Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

IGEN: Lystsejler trykket fri ved indsejlingen til Sønderborg

Sejlbåden var mindre, men ellers var det en ren gentagelse af en aktion for halvanden måned siden, da Marinehjemmeværnet fra Sønderborg kom en tysk lystsejler til undsætning. Sejlbåden stod på under en meter vand og måtte vippes lidt for at komme fri.

10-10-2020

​Tekst: Ninna Falck - Foto: Sven Due og Per Nielsen

Fredag klokken 16.10 blev Hjemmeværnsflotille 136 Sønderborg kontaktet af Søværnskommandoens Joint Rescue Coordination Centre.

Tysk lystsejler på grund
En sejlbåd lå på grund ved indsejlingen til Sønderborg fra Sønderborg Bugt. Andre havde prøvet uden held at trække den af grunden, og Fartøjsfører Sven Due svarede tilbage, at Marinehjemmeværnet selvfølgelig var klar til gå af sted med det lokale fartøj MHV 804 BUDSTIKKEN.

- Ja det var jo en kort tur. Der var omkring 0,5 sømil (ca. 1 km) derned. Vi sendte BUDSTIKKENs gummibåd i forvejen, og den var hurtigt ude ved havaristen, forklarer Sven Due

Det drejede sig om en tysk sejlbåd på 8 – 9 meter med en mand og en kvinde om bord. Båden lå på under en meter vand meget tæt på land, og bølgerne fra pålandsvinden havde ikke gjort tidligere forsøg på at slæbe den ud lettere.

Men nu rykkede BUDSTIKKEN ud, som har en pæn trækkapacitet – et pæletræk på 5.5 ton, hvis det siger nogen noget.

Læs videre under billedet ...
- BUDSTIKKEN blev sendt ud på opgaven, som andre havde opgivet.

Vippet og trukket forsigtigt af grunden
Men det er jo ikke nok at kunne trække. Sejlbåden skal jo helst ikke gå i stykker under operationen. Det skulle gøres forsigtigt.

BUDSTIKKEN, som slet ikke kan komme så langt ind, lagde sig for anker ude i sejlrenden, mens gummibåden sørgede for at gøre slæbetrossen fast mellem BUDSTIKKEN og den tyske sejlbåd. Men inden BUDSTIKKEN kunne lægge sine kræfter i at trække i sejlbåden ved hjælp af ankerspillet/kapstanden, så skulle sejlbåden først gøres mere fri sandbunden.

- Den sad rigtig godt fast. Derfor trak de ude i gummibåden i faldet (tovværk i toppen af sejlbådens mast), så de fik båden til at vippe, samtidig med at vi trak lige så forsigtigt ude fra BUDSTIKKEN, forklarer Sven Due.

45 minutter efter, at Marinehjemmeværnet havde forladt Sønderborg Havn, var opgaven løst, og de tyske lystsejlere takkede for hjælpen og kunne sejle videre for egen kraft.

Læs videre under billedet ...   - Båden bliver vippet ved træk i masten.

Tre grundstødere på halvanden måned
Det kan ikke nødvendigvis undgås, men det betyder meget for Sven Due, at der ikke kommer skader på havaristen med rorskader osv. under manøvren med at blive trukket fri.

Det hjælper selvfølgelig en del, når man står på sandbund, men det er også vigtigt, at man kan lave et behersket og kontrolleret træk fra BUDSTIKKEN. Netop det opnår Sven Due og hans besætning, når de selv ligger nogenlunde stille for anker, mens de trækker via ankerspillet/kapstanden. Alternativt kan man f.eks. trække ved selv at sejle fremad.

Og denne manøvre har BUDSTIKKENs frivillige besætninger fået god lejlighed til at træne i sensommeren. Den blev også brugt, da BUDSTIKKEN 17. august trak en anden tysk lystsejler fri nøjagtig samme sted, og da de 25. august trak en tysk grundstøder fri i Augustenborg Fjord. Alle tre gange kunne glade lystsejlere sejle videre for egen kraft.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring