Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​"Op med ankeret - og en tak længere tilbage" lød meldingen gentagne gange fra politiet, der her ses på LUNAs gummibåd. Foto Ole Friis. 

Færgesænkning: Marinehjemmeværnet støttede politi

Alt, hvad der kunne flyde på Sydfyn, ville opleve sænkning af gammel Ærøfærge tæt på – for nogles vedkommende også for tæt på. Marinehjemmeværnet og politiet var klar til at sikre, at sikkerhedsafstandene blev overholdt, og de fik nok at se til.

08-10-2014

Af Beth Werner  

”Se ham der, han er langt inde bag bøjerne, og det er ham der også, og ham der”, udbryder besætningen på LUNA, HVF 244 Svendborg.
 
Men hvor besætningen fra henholdsvis fordæk og bro kun kan iagttage og kommentere de formastelige fartøjer, der gang på gang stikker ikke bare stævn, men også hæk ind i det forbudte sikkerhedsområde, kan kollegerne - sekunderet af to politifolk - ombord på LUNAs gummibåd til gengæld handle.
 
Ikke én, men nærmere 100 gange må de to politifolk fortælle føreren af kajakken, speedbåden, motorbåden, motorsejleren eller sejlbåden, at vil man være tilskuer til sænkningen af M/F Ærøsund, så er det UD bag de gule bøjer – og det er NU.
 
Sikkerhedsafstanden til M/F Ærøsund på 300 meter blev strikt håndhævet af besætningen på gummibådene fra de tre Marinehjemmeværnsfartøjer, her LUNAS. Foto: Ole Friis
 
Vellykket operation
Søndagens sænkning af den gamle Ærøfærge på 22 meter vand på en position lige syd for Ballen på Sydfyn trak tusinder af ”begravelsesgæster” til.
 
Følget var enormt, og opgaven med at holde styr på det, var lagt i hænderne på HVF 242, Nyborg, HVF 243 Faaborg og HVF 244 Svendborg. Fyns Politi var repræsenteret med to mand om bord på LUNA og en om bord på GEMINI.
 
Præcis kl. 15.01, søndag d. 5. oktober 2014, og efter at være pumpet fuld med vand, forsvandt skorstenen på M/F Ærøsund under havoverfladen - til et næste liv som kunstigt rev. Og i det øjeblik var der ingen, absolut ingen fartøjer, der var inden for den radius på 300 meter, der udgjorde sikkerhedsområdet.
 
Kl. 16.25 lagde LUNA til kaj i Svendborg Havn efter en opgave, som både Jan Lüthi, politiassistent, Svendborg og Casper Didriksen, operationsofficer, HVF 244 Svendborg, betegner som vellykket.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring