Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Her underviser John Strøbæk sidste års kursister i Rwanda. Arkivfoto fra december 2013 af Morten Mariani. 

Frivillige skal undervise i søredning i Det Indiske Ocean

I dag flyver to af Marinehjemmeværnets mest erfarne SAR-eksperter til Comorerne, en lille østat mellem Madagascar og det østlige Afrika. Her skal de gennem de næste par uger undervise 25 afrikanske flådeofficerer i søredning.

17-09-2014

Af Christine Dahl

Det er ikke første gang, at Anders Møller underviser i SAR (search and rescue), men det er første gang i det østlige Afrika, hvor han har selskab af en erfaren herre på ekspeditionen.

 
Det er nemlig tredje gang, John Strøbæk tager den lange tur til Afrika for at undervise flådeofficerer. I 2012 var han i Djibouti, og i 2013 gik turen til Rwanda. Det var opportunt at opdatere undervisningsmaterialet, da det denne gang var meningen at alt materialet skulle overdrages til EASF, således at det vil kunne anvendes i de respektive nationale strukturer.
 
"Vi har igen optimeret kurset, således at de meget varierende forkundskaber kursisterne besidder kan tilgodeses. Nogle få af de tidligere kursister var virkelig dygtige navigatører, mens andre manglede de mest basale kundskaber. Oprindeligt var det et 5 dages kursus, men erfaringerne viste at det var nødvendigt at udvide kurset til mindst det dobbelte, hvilket EASF har accepteret, hvorfor det nu er et to ugers kursus.", fortæller en godt tilfreds John Strøbæk og beskriver de store niveau-forskelle således:
 
"En admiral kunne sidde ved siden af en, der aldrig havde set et søkort før".
Den ekstra kursustid skal derfor blandt andet bruges på et indledende grundkursus i navigation og kommunikation til havs.
 
Afrikansk med-instruktør
”På kurset i Rwanda deltog en pilot fra Seychellerne som kursist. Han udviste på kurset stort potentiale og evner, herunder mestre han sprogkundskaber som vi nordiske instruktører ikke besidder. Det er derfor en glæde at piloten nu deltager for anden som medinstruktør. At det er tidligere kursister der langsomt overtager undervisningen vil på sigt være med til at sikre en bæredygtig SAR-kapacitet i regionen, forklarer John Strøbæk.
De Nordiske lande i regi og samarbejde med Nordic Advisory and Coordination Staff (NACS) og den Internationale Maritime Organisation (IMO) gennemføre Søredningskursuset i Østafrika til støtte for Eastern African Standby Force (EASF) og Djibouti Code of Conduct (DCoC).
 
Kurset har instruktører fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, IMO (Kenya) og en tidligere elev fra Seychellerne.
 
Der deltagere fra otte forskellige østafrikanske lande, Sudan, Djibouti, Kenya, Rwanda, Burundi, Uganda, Seychellerne og Comorerne.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring