag i Marinehjemmeværnet

Det har været en travl l​ørdag, men lige nu - mens jeg skriver dette her på broen - går samtalen om bord om, at det er dejligt at være i MHV's tjeneste og føle, at man virkelig bliver brugt på sådan en weekend. Så kan det godt være at man bliver træt, men det er med følelsen af, at man har gjort en forskel og ydet et godt bidrag til beredskabet.

​​Sejlads med god Corona-stil

Besætningen gennemfører på trods af diverse corona-udfordringer opretholdelsen af SAR-beredskabet (search and rescue) samt medvirker til farvandsovervågningen og suverænitetshåndhævelsen til søs. Således er sejladsen bla. foregået med mundbind på, ligesom hyppig afspritning og ekstra hensyn, pga. den trange plads om ​bord. Det påvirker heldigvis ikke humøret 😊​




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring