Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold

Topbanner

Nyhed

​Marinehjemmeværnets Indsatsfartøj, MIF 01 (Foto Kenneth Møllebæk)

 

Indsatsfartøj på olieobservation

En stor norsk coaster var fredag morgen gået på grund ud for Svendborg. Marinehjemmeværnets Indsatsfartøj blev sendt ud for at undersøge, om skibet lækkede olie.

05-09-2014

​Af Ninna Falck

 
Marinehjemmeværnets Indsatsfartøj (MIF), som for tiden bliver testet af to flotiller i det Sydfynske og på Ærø blev fredag morgen kaldt ud på opgave af Søværnet.
 
MIF-fartøjsfører, menig John Langelund, havde vagttelefonen og modtog det første opkald klokken 07.05 torsdag morgen: En norsk coaster, ’LISBETH’, som havde lastet fyrretræ i Svendborg Havn var gået på grund i Svendborg Sund lige uden for havnen.
 
I første omgang ville Søværnet blot høre, om MIF’en var klar, hvis politiet skulle rykke ud til grundstøderen. Og selvom John Langelund og MIF’en var kommet hjem til Svendborg til midnat dagen i forvejen efter at have deltaget i en stor totalforsvarsøvelse i Kolding dagen før, så meldte han selvfølgelig MIF’en klar.
 
Kontrol for olieudslip
Det blev ikke aktuelt med politiet, og coasteren kom snart af grunden ved egen hjælp. Da Søværnet orienterede John Langelund om dette klokken 08.22, blev MIF'en i stedet anmodet om at gå ud og kontrollere, at coasteren ikke lækkede olie.
 
MIF’en afgik 28 minutter senere med John Langelund og navigatør, menig Per Pedersen, om bord.
 
”Han var gået vest ud for at vende det store skib på 80 meter på mere vand, inden han sejlede i havn i Svendborg igen, som han havde fået besked på. Vi sejlede ud og lagde os i hans kølvand og kunne ikke konstatere noget olie”, fortæller John Langelund, som allerede klokken 09.50 kunne give Søværnet sine observationer og dermed afslutte opgaven.
 
”MIF’en har da ellers virkelig været brugt hernede på det seneste, og jeg skal da lige love for, at Søværnet har fået øjnene op for den”, understreger John Langelund efter dagens hurtige opgave.
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring