Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​HOLGER DANSKE slæber miljøskibet GUNNAR THORSON

Danske skibe på miljøøvelse i Norge

Marinehjemmeværnet fra Kalundborg og miljøskibet GUNNAR THORSON var de danske deltagere i årets nordiske havmiljøøvelse. Læs besætningens rapport fra turen her

25-09-2020

​Tekst: Christian Winnem • Foto: Michael Brøns og Christian Winnem

Lørdag den 19. september stævnede Hjemmeværnsflotille 251 Kalundborgs skib, HOLGER DANSKE, mod nord i tæt tåge og stille vejr.

Målet var Horten i Oslofjorden for deltagelse i årets havmiljøøvelse med enheder fra Norge, Sverige og Danmark. Øvelsen er et led i de nordiske landes samarbejde om bekæmpelse af havforurening, den såkaldte ’København-aftale’.

Sejladsen op til øvelsen, via et anløb på Læsø, forløb uden problemer. Stemningen om bord lettede mærkbart, da tågen gjorde det samme nord for Sjælland.

Smittefare gav begrænsninger
På grund af Corona-situationen var det oprindelige oplæg til øvelsen blevet ændret på mange punkter. Det betød, at danske besætninger ikke havde adgang til at lægge til kaj og betræde norsk jord, men i stedet måtte ankre op mellem øvelserne. Aktiviteter som fælles spisning og ’åbent skib’ var også aflyst.

HOLGER DANSKE og Søværnets miljøskib, GUNNAR THORSON, repræsenterede Danmark. Flere flotiller var dog inviterede.

Læs videre under billedet ...
- Norsk fartøj opsuger 'olie' under øvelsen

Øvelse på Skype i Drammensfjorden
Scenariet for øvelsen var en grundstødning ved Drammensfjorden med olieudslip, og aktørerne var de omkringliggende kommuner, det norske Kystverket samt de norske, danske og svenske enheder til søs. Styring af hele forløbet foregik virtuelt med møder og anden kommunikation via Skype og mobiltelefon.

Inden selve øvelsen gik i gang, havde HOLGER DANSKE og GUNNAR THORSON haft lejlighed til at øve samarbejde om slæbning og udlægning af flydespærringer, og der blev også tid til at besætningerne kunne mødes, da HOLGER DANSKE skulle bunkre olie hos GUNNAR THORSON.

’Biltransportskib er grundstødt og sprunget læk’
Tidlig morgen i Drammensfjorden. Meldingen lød: Et biltransportskib er grundstødt og sprunget læk. Bunkerolie driver ud gennem den snævre Drammensfjord og breder sig ud i et større område i Oslofjorden. Det er usigtbart med regnbyger. HOLGER DANSKE får ordre til at udlægge flydespærring i et nærmere bestemt område.

I løbet af operationen kommer et norsk skib med udstyr til at suge olie op og “tømmer”. Det samme gør GUNNAR THORSON. Der udlægges skum, der viser, hvor der ligger oliefilm, som skal inddæmmes.

Hård tur hjem gennem Skagerak
Øvelsesledelsen lader os sidst på eftermiddagen vide, at man har været godt tilfreds med indsatsen, og HOLGER DANSKE kan sætte kursen hjemad lidt tidligere end planlagt af hensyn til dårligt vejr forude.

Turen hjemover var en noget større udfordring. Natsejlads med vind og bølger imod i Skagerrak og langs den jyske østkyst. Det blev derfor besluttet at gøre et stop i Ebeltoft, hvor der blev tid til besøg på Fregatten Jylland.

Næste år er det Danmark, der lægger farvand til årets miljøøvelse ifølge ’København-aftalen’.

Herunder:
HOLGER DANSKEs besætning. De havde en god øvelse og en god tur. Billedet er taget i Danmark, for de danske besætninger måtte ikke gå i land i Norge under øvelsen.


 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224