Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Chef for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly på prædikestolen i Holmens Kirke

Et nyt Marinehjemmeværnsår budt velkommen

​’310 indsættelser i 2018, det er en virkelig imponerende indsats’ sagde Chefen for Hjemmeværnet fra prædikestolen under Marinehjemmeværnets Nytårsgudstjeneste. Han så også fremad mod forsvarsforligets nye opgaver og nye fartøjer i et nyt spændende år.

07-01-2019

 

Tekst: Ninna Falck - Billeder: Jane Noesgaard, Bjarne Olsen og Ninna Falck

Sjældent har man set så mange medlemmer af Marinehjemmeværnet i Holmens Kirke. De trofaste sjællandske flotiller var mødt frem, og de blev solidt flankeret af kollegaer fra Fyn og Jylland, som havde kørt siden morgenstunden for at deltage i Marinehjemmeværnets Nytårsgudstjeneste i Søværnets kirke.

Sammen med vennerne fra Danmarks Marineforening, Chefen for Søværnskommandoen, Chefen for Hjemmeværnet, Chefen for Marinehjemmeværnet og Marinehjemmeværnets stabschef fyldte de godt i kirken, som søndag tog varmt imod.

- En landkrabbe kan godt blive imponeret, når man kommer om bord på et MHV-fartøj, sagde årets hovedtaler, Chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, og han anerkendte besætningernes mange timers uddannelse og indlæring, og den stolthed og glæde, der kendetegner Marinehjemmeværnets frivillige.

- I vil det her, som alle i Marinehjemmeværnet før jer! understregede generalen, og den vilje håber han også på i fremtiden.

Læs videre under billedet ...- Fanerne bæres ind i kirken under ledelse af Chef for Marinehjemmeværnet, kommandør Henrik Holck Rasmussen

Skarpere opgaver forude

- Den sikkerhedspolitiske situation peger på, at vi får mere brug for indsatsen, fortsatte han og betonede, at det muligvis ikke kun vil være med våben om bord, men med våben i hånd. Her med en henvisning til forsvarsforligets nye Host Nation Support opgave til Hjemmeværnet, som også omfatter Marinehjemmeværnets grå fartøjer og Maritime Force Protection-enhederne.

Generalen så frem til et 2019, hvor de nye skarpe opgaver vil blive trænet ved Marinehjemmeværnets Landsøvelse 2019, og han glædede sig over den store opbakning til det nye MIF-projekt, som kan føre til nye fartøjstyper i Marinehjemmeværnet. Han så frem til et år, hvor rekruttering og fastholdelse stadig er i fokus, og hvor Hjemmeværnet kan fejre sit 70 års jubilæum, uden at være tæt på pensionen.

- Med forsvarsforliget venter der spændende opgaver for Marinehjemmeværnet, og I kan være helt sikre på, at der vil være behov for, at alle maritime aktører samarbejder i mange år endnu, understregede Jens Garly og sluttede sin tale med et tak for Marinehjemmeværnets indsats, for Søværnets samarbejde og for Danmarks Marineforenings opbakning – og selvfølgelig et ’Bravo Zulu’.

Det daglige bombardement og tiden til fordybelse

Orlogspræst Camilla Munch stod for årets prædiken. Hun startede med at byde det nye år velkommen i Marinehjemmeværnet, og så tog hun ellers livtag med en forjaget verden, hvor elektrisk lys, smartphones, støj og skrammel spærrer for udsynet til stjernehimmelen og for muligheden for at stoppe op og mærke sig selv.

Læs videre under billedet ...Fordybelse i Holmens Kirke under orlogspræst Camilla Munchs prædiken.

Hun forestillede sig de tre vise mænd på vej mod jesusbarnet i dagens Danmark. De ville ikke kunne se ledestjernen for bar lysforurening – jo måske på Møn. Og hvordan havde de mon klaret den i larmen, de mange informationer og ’breaking news’ i det daglige bombardement?
Camilla mindede om, at man gerne må være stille og mærke sig selv, og tage sig af hinanden - og at det lige nøjagtig er det, man kan i kirken.

- Husk på, at vi er alle Guds børn, sagde hun, inden hun sluttede med en bøn for det nye år.

Camilla Munch gennemførte gudstjenesten sammen med orlogspræst Ulrik Pilemand og orlogsprovst Ejgil Bank Olesen.

Indgangsbønnen blev læst af Dorthe Vennits fra Flotille 369 Holmen, og traditionen tro stod Kvindelige Marineres Musikkorps og Holmens Vokalensemble for en stemningsfuld og smuk musikalsk ramme.

Efter gudstjenesten var der mulighed for at få sagt godt nytår til dem, man ikke nåede at hilse på inden. Marinerne stod som sædvanligt lidt tæt i den fyldte kirke, og stemningen var høj, inden alle skiltes igen og tog ud i det nye 2019 med retning mod Dragør, Svendborg, Struer – og hele landet.

Godt nytår!

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224